Dobra obramba prinaša zmage

V ligi ABA do polnega plena tako Union Olimpija kot Krka.

Objavljeno
14. november 2016 07.55
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Redko se dogodi, da v ligi ABA isti konec tedna slavita zmagi oba slovenska kluba. Union Olimpija je po podaljšku ugnala FMP, Krka pa je bila boljša od MZT. Blestel je predvsem Matic Rebec.

Prejšnji teden je Union Olimpija zapravila 15 točk prednosti, tokrat je nadoknadila 16 točk minusa. Vse je kazalo na nov anemičen poraz ljubljanskih košarkarjev, saj je FMP tik pred koncem prvega polčasa vodil z 49:33. »Tekmo smo prelomili, ker smo izboljšali skok. Ravno izgubljeni skok je bil vzrok velike prednosti FMP iz prvega polčasa,« je rekel Olimpijin trener Gašper Okorn. »Opozarjal sem fante na gostujoči skok, toda tega nisem pričakoval. Katastrofalno smo zapirali prostor. Še dobro, da je bilo ob polčasu le 12 točk razlike.«

Toda Olimpija se ni predala. Z boljšo obrambo je popravila skok, večja borbenost pa je prebudila tudi ljubljanske navijače. »Vedel sem, da bomo imeli novo priložnost, zato sem fantom rekel, naj jo poskušajo izkoristiti. Na koncu je imel FMP le en skok več in nobenega v napadu v drugem polčasu,« je ponosno dejal Okorn. »Najprej smo bili povoženi, nato smo zmagali,« je pristavil trener ljubljanske zasedbe. Odleglo je celotnemu moštvu, saj je Olimpija v tej sezoni takšne tekme praviloma izgubljala.

Nekje vmes med vsemi tekmami pa sestankujejo Olimpijini veljaki. Prihodnost kluba so skušali reševati na petkovem svetu sponzorjev, danes pa se bodo sestali še predstavniki Olimpije in Košarkarske zveze Slovenije, ko bodo skušali uskladiti prihodnje sodelovanje.

Krka slavila četrtič zapored

Do kam lahko letos v ligi ABA poseže Krka? V Novem mestu so vse vedrejših obrazov, še toliko bolj po Martinovi nedelji in zmagi nad MZT iz Skopja. S četrto zaporedno zmago je Krka celo blizu prvih štirih mest, ki po koncu rednega dela peljejo v polfinale ABA. Če bi za jadransko tekmovanje štela tudi novomeška zmaga nad Olimpijo v državnem prvenstvu, bi bila Krka trenutno celo tik pod vrhom.

Makedonci so sicer bolje začeli, toda ko je Krkina obramba postala trdnejša, gostje niso imeli več pravih možnosti. Odločil je začetek drugega polčasa. MZT je na odmor odšel s točko prednosti (43:42), a po dobrih šestih minutah drugega dela je že zaostajal preveč (49:63), da bi še lahko upal na uspeh proti razigrani dolenjski zasedbi. »V drugi in tretji četrtini smo skupaj dobili le točko več kot prej v prvi četrtini,« je na boljšo obrambo opozoril tudi Krkin trener Dejan Mihevc. Slovenski košarkarski strokovnjak dokazuje, da se je v pretekli (krstni) sezoni s Tajfunom v ligi ABA marsikaj naučil. Dragocene izkušnje zdaj zna unovčiti na novomeški klopi.

Ko je Krkina igra stekla, je povsem zalila slabosti MZT. V makedonskem moštvu, v katerem imajo makedonski košarkarji le vlogo statistov, niso več vedeli, na koga pri Krki naj se osredotočijo. »Hitro smo tekli v napad, kar je naša prednost. Najpomembneje je, da se fantje zavedajo, kaj so naše prednosti. To vedno bolj izkoriščajo in v tekmi tudi uživajo. S takim pristopom lahko premagamo prav vsakogar,« je bil nasmejan Mihevc. Pohvalil je tudi požrtvovalnost in kolegialnost svojih igralcev: »Na koncu so bili kar štirje na parketu, ki so bili še pred tekmo vprašljivi zaradi zdravstvenih težav. Prav vsi so igrali in dokazali moštveno pripadnost.«

Prvi med enakimi je bil organizator igre Matic Rebec s 24 točkami. S prodori in dvema trojkama »iz garderobe« je spominjal na predstave Stepha Curryja iz NBA, toda soigralce je osrečil predvsem z desetimi podajami. Več kot daješ, več imaš, bi lahko tudi zapisali. »V drugem polčasu smo odigrali našo najboljšo košarko v tej sezoni!« je kar žarel od energije 21-letni slovenski košarkar.