Brez izkušenega dirigenta, a nikakor ne brez poguma

Bayern po četrti zmagi v osmini finala evropskega pokala, Union Olimpija se bo vanj poskusila uvrstiti v preostalih dveh tekmah.

Objavljeno
29. januar 2015 00.02
B. E., šport
B. E., šport
München – Brez izkušenega organizatorja in v prvem polčasu brez obrambe, a ne brez poguma je bila sinoči Union Olimpija. Še enkrat je sicer klonila proti Bayernu, ki pa je do zmage prišel precej težje kot pred tednom. Ljubljančani so pustili dober vtis in nadaljujejo boj za uvrstitev v osmini finala – prihodnji teden v Bambergu in nato doma proti Dijonu.

Že pred sinočnjim začetkom je bilo jasno, da bodo gostitelji po stožiškem viharju storili vse, da bi si s četrto zmago zagotovili napredovanje že pred zadnjima koloma. Zavedali so se, da je njihov tekmec zelo oslabljen brez poškodovanega Marka Marinovića, zato so se že v uvodnih minutah tekme odločili za bolj agresivne obrambne različice, ki pa so jim prinašale le omejen uspeh. Dino Murić je bil pač prehiter za Bayernova krilna centra Duška Savanovića in Jana Jaglo. Že v prvi četrtini je dosegel 11 točk ob metu iz igre 5:7, njegovi zunanji soigralci pa so do glavnega premora metali za tri točke 7:11.

Toda kljub 43 doseženim točkam v prvem polčasu Union Olimpija ni bila niti blizu vodstva, saj so se njeni košarkarji vse preveč nežno, že kar z dekliško roko lotili defenzivnih nalog. Po dobrih 12 minutah igre so zaostajali z 20:33 in do glavnega polčasa prejeli prav toliko točk (51) kot v poraznem drugem polčasu prvega soočenja z Münchenčani. Toda vztrajno so iskali nadomestne rešitve, tudi tedaj, ko je kazalo, da bo Bayern povsem uveljavil vnovično premoč svojih centrov Johna Bryanta in Vladimirja Štimca ter dober strelski večer Brycea Taylorja in Heika Schaffartzika z zunanjih položajev.

In postopoma so jih našli. Ker so uvideli, da imata Paolo Marinelli in povratnik Luka Rupnik veliko težav, so najrej vključili v organizacijo napadov večje število mož, s čimer je njihova igra postajala vse bolj tekoča in neugodna za domače moštvo. Po znižanju na 41:46 in znosnem zaostanku ob polčasu pa so precej znižali svojo peterko. Alen Omić je v nadaljevanju prebil na parketu le polčetrto minuto, saj sta Murić in Halil Kanacević (14 točk v drugem polčasu) povzročala obilo preglavic Bayernovim centrom. Bolje je začela delovati tudi obramba, ki je v tretji četrtini prejela le 15 točk, za nameček pa se je Marinelli le otresel živčnosti in nezbranosti, ki sta ga spremljali v zadnjih nastopih. Kot da bi na hitro odrasel, je bil s Sasujem Salinom eden od junakov naglega zasuka, ki je Olimpiji po primanjkljaju 53:64 prinesel izenačenje na 66:66 v 33. minuti.

Njen izkoristek metov za tri točke je v drugem polčasu resda padel na 4:15, toda akcije so postajale bolj raznovrstne, z boljšo obrambo pa so prišli tudi nasprotni napadi. Po vsakem Bayernovem poskusu pobega so se Ljubljančani pobrali in nadaljevali pot in po Kanacevićevi trojki sta moštvi vstopili v zadnji dve minuti pri rezultatu 82:81. Minuto pozneje je prišel odločilni trenutek tekme: za met za tri točke se je namreč odločil 210 cm visoki Štimac in zadel za 86:81. O tem, kakšno redkost so videli gledalci, govori podatek, da se je v celotni evropski sezoni (v 14 tekmah evrolige in evropskega pokala) le petkrat odločil za takšno potezo. A da ne gre povsem za naključje, pove podatek, da je kar trikrat – zadel. Sinočnja trojka je bila najslajša.

Ker se je Bamberg v Dijonu prepričljivo oddolžil Francozom za domači poraz, je hkrati jasno, da bo Union Olimpija v sredo nujno potrebovala zmago v Nemčiji. Sicer bo zadnji dvoboj z Dijonom zgolj formalnost.