Britanci prihajajo z nekdanjim zvezdnikom lige NBA

Po petih pripravljalnih zmagah bo Slovenija v Stožicah pričakala še gostiteljico OI 2012 v vidnih težavah.

Objavljeno
19. avgust 2016 19.48
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Kar tri od štirih polfinalistov na letošnjih OI je slovenska košarkarska reprezentanca premagala na velikih tekmovanjih zadnjih let: Španijo na EP 2013, Avstralijo na SP 2014 ter Srbijo na EP 2013 in 2011. Toda njene olimpijske sanje ostajajo neuresničene, kanček stika s petimi krogi ji bo prinesla le drevišnja pripravljalna tekma z Veliko Britanijo, ki je pred štirimi leti gostila igre.

V prvih petih ogrevalnih nastopih pred kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2017 je Slovenija dosegla pet prepričljivih zmag nad Portugalsko, Belgijo, Avstrijo, Poljsko in Islandijo. Danes ob 20.30 se bo v Stožicah srečala še s tekmecem, ki je pred leti na široko razprl peruti, a se kot Ikar očitno preveč približal soncu in strmoglavil v globino. Britancem je v kvalifikacijah za eurobasket 2015 popolnoma spodletelo, saj so v skupini z Bosno in Hercegovino ter Islandijo ostali brez ene same zmage, kar je za njihovo nacionalno zvezo pomenilo pravi polom.

Košarka je takrat izgubila status olimpijskega športa na Otoku in ustrezne finančne vire, kar je odvrnilo številne uveljavljene ase (Popsa Mensah-Bonsuja, Joela Freelanda, Nathana Reinkinga in Roberta Archibalda), donedavnemu soigralcu Gorana Dragića v Miamiju Luolu Denga (poleti je prestopil k LA Lakers, pri katerih bo zaslužil 18 milijonov dolarjev na leto) pa se niso več upali niti poslati reprezentančnega vabila, saj mu ne bi mogli plačati ustreznega zavarovanja za primer poškodbe.

Brez zvenečih imen pa se vendarle niso lotili jesenskih kvalifikacij, v katerih se bodo merili z Madžarsko, Makedonijo in Luksemburgom. Ben Gordon, nekdaj odlični branilec Chicaga, Detroita, Charlotta in Orlanda – tretji izbranec nabora NBA 2004 in najboljši šesti igralec lige leto dni pozneje – si je pri 33 letih in po sezoni popolnega premora zaželel vrnitve med elito in bo zdaj reklamiral svoje storitve prek reprezentance, ki ga doslej ni pretirano zanimala. Toda ob ognjenem krstu ni vplival na uspešnost Britancev, saj so v prvih pripravljalnih nastopih izgubili tako s Portugalsko (68:72) kot z Nemčijo (61:78).

Takšnih in drugačnih zgodb smo v Sloveniji že vajeni, nekoliko manj popolnega delovnega zatišja, ki spremlja reprezentanco. V moštvu po odpisu sedmih kandidatov za izbrano vrsto (zadnji je priprave zapustil Mitja Nikolić) ostaja 14 košarkarjev, ki so po vrsti zdravi in nared za zadnje ogrevalne tekme z Veliko Britanijo, Makedonijo in Črno goro pred začetkom kvalifikacij 31. t. m. Minuli teden so doživeli zanimivo anekdoto, saj jih je v Kranjski Gori obiskal Joe Dumars, legendarni branilec šampionskega rodu Detroita, razpoloženje v moštvu pa je sicer mirno in delovno.

Vsi se zavedajo, da bodo v letošnjem reprezentančnem ciklusu pomembne zgolj uradne tekme s Kosovom, Ukrajino in Bolgarijo, na Britance pa jih ne veže niti daljše in vroče rivalstvo. Slovenija se je z njimi doslej pomerila dvakrat in enkrat izgubila (leta 2009 na pripravljalnem turnirju v Sevilli s s 56:63), v prvem kolu EP istega leta pa zmagala z 72:59. Z njeno športno-pravno naslednico po merilih FIBA Anglijo pa se je prav tako srečala le dvakrat v kvalifikacijah za EP 2003 in obakrat so bili uspešnejši gostitelji: v Coventryju s 73:70 in v Litiji s 105:71. Toda to so bili povsem drugačni časi, na teh tekmah je od zdajšnje reprezentančne zasedbe igral le Jaka Lakovič, po novem pomočnik selektorja Igorja Kokoškova.

Ta pred naslednjo etapo pravi: »Velika Britanija ima izredno mlado in atletsko ekipo, ki je tudi zelo dobro vodena. Njihov selektor Joe Prunty se je kot trener že dokazal v ligi NBA, saj je deloval v San Antoniu, nato v Brooklynu, zdaj pa je v Milwaukeeju pomočnik Jasona Kidda. Je tudi moj dober prijatelj, kar pa na takšnih tekmah ne pomeni prav nič, zagotovo bo dobro pripravil svoje košarkarje. Naši fantje se bodo uigravali še proti drugačnemu tipu moštva, kot so jih spoznali pred tednom na turnirju v Avstriji, in videli bomo rezultate dosedanjega dela. Vsi so zdravi in nimajo nikakršnih težav, počasi pa že pogledujejo proti začetku kvalifikacij, od katerega nas ločijo še trije tedni.«

Nekdanji reprezentant Luka Rupnik si je medtem našel novega delodajalca. Iz Stožic se seli k španskemu drugoligašu Lleidi.