Brez McCalebba, a še vedno presneto dobri

Union Olimpija bo drevi (20.30) gostila Bayern in poskusila ohraniti možnosti za osmino finala evropskega pokala.

Objavljeno
20. januar 2015 09.41
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Navijači Uniona Olimpije se vso sezono sprašujejo, katera je prava podoba njenih košarkarjev, saj so prikazali nešteto različic; od odličnih do poraznih. Pred 3. kolom drugega dela evropskega pokala pa ugibajo, kakšen je pravi Bayern. Če je to tisti, ki je pred tednom zmagal v Bambergu z 38 točkami razlike, se v Stožicah ne obeta nič dobrega.

Uganka je zapletena, kajti Bamberg se je lahkotno sprehodil skozi Ljubljano in tik pred tem zasenčil Bayern z 80:63 v dvoboju nemške lige. Münchenčani pa so imeli preglavice, da so v domači dvorani ugnali Dijon, ki ga je Union Olimpija odpravila v Franciji. Ob takšnih razmerjih je napovedovanje na podlagi minulih dosežkov popolnoma nemogoče. Kaj pa meni Aleš Pipan, ki po epidemiji viroze računa na moštvo, v katerem bo manjkal le Luka Rupnik?

»Če bi sodili po prikazanem doslej, je Bayern favorit v naši skupini. Toda rezultati hkrati dokazujejo, da je pri košarki vsaka tekma zgodba zase. Ogledali smo si posnetek visoke zmage Münchenčanov nad Bambergom, ob kateri se je slednji preveč samozavestno lotil tekme, a tudi njihovo igro proti Dijonu in zadnjo tekmo v DP proti Bremerhavnu. Prikazali so tri različne obraze. Ne mislimo se predati vnaprej, športno je upati na najboljši razplet. Dobro smo se pripravili in uvideli, da imajo Nemci izkušeno moštvo, ki dobro igra, a ni nepremagljivo. Če se bomo držali taktičnega dogovora, lahko računamo na presenečenje,« ocenjuje Olimpijin trener pred drevišnjo izjemno pomembno tekmo. Če bodo njegovi košarkarji vnovič klonili na domačem parketu, bodo šle po zlu prigarane koristi iz Dijona in bržkone tudi možnosti za napredovanje v osmino finala evropskega pokala.

Bayern, ki se je leta 2008 vrnil v nemško prvo ligo po dveh desetletjih ter s finančno podporo nogometne sekcije kluba lani že igral v evroligi in osvojil naslov državnega prvaka, danes ne bo mogel računati na odličnega branilca Boja McCalebba. Pred tednom so mu namreč operirali palec na desni roki in bo okreval šele sredi marca. Toda dobrih košarkarjev znanemu trenerju Svetislavu Pešiću, ki je leta 2003 popeljal Barcelono do prvega zmagoslavja v evroligi, Nemčijo do zlata na EP 1993, ZR Jugoslavijo pa do prestola na EP 2001 in SP 2002, ne manjka.

»Bayern ima dva dokaj nizka organizatorja igre, Slovaka Antona Gavela in Heika Schaffartzika, ki se bodisi menjavata bodisi igrata skupaj in sta nevarna strelca za tri točke. Visoki branilec je Bryce Taylor, reprezentant BiH Nihad Đedović vse bolj pogosto opravlja krilne naloge, pod košema pa nas čakajo John Bryant, Srba Duško Savanović in Vladimir Štimac ter nekdanji nemški reprezentant Jan-Hendrik Jagla. Skupaj igrajo zelo agresivno na zunanjih položajih, zato bomo morali biti previdni. Če tekmecem ne bomo podarjali žoge, ampak pametno igrali 5:5, nam bo lažje,« razmišlja Aleš Pipan.

Para 3. kola v skupini K evropskega pokala, danes: Union Olimpija – Bayern (20.30); jutri: Bamberg – Dijon (19); vrstni red: Bayern 2:0, Union Olimpija in Bamberg po 1:1, Dijon 0:2.