Denver ušel metli, New Orleans izenačil serijo s Phoenixom

V ligi NBA so bile sinoči na sporedu štiri tekme prvega kroga končnice. Golden State Warriors so v Denverju zapravili prvo zaključno žogo (126:121).
Fotografija: Nikola Jokić prodira ob Andrewu Wigginsu na četrti tekmi serije v dvorain Ball Arena v Denverju. FOTO: Matthew Stockman/AFP
Odpri galerijo
Nikola Jokić prodira ob Andrewu Wigginsu na četrti tekmi serije v dvorain Ball Arena v Denverju. FOTO: Matthew Stockman/AFP

Nikola Jokić je s 37 točkami, 8 skoki in 6 asistencami preprečil izpad Denverja, pri katerem slovenski reprezentant Vlatko Čančar ni dobil priložnosti za igro. Zaostanka z 0:3 v zmagah v končnici sicer ni nadoknadila še nobena ekipa v zgodovini, so pa Nuggets prvi, ki so se dvakrat zapored vrnili po zaostankih z 1:3 – zgodilo se je pred dvema letoma v »mehurčku« Walt Disney Worlda blizu Orlanda, kjer je Denver najprej opravil z Utah Jazz in nato še z Los Angeles Clippers, ko se je že zdelo, da sta para odločena.

»Številke ne govorijo nam v prid. A že nekajkrat nam je to uspelo prebroditi, zakaj nam ne bi še tokrat?« je bil po tekmi bojevito razpoložen Jokić, ki je ob 37 točkah tudi našel Willa Bartona za ključno trojko 8,3 sekunde pred koncem, potem ko je Monte Morris poskrbel za vodstvo domačih pri izidu 121:121 in je Auston Rivers ukradel žogo Ottu Porterju mlajšemu. Morris je tekmo sklenil s 24 točkami, petkrat je z razdalje zadel v tretji četrtini, kar je rekord letošnje končnice. Aaron Gordon je prispeval 21 točk in prispeval pomemben delež pri ustavljanju Jordana Poola, ki je zmogel le 11 točk. Stephen Curry je v gostujočih vrstah zapravil 13 od 23 metov, a se ustavil pri 33 točkah (3:11 za tri), celo prvič v karieri je zapravil kar štiri proste mete.

Še veliko bolj kot zmaga Denverja pa je sinoči odmevalo slavje New Orleans Pelicans, ki so ravno tako na svojem parketu ugnali najboljšo ekipo rednega dela sezone Phoenix Suns s 118:103. Pelikani so izkoristili odsotnost poškodovanega Devina Bookerja, domači as Brandon Igram je 16 od svojih 30 točk dosegel v izvrstni tretji četrtini za na koncu precej zanesljivo zmago. Izid v zmagah je zdaj izenačen na 2:2, blestel je tudi Jonas Valančiunas s 26 točkami in 15 skoki pred selitvijo dogajanja nazaj v Arizono.

Ob odsotnosti Bookerja, ki se je poškodoval ob porazu na drugi tekmi, je bil prvi strelec dvoboja prvi »pick« nabora 2018 Deandre Ayton s 23 točkami in 8 skoki. Še en center JaVale McGee je pristavil 14 točk, medtem ko je dirigent gostujočega moštva Chris Paul zbral vsega štiri točke v 35 minutah ob 11 asistencah.

Miami in Milwaukee potrebujeta le še zmago

New Orleans je ob štirih točkah naskoka (89:85) dobrih osem minut pred koncem nato odločil tekmo z nizom 12:0, ko je blestel predvsem Valančiunas. Prvaki Milwaukee Bucks so z zmago v Chicagu s 119:95 povedli s 3:1 v seriji, ki jo lahko odločijo v domačem Wisconsinu, v identičnem položaju je po sinočnjem slavju v Atlanti ekipa Miami Heat, ki je slavila s 110:86.


Miami je na krilih Jimmyja Butlerja, ki je dosegel 36 točk in pobral deset žog pod obema obročema, v gosteh visoko premagal Atlanto. Ekipa iz Floride je temelje za zmago postavila v drugi četrtini, ki jo je dobila s 30:15, lepe zaloge v točkah pa v drugem polčasu ni zapravila. V domači ekipi je bil znova nerazpoložen prvi zvezdnik Trae Young, ki je dosegel le devet točk, vse tri je dosegel po metih za tri točke, njegov met iz igre pa je znašal 3:11.

Milwaukee je v vetrovnem mestu odpihnil Chicago s 119:95. Prvo ime dvoboja je bil čudežni Grk Giannis Antetokounmpo, ki je bikom nasul 32 točk, poleg tega pa je zbral kar 17 skokov in sedem asistenc. Poleg njega sta se pri lanskih prvakih lige NBA izkazala tudi »rezervist« Grayson Allen s 27 točkami, kar je njegov najboljši strelski izkupiček v končnici, ter Jrue Holiday, ki je dosegel točko manj. Pri bledem Chicagu sta bila najbolj učinkovita Zach LaVine s 24 točkami in 13 asistencami ter DeMar DeRozan s 23 točkami. Košarkarje iz Miamija in Milwaukeeja tako le še zmaga loči do preboja v polfinale.

V noči na torek bosta na veliko sceno stopila Luka Dončić in Goran Dragić. Dončićev Dallas bo gostil Utah, Dragićev Brooklyn pa Boston. V seriji med Dallasom in Utahom je izid v zmagah izenačen 2:2, Brooklyn pa proti Bostonu na dosedanjih treh tekmah še ni okusil slasti zmage.

Preberite še:

Komentarji: