Če se bodo le lepo gledali, nimajo možnosti za uspeh

Slovenija proti Nizozemski začenja niz treh »matinej« z začetkom ob 15. uri.

Objavljeno
08. september 2015 00.03
Klemen Prepelič in Miha Zupan na tekmi EP v košarki med Slovenijo in Gruzijo,Zagreb Hrvaška 06.09.2015 [Košarka,šport]
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec

Zagreb – Potem ko je bil Jure Zdovc med pripravami že kar nenavadno toleranten do napak slovenskih košarkarjev, je po dvoboju z Gruzijo mnoge presenetil z javno kritiko na račun taktične nezrelosti posameznikov. Pomembna zmaga je bila namreč pod streho, slabosti pa niso nič novega. Je želel dvigniti temperaturo pred današnjim soočenjem z Nizozemsko?

Resnica je bržkone nekje vmes. Selektor je veliko predolgo v košarki, da ne bi poznal prednosti in omejitev svojih izbrancev, ki jih je večino vodil že na lanskem SP. Prav tako dobro ve, da neredki med njimi raje drvijo v napad, kot si belijo glavo z rebusi, a da bi vendarle storil trenerski samomor, če bi jih poskušal popolnoma preobraziti in odvrniti od »organiziranega kaosa«. Potem ko v zadnji pripravljalni tekmi niso unovčili darilnega bona, ki so jim ga ponujali Srbi, na EP najprej niso povsem začutili ranljivosti Hrvatov, dan potem pa so milostno omogočili Gruzincem, da so se iztrgali iz smrtnega prijema, zato Zdovc bržkone ni želel tvegati še enkrat. Nekdo od njegovih izbrancev bi lahko celo pomislil, da si lahko privošči podcenjevanje nizozemskih košarkarjev, ker zanje ni slišal do minulega konca tedna, ko so premagali Gruzijo in nudili ogorčen odpor Makedoniji.

»Fante opozarjam od prvega dneva priprav, na EP pa je vse toliko težje, ker moramo odpravljanje napak usklajevati s pripravo na naslednjega tekmeca. V klubskem moštvu nekako 'skriješ' takšnega posameznika, v naši reprezentanci pa jih ne manjka. V nedeljo ni šlo za mojo potrebo, da bi se izkašljal, temveč sem si obetal odziv in ga tudi dobil, pričakujem pa ga še na parketu. To je dobro, saj je stvari treba razčistiti. Če bomo zgolj pazili, da se bomo lepo gledali, na EP ne bomo imeli možnosti. Biti moramo kritični do sebe,« je včeraj vztrajal Zdovc, ki si še vedno prevečkrat razbija glavo z vprašanjem, kako naj reprezentantom dopove, kaj želi in zahteva od njih.

»Ko se pogovarjamo, še gre, na tekmah pa jih poneseta žoga in vzdušje na tribunah. Če fantje garajo v obrambi, jim že lažje oprostiš napake. Meja 70 prejetih točk ostaja cilj, z njo bi lahko prekosili tudi Hrvate. In da ne bo pomote, videli smo tudi precej dobrih stvari. Pomembno je, da smo pokazali pravi značaj v večjem delu dvoboja z Gruzijo. Že proti Nizozemski bo vidno, kolikšno mero zbranosti zmoremo. Za nas je namreč zelo pomembno, da imamo ustrezno taktično disciplino, torej širino napadalnih akcij, razporeditev igralcev v prostoru in občutek za čas,« je ocenil slovenski selektor, ki se strinja, da je pričakovanje merjenja moči z »oranžnimi levi« pravi čas za strnitev igralskih vrst.

»Menim, da je po zadnjih sestankih vsem jasno vsaj to, da gre za našo ključno tekmo v uvodnem delu EP. Če bomo zmagali, bomo z eno nogo že v osmini finala, kar bi nam omogočilo razmišljanje o presenečenju proti Grčiji in prvem mestu v skupini C. Da bi uresničili osnovni načrt, pa moramo ugnati še Nizozemsko in Makedonijo, kar bo vse prej kot lahko,« je opozoril Jure Zdovc pred nizom treh zaporednih slovenskih »matinej« že ob 15. uri. Takrat njegovi košarkarji običajno počivajo po kosilu, do četrtka pa bodo morali garati na vso moč. Večjega dela živčnosti pa bi se lahko vendarle otresli že danes.

»Bolj ko gledam Nizozemce, bolj se zavedam, da nas čaka peklenska tekma. Imajo kakovostno pokrita vsa igralna mesta z nadpovprečnimi atleti in visokimi košarkarji. Pogosto napadajo po globini ali pa se odločajo za nekoliko divje prodore branilcev, ki jih spremljajo centri. Zelo pomemben bo predvsem skok. Nizozemci namreč nimajo gibljivega krilnega centra z dobrim metom z zunanjih položajev, pač pa sta v peterki običajno dva centra, vsaj trije košarkarji pa se po metu vselej zapodijo v napadalni skok. Igrajo kot mlin in če padeš vanj, imaš ogromne težave, tako kot jih je imela Gruzija,« je zagotovil selektor.