Cedevita Olimpija je prekinila črni niz, Krka vnovič na kolenih

Ljubljančani so po podaljšku zmagali na gostovanju pri FMP, junak Jaka Blažič.
Fotografija: Matic Rebec (z žogo) se je s Cibono veselil zmage nad nekdanjimi soigralci v Novem mestu. Foto ABA
Odpri galerijo
Matic Rebec (z žogo) se je s Cibono veselil zmage nad nekdanjimi soigralci v Novem mestu. Foto ABA

Sobotni spored 18. kola lige ABA je prinesel slovenskim košarkarjem eno zmago in en poraz. Cedevita Olimpija je v Beogradu ugnala FMP s 105:100 šele po podaljšku, čeprav je vodila domala vso tekmo, sredi tretje četrtine že s 14 točkami prednosti. Krka pa je v domači dvorani klonila proti Ciboni z 69:77 in si s tretjim zaporednim porazom zapletla položaj v boju za obstanek pred zadnjimi štirimi koli.

Cedevita Olimpija je zabeležila prvo zmago v letu 2020. Z novim trenerjem Jurico Golemcem je prekinila niz štirih porazov in vrnila  v igro za prva štiri mesta oziroma polfinale končnico. Ljubljančani so zasluženo zmagali, vendar so morali za dve točki odigrati še dodatnih pet minut. Tako kot se je v zaključku tekme rednega izkazal Mikael Hopkins, je bil junak podaljška kapetan moštva Jaka Blažič. V dodatnih petih minutah je dosegel kar 12 od svojih 27 točk (met iz igre 9:16) in Cedeviti Olimpiji prinesel eno najpomembnejših zmag v sezoni. S statističnim indeksom 32 je tudi med glavnimi kandidati za igralca kola.
 

Novinca le za kratko


Poleg Jurice Golemca sta se pri Cedeviti Olimpiji predstavila še dva nova igralca, organizatorja igre Dominic Artis in Domen Bratož, vendar zaradi pomembnosti in izenačenosti tekme in nista dobila veliko priložnosti. Američan je igral dobre štiri minute, Novomeščan 15 sekund.

Ljubljančani bi morali odločiti tekmo sebi v prid že pred podaljškom. Dolgo časa so imeli dvomestno prednost, v zadnji četrtini pa so jo po stari navadi zapravili. Gostitelji so do prvega izenačenja po prvi četrtini prišli šele 13 sekund pred iztekom rednega dela, ko je Okben Ulubay zadel svojo šesto trojko. V zadnjem napadu je imel priložnost za zmago Codi Miller-McIntyre (18 točk, 11 asistenc), vendar je ob očitni, a nedosojeni osebni napaki zgrešil met za tri točke.
 

Brez dirigentov ne gre


Košarkarji Krke so doživeli boleč poraz proti neposrednemu tekmecu iz spodnjega dela razpredelnice. Nastopili brez poškodovanih dirigentov Glenna Coseyja in Paola Marinellija, med tednom pa jih je zapustil tudi center Marvin Jones, kar se jim je močno poznalo. Cibona je večji del tekme narekovala ritem igre in vodila, kljub temu pa se je Novomeščanom ponudila priložnost za zmago. Na začetku zadnje četrtine so se z delnim rezultatom 17:4 približali na točko zaostanka (67:68), toda v zadnjih treh minutah so znova naredili preveč napak in zgrešili nekaj odločilnih metov.
 

Preberite še:

Komentarji: