Blažič že notri, trije Slovenci v čakalnici

Evroliga: znanih šest udeležencev četrtfinala, za dve mesti se poteguje šest moštev.

Objavljeno
03. april 2016 22.19
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Le še eno od 14 kol drugega dela evrolige je pred košarkarji, vendar teden odločitve mirno pričakujejo le v skupini E. Fenerbahče, Lokomotiv Kuban, Panathinaikos in Crvena zvezda so si namreč zagotovili mesto v četrtfinalu. Iz skupine F je to uspelo le CSKA in Laboralu Kutxi z Jako Blažičem, trije slovenski reprezentanti ostajajo na trnih.

Zoran Dragić (Himki), Luka Dončić (Real) in Aleksej Nikolić (Bamberg) so še vedno v igri za preboj med najboljšo osmerico sezone, a njihovi klubi v zadnjem kolu nujno potrebujejo zmago, saj bo realno na voljo le eno mesto. Barcelona bo pač izpadla le v primeru poraza v Kaunasu, ob tem bi moral kloniti še Real, medtem ko bi morala Olympiakos in Bamberg ugnati svoja tekmeca. Spored je določil, da se bodo vsa štiri moštva slovenskih košarkarjev med seboj udarila v četrtek, v vlogi gostiteljev pa bosta Dončić in Nikolić.

Lanski evropski prvak Real je imel veliko težav že v uvodnem delu tekmovanja, saj se je v top 16 uvrstil šele kot četrti v svoji skupini za Fenerbahčejem, Himkijem in Crveno zvezdo. Tokrat pa ne bo odvisen le od svoje igre, saj bi se lahko poslovil tudi primeru uspeha nad Himkijem, če bi izgubila tudi Barcelona in Bamberg in če bi Olympiakos prekosil CSKA. Za Himki so stvari precej bolj preproste: zmaga v Madridu zanj pomeni napredovanje, poraz v vsakem primeru slovo. Bamberg pa bi potreboval že kar manjši čudež, da bi se lahko v četrtfinalu preizkusil proti Fenerbahčeju. Do četrtega mesta v skupini F ga lahko pripelje le zmaga nad Laboralom Kutxo, za nameček bi morala biti uspešna tudi Himki in Olympiakos, Barcelona pa bi morala ostati praznih rok.

Nič več kot teoretične niso niti možnosti Olympiakosa. Trikratni prvak evrolige (v letih 1997, 2012 in 2013) je bil v prvem delu mednarodne sezone prvi v svoji skupini z dvema porazoma v desetih nastopih, drugi krog pa je začel z zmagama nad Barcelono in Laboralom Kutxo. Toda od naslednjih enajstih tekem je dobil le štiri in med drugim dvakrat klonil proti Bambergu, tako da se lahko pretolče v četrtfinale le z uspešno predstavo proti CSKA. Na roko pa mu bodo morali iti tudi izidi drugih tekem: izgubiti bi morali tako Barcelona kot Bamberg in Himki.

Med šestimi moštvi, ki so si že zagotovila napredovanje, prevladujejo preizkušena moštva. Izjemi sta Lokomotiv Kuban, ki je pred tem igral med celinsko smetano le v sezoni 2013/14, in Crvena zvezda, prav tako debitantka med najboljšo osmerico evrolige. Beograjčani so vstopili v jesen z vrsto razočaranj, saj so izgubili s Himkijem z 38 točkami razlike, proti Realu pa zaostajali že s 30:76 in jo ob končnih 71:98 še dobro odnesli. Po nizu kadrovskih menjav v moštvu pa so začeli igrati vse bolje, se v revanšah oddolžili tako Himkiju kot Realu in v drugem krogu dvakrat priznali premoč le Fenerbahčeju. Po enkrat so spravili na kolena Lokomotiv, Anadolu Efes in Cedevito, s katero se bodo pomerili za konec, po dvakrat pa Unicajo in Panathinaikos.

Prvaki lige ABA so prvi iz regije nekdanje Jugoslavije, ki so se v zadnjih šestih sezonah uvrstili med najboljšo evropsko osmerico. Pred njimi je to trikrat zapored uspelo Partizanu (leta 2010, ko je izpadel šele v polfinalu in dve sezoni poprej), trikrat pa tudi Unionu Olimpiji. Leta 2001 jo je izločil poznejši prvak Kinder s sila tesnih 80:79 in 81:79, leta 2000 Barcelona z 2:1 v zmagah, leta 1997 pa je preskočila milanski Stefanel z 2:1 in izgubila v polfinalu sklepnega turnirja v Rimu. Lani je Slovenijo v četrtfinalu dejavno zastopal le Boštjan Nachbar z Barcelono, letos pa se bo število bržkone podvojilo.

Blažič v drugem delu evrolige igra s povprečjem 6,8 točke, 2 skokov in 0,2 asistence v 18 minutah igre, na vseh 13 dosedanjih tekmah pa je igral tudi Z. Dragić, ki dosega 8,1 točke, 2,5 skoka in 0,7 asistence v 17 minutah. Dončićeva vloga se je po okrevanju Rudyja Fernandeza in drugih Realovih branilcev vidno zmanjšala in v top 16 je dobil priložnost le na petih tekmah, nazadnje 5. februarja. Na teh je igral 11 minut ter zbral 2,8 točke, 1,8 skoka in 1,6 asistence, Nikoliću pa so v Bambergu odmerjali vlogo s še manjšo kapalko: nastopil je v sedmih dvobojih s povprečjem 0,7 točke, 0,1 skoka in 0,3 asistence v malo manj kot petih minutah.

Vrstni red v skupini E: Fenerbahče 11:2, Lokomotiv Kuban in Panathinaikos po 9:4, Crvena zvezda 7:6, Anadolu Efes 6:7, Darušafaka 4:9, Unicaja in Cedevita po 3:10; pari zadnjega kola: Anadolu Efes – Panathinaikos, Cedevita – Crvena zvezda, Darušafaka – Lokomotiv Kuban, Unicaja – Fenerbahče.

Skupina F: CSKA in Laboral Kutxa po 9:4, Barcelona in Himki po 7:6, Real, Bamberg in Olympiakos po 6:7, Žalgiris 2:11; pari zadnjega kola: Real – Himki, Bamberg – Laboral Kutxa, Žalgiris – Barcelona, Olympiakos – CSKA.