Bečirovič obžaluje konec regionalne sezone

Union Olimpija je zaokrožila nastope z zmago v derbiju, Krka na 9. mestu in brez Evrope.

Objavljeno
23. marec 2015 12.10
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Deset mesecev, od četrte tekme lanskega finala lige Telemach, so košarkarji Uniona Olimpije čakali na zmago nad Krko, v tem času pa so trikrat klonili v medsebojnih dvobojih in pred mesecem spremljali uspeh velikega tekmeca v pokalu Spar. Zato jim je sobotna zmaga v zadnjem kolu lige ABA prijala, čeprav jim ni prinesla materialne koristi.

»Pomembno je, da smo si okrepili samozavest, saj se bomo z Novomeščani znova srečali že naslednjo soboto v 2. kolu lige Telemach za prvaka, in prepričan sem, da nam bo takrat lažje. Zaradi neprijetnih spominov in velikega pričakovanja so naši košarkarji začeli krčevito, zato sem že po dveh minutah igre zamenjal Klemna Prepeliča, ker se ni držal dogovora in ni bil dovolj napadalen. Slabo je začel tudi Alen Omić, saj je bil neučinkovit, na drugi strani igrišča pa ga je rešetal Miralem Halilović. Toda to so mladi fantje, ki niso še ničesar osvojili. Zdaj imamo na zunanjih položajih Marka Marinovića in na notranjih Gorana Jagodnika, ki lahko z izkušnjami veliko postorita, ko se tekma lomi,« je bil zadovoljen Olimpijin trener Memi Bečirovič, potem ko je njegovo moštvo zadnjič zaostajalo s 27:28 in pobegnilo na 36:28, v 35. minuti pa vodilo že s 66:52. V drugem polčasu sta Chris Booker in Malcolm Armstead dosegla 21 od 35 novomeških točk, stožiško moštvo pa je imelo več dejavnih adutov. V tretji četrtini sta potegnila Prepelič in Marko Marinović, Omić je v zadnjih petih minutah dosegel devet točk in odbil zadnji Krkin napad, zlata pa je bil vreden tudi Jagodnikov prispevek: v drugi četrtini je zbral 7 točk, po 2 skoka in asistenci in 3 dobljene žoge.

Olimpiji štiri zmage več

»Zato smo ga pripeljali. Odlično se je znašel v moštvu, zato sem vesel, da je ob prvem nastopu v Stožicah po vrnitvi požel zaslužen aplavz,« je skoraj 41-letnega veterana pohvalil Bečirovič in obžaloval, da se je regionalna sezona končala, saj meni, da bi se za Olimpijo našel prostor v končnici. Ob potrditvi 5. mesta je zbrala 15 zmag v 26 kolih, torej štiri več kot lani, ko je zasedla 10. mesto. Nazadnje je bila uspešnejša v sezoni 2010/11, ko je bila s 17 zmagami celo druga, njeni rekordi pa sežejo v prvi štiri leta regionalnega prvenstva, ko v njem še ni bilo vseh najboljših srbskih klubov; v krstni sezoni 2001/02 je denimo klonila le dvakrat v 22 kolih – proti Krki in Pivovarni Laško.

Novomeški strateg Aleksandar Džikić po porazu ni deloval niti malo zaskrbljeno. Zavedal se je, da njegovi košarkarji niso mogli računati na pomoč Jasmina Hukića, Erjona Kastratija in Tomaža Bolčine ter da bi lahko marsikateri od zdravih igral precej bolje. Denimo Luka Lapornik ali Mirko Mulalić, ki se v 27 minutah igre ni vpisal med strelce. »Zame je najpomembnejše, da smo napredovali in dosegli več zmag kot lani,« je poudaril, a očitno prezrl, da je Krka tudi lani zbrala 12 zmag. Z njimi se je takrat uvrstila na 7. mesto, torej dve stopnički višje kot letos, ko je zaradi slabšega izkupička v tekmah s Szolnokom in Zadrom pristala v spodnji polovici razpredelnice. Zaradi porazov Metalca in Szolnoka v zadnjem kolu bi Dolenjci v primeru zmage v Stožicah osvojili 6. mesto in si priigrali vstopnico za evropski pokal, upoštevati pa vendarle kaže, da bi se sobotni dvoboj v Zadru bržkone drugače odvijal, če bi gostje potrebovali uspeh za preboj v Evropo.

Novomeščani nič o Evropi

Novomeščani tako kot ob prejšnjih nastopih niso govorili o širši mednarodni sceni, kar je dodatno okrepilo sum, da niti ni bila prednostna naloga moštva. »Res si nismo veliko belili glave s tem vprašanjem. Pomembno nam je bilo zbrati čim več zmag, toda če bi se uvrstili med najboljšo šesterico, se zagotovo ne bi nihče branil tega dosežka,« je zagotovil Džikić in z razumevanjem prikimal ob dodatnem vprašanju, ali ne bi Krki evropski pokal prinesel veliko dodatnih preglavic zaradi premajhne dvorane in potrebe po povečanju proračuna. »Verjetno res, toda o tem bi moralo spregovoriti naše klubsko vodstvo. Najslabše se je lotiti megalomanskih načrtov, ki jim okolje ni kos. A tudi letošnje usklajevanje nastopov v ligi ABA in DP je bilo zelo naporno zaradi stalnega ritma dveh tekem na teden. Union Olimpija se je po izpadu iz evropskega pokala osvežila. Nasploh pa naj se o evropskih tekmovanjih dogovorijo v najvišjih krogih, vidimo pa tudi, kaj se dogaja med FIBA in ABA. Mi se bomo raje posvetili obrambi naslova slovenskega prvaka,« je obljubil Krkin trener.