Bečirović vnovič kot pred desetletjem?

Novomeška Krka bo v slovenskem derbiju 12. kola lige ABA gostila Union Olimpijo.

Objavljeno
13. december 2013 20.38
Krka vs Union Olimpija. Na sliki Jaka Klobučar(24) Lucija, 02.10.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – V 12. kolu lige ABA je končno prišel čas, ko imata Krka in Union Olimpija zajamčeno eno zmago. Drevi se bosta pomerili v slovenskem derbiju, ki za moštvi ne prihaja v optimalnem trenutku. Novomeščane v torek čaka odločilna tekma s Tofašem v pokalu eurochallenge, Ljubljančane v sredo pomembno gostovanje v Parizu v evropskem pokalu.

Če bi upoštevali formo zadnjih tednov in zdravstveno stanje košarkarjev, so favoriti dvoboja v dvorani Leona Štuklja gostje iz Ljubljane, ki so oktobra dobili tudi prvo soočenje naših najboljših moštev. V tekmi za slovenski superpokal so zmagali s 63:60 (Stepheson 17, Drobnjak in Rupnik po 9, Gailius 8; Klobučar 10, Lapornik, E. Murić in Pavič po 8), poleg takratne vsesplošne neuigranosti pa kaže upoštevati tudi poznejše kadrovske spremembe. V Luciji Union Olimpija še ni mogla računati na Cedrica Jacksona in Jakova Vladovića, za Krko je resda igral že lep čas poškodovani Malcolm Armstead, ne pa tudi velika okrepitev minulega tedna Sani Bečirovič. Slednji je ob vrnitvi na Dolenjsko dal dodatno razsežnost slovenskim prvakom, ki so v minulih letih vedno igrali proti stožiškim tekmecem, kot da bi jim čez noč zrasla krila. Letos pa je na njihovi strani še staro pravilo motiviranosti proti nekdanjemu delodajalcu. Pri Krki bo tako danes nastopilo šest košarkarjev, ki so v različnih obdobjih branili Olimpijine barve (Pavič, Booker, Hukić, Bečirovič, Klobučar in Kastrati), v Ljubljani pa je služboval tudi trener Aleksandar Džikić. V obratni smeri so se iz Novega mesta podali le Dragiša Drobnjak, Jakov Vladović in Aleš Pipan.

Sani Bečirovič se je v podobni vlogi kot letos znašel v sezoni 2003/04, ko si je med okrevanjem po operaciji obeh kolen našel začasno zatočišče v Novem mestu. Tedaj je zaradi nadaljevanja težav odigral le devet tekem v regionalni ligi, daleč najboljšo predstavo pa je prikazal proti – Unionu Olimpiji. H Krkini zmagi s 94:87 je prispeval 21 točk in 7 asistenc. Tudi letos se ljubitelji košarke sprašujejo, zakaj dolgoletnega reprezentančnega branilca, ki je nosil Olimpijin dres v sezonah 1999-2001 in tudi jeseni leta 2009, letos niso povabili v Stožice, ko mu je padla v vodo pogodba v Iranu. Klubski šefi mirno odgovarjajo, da imajo branilska mesta zapolnjena in da si niti ne morejo privoščiti dodatnih izdatkov, hkrati pa da tako prožen dogovor s košarkarjem, ki lahko v vsakem trenutku znova odide na tuje, ne bi prispeval k stabilizaciji razmer v moštvu. Svoje so nedvomno dodali tudi spomini na zadnje sodelovanje, ki se je končalo z obojestranskim nezadovoljstvom in dodatnim povečanjem Olimpijinega dolga.

V kolikšni meri bo lahko Bečirovič pri 32 letih pomagal Krki, ki je v zadnjih šestih kolih lige ABA premagala le Široki Brijeg, bo jasno že v kratkem. Že zdaj pa je očitno, da bo razbremenil predvsem Mateja Rojca, ki je v minulih sezonah imel pri Krki epizodno vlogo, po Armsteadovi operaciji pa je edini organizator igre v moštvu. Izkušeni as bo nedvomno povečal tudi strelski potencial Novomeščanov, ki je vse prej kot imeniten. S povprečjem 64,6 točke na tekmo je 12. na lestvici najučinkovitejših ekip v regiji, zato se je doslej v glavnem reševala s šesto najboljšo obrambo (72,5) in najboljšim napadalnim skokom v ligi.

Olimpijine številke so podobne – ima peto obrambo v ligi ABA (70,6) in drugi napadalni skok –, po številu doseženih košev pa je celo zadnja med vsemi s 64,6 točke na tekmo. Toda upoštevati kaže, da je bilo njeno povprečje ob šestih uvodnih porazih 58,8 točke, v zadnjih petih kolih, v katerih je dosegla tri zmage in povečala nabor nevarnih strelcev, pa 71,6; brez neučinkovitega večera proti Partizanu celo 76,5 točke. Torej na ravni najboljših v ligi, še vedno pa daleč od izida slovenskega derbija iz sezone 2003/04, ko je bila Union Olimpija na koncu tretja v regiji, Krka pa sedma. In na žalost to še zdaleč ni edina razlika, ki jo v Sloveniji opazimo v primerjavi s tistimi časi ...

Pari 12. kola lige ABA, danes: Krka – Union Olimpija (19), Igokea – Cedevita (17), Cibona – Široki Brijeg (18), Zadar – Radnički (19), Mega Vizura – Szolnok (20); nedelja: MZT – Crvena zvezda (17), , Partizan – Budućnost (19).

Pari 9. kola lige Telemach, danes: Maribor Nova KBM – Elektra (18), Slovan – Grosuplje, Hopsi – Portorož, Zlatorog – Helios (vse ob 19. uri), Tajfun – Rogaška (19.30).