Bečirovič znova optimist, a opozarja na Hukića

Le teden dni po soočenju v ligi ABA Union Olimpija in Krka danes v Stožicah za točke lige Telemach za prvaka.

Objavljeno
27. marec 2015 20.27
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Začetek lige Telemach za prvaka za košarkarje Krke tradicionalno pomeni prelomnico, ki jim »oživlja žile, srce razjasni in oko«, čeprav se v zadnjih dveh sezonah vseh šest udeležencev uvrsti v četrtfinale končnice. Da bo odslej marsikaj drugače, so dokazali z zmago v Šentjurju, drevi pa bomo videli, kaj so pripravili za nov obisk Stožic.

V primerjavi z dvobojem zadnjega kola lige ABA, v katerem je Union Olimpija vodila s 14 točkami prednosti in zmagala s 73:67, bo precejšnjo razliko pomenila že vrnitev Krkinega kapetana Jasmina Hukića. Izkušeni 35-letni krilni center, ki je štiri leta nosil Olimpijin dres (v sezonah 2001–03 in 2007–09), je proti Tajfunu igral 21 minut in že pokazal, kako pomemben je za novomeško moštvo, z neposrednim učinkom in še bolj kot posredna grožnja. Kot nekdanji krilni košarkar in odličen strelec za tri točke pač vedno pomeni veliko nevarnost in v navezi s podobno učinkovitim Chrisom Bookerjem odpira veliko prostora pod tekmečevim obročem, ki ga običajno izkorišča prodorni Malcolm Armstead.

Hukić je tudi prava prispodoba za Krkino načelo »bolj ko gre zares, boljši smo«, ki jim je v zadnjih šestih letih napolnilo klubsko vitrino s trofejami. V prejšnjih sezonah je v tekmah lige ABA in uvodnega dela DP proti Unionu Olimpiji dosegal po pet točk na tekmo, v pokalnem finalu le dve, saj je bilo njegovo moštvo za razred boljše, v finalni seriji za državni naslov pa je dvignil svoje povprečje na 8,6 točke in 5,4 skoka. Da znajo Novomeščani dobro ločiti zanje zanimiva poglavja od »balasta«, so v tej sezoni pokazali tako z igro z ročno zavoro v uvodnem delu lige Telemach kot v finišu lige ABA, ko jim je »grozilo«, da se bodo uvrstili v evropski pokal, za katerega so slednjič priznali, da bi zanje pomenil le dodatni strošek. Njihov trener Aleksandar Džikić zdaj pravi: »Pred sedmimi dnevi smo igrali z Unionom Olimpijo v drugem tekmovanju, takratni dvoboj pa je imel drugačen vložek od tega, ki je pred nami. Nastopili bomo v dopolnjeni izdaji in videli bomo, kako se bomo odrezali.«

Tudi Ljubljančani se zanašajo, da jim bo po sobotni zmagi lažje. Prav tako vedo, da imajo kopico notranjih rezerv, najbolj očitna pa so nihanja, s katerimi na hitrico polijejo vse, kar so mukoma namolzli. Memi Bečirovič poudarja: »Rezerve imamo, tako individualno kot kolektivno. Toda odkar sem prevzel krmilo, zelo dobro vadimo, v moštvu pa vlada dobro vzdušje. Medtem ko se je prej govorilo, da v slačilnici marsikaj ni v redu, sem za zdaj povsem zadovoljen.« Olimpijin strateg je opazil »otroške bolezni« v uvodni četrtini in finišu zadnje tekme s Krko, še bolj očitne pa so bile v sredo v Grosuplju, ko so njegovi košarkarji zmogli pičlih 64 točk ter izgubili zadnjo četrtino s 16:23, potem ko so v prvih treh delih prejeli le 33 točk.

Zato pa je Union Olimpija pred tednom prevladovala proti Novomeščanom v domala vseh statističnih prvinah (pri skoku denimo s 33:25 in asistencah z 21:13), Krka je bila natančnejša le pri metih za dve točki. »Pričakujem novo težko tekmo, ki pa bo s psihičnega vidika nekoliko lažja za nas zaradi sobotnega uspeha. Toda derbi je derbi. Krka se bo zagotovo dobro pripravila in počasi sestavlja svojo zasedbo. Hukić je že igral v Šentjurju in pričakujem, da bo tudi proti nam. Mi nimamo težav s poškodbami, zato pričakujem zmago. Nenazadnje bomo igrali v domači dvorani, v kateri nikomur ne želimo prepustiti te prednosti, prav tako pa bi si radi prislužili mesto v ligi ABA že pred začetkom končnice. Mi in Krka smo v prednosti, ker smo že navajeni igrati dvakrat na teden, druga moštva se bodo težje prilagodila,« meni Memi Bečirovič

Pari 2. kola lige Telemach za prvaka, danes: Rogaška – Tajfun (19), Grosbasket – Zlatorog (19), Union Olimpija – Krka (19.15); liga za obstanek: Maribor Nova KBM – Helios Suns (18), Elektra – Hopsi Polzela (19), Šenčur GGD – Portorož (20).