Dočakal je boljše čase, a še kar sanja o ligi NBA

Zoran Dragić je v Madridu zaman upal na uvrstitev Himkija v četrtfinale evrolige, septembra z bratom Goranom za Slovenijo.

Objavljeno
10. april 2016 22.09
Miho Dobrašin
Miho Dobrašin

Madrid – Zoran Dragić se je lani vrnil v Evropo, vendar ne v Španijo, kjer je nekoč užival v soncu, ampak v Rusijo, kjer so ga pričakali zima, dolga potovanja in trener, pri katerem se ni počutil najbolje. Toda pred tremi tedni je Rimasa Kurtinaitisa zamenjal Duško Ivanović in Himki je postal samozavestnejši. V odločilni tekmi za uvrstitev v četrtfinale evrolige je izgubil z Realom s 70:83, toda pred 26-letnim Ljubljančanom je še vedno pot, ki vodi na ameriške parkete.

Najbrž ni bilo preprosto loviti nadaljevanje na gostovanju pri branilcu evropskega naslova?

Tekma je bila težka, vendar smo imeli svoje priložnosti. Pred to tekmo smo igrali proti Bambergu in v zadnji četrtini vodili z 12 koši razlike, zato bi lahko zlahka zmagali, priložnost pa smo spustili iz rok tudi pri Olympiakosu. Nazadnje smo se znašli v položaju, ko smo morali o preboju v nadaljevanje odločati na zadnji tekmi v Madridu. Prvi polčas smo še lahko upali na uspeh, vendar smo nato slabo začeli tretjo četrtino. Nismo igrali kot moštvo. Ko so gostitelji prišli v vodstvo z desetimi točkami razlike, se je bilo težko vrniti.

Kako je igrati v Madridu, že pred tem ste si namreč služili kruh v Španiji?

Tu je vedno težko, saj ima Real izjemne navijače. Doma igra drugače, je odločnejši in bolj agresiven kot v gosteh. Vedeli smo, od kod nam bo pretila nevarnost, vedeli smo, kaj kdo počne v napadu in kaj lahko storijo. Toda ko so začeli zadevati, je bilo težko igrati.

Kdo je trenutno največji favorit za naslov prvaka v evroligi?

Zelo dobra moštva so se uvrstila med osmerico najboljših, žal mi je, da nas ni med njimi. Moj favorit je bil Himki, ker seveda igram zanj. Zdaj so ostali Fenerbahče, Lokomotiv Kuban igra dobro, Barcelona, Real ... Zanimivo bo.

Se je vaš položaj v moštvu kaj spremenil v zadnjih treh tednih po prihodu trenerja Ivanovića? Pred tem ste pod vodstvom Kurtinaitisa povedali, da moštvena taktika Himkija nima konkretnih napadalnih akcij za igralca, kakršni ste vi.

Takrat nisem veliko igral. Trenerja so zamenjali nekoliko prepozno. Ne glede na to, kdo je trener, moramo igralci opravljati svoje delo. Pred tem smo izpustili nekatere priložnosti, zato moramo zdaj začeti znova.

Torej so razmere za vas osebno zdaj ugodnejše kakor prej?

Seveda so boljše. Dobro je bilo tudi takrat, a nismo igrali kot celota, zdaj smo bolj podobni moštvu in igramo bolj kolektivno. To je skupinski šport in samo skupaj je mogoče napredovati in zmagovati.

Katere novosti je uvedel Ivanović?

Prinesel nam je samozavest. Uvedel je disciplino in novo svežino, ki smo jo potrebovali.

Lani ste podpisali dveletno pogodbo s Himkijem. So se vaši načrti pred koncem prve sezone spremenili?

Sanjam o tem, da bi se vrnil v ligo NBA. Bil sem v ZDA, videl sem, kako je tam, in sam pri sebi vem, da tam lahko igram. Zgodilo se je, kar se je, zaradi nekaterih dogodkov sem se moral vrniti v Evropo, a nikoli nisem rekel, da je to konec. Če bi prejel dobro ponudbo, ne vem, zakaj ne bi spet poskusil.

Cilj je torej ligo NBA?

Da, seveda.

Kako se brat Goran počuti v Miamiju?

Super! Uživa, igra v dobrem moštvu, uvrstili so se v končnico. Želim mu vse najboljše.

Januarja so imenovali novega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova. Ste z bratom govorili o tem? Kakšni so načrti za septembrske kvalifikacije za EP 2017?

Govorila sva o tem. Igorja poznam že od prej, delal je z mojim bratom v Phoenixu. Pogovoril se je z vsemi reprezentanti Slovenije in imam ga za zelo dobrega trenerja. Tudi Zdovc je bil dober, vendar so se pri KZS odločili za zamenjavo. Zanimivo bo.

Ste bili po lanskem EP razočarani nad osvojenim 12. mestom?

Bili smo razočarani, vendar nismo imeli popolnega moštva. Niso igrali vsi najboljši, nismo imeli centra, kako naj to povem ... Vendar smo se borili. Najslabšo igro smo pokazali proti Latviji, ko je bilo najpomembnejše; vedno smo bili blizu, vendar smo delali napake.

Bosta z bratom še naprej igrala za Slovenijo, sta oba pripravljena sodelovati v kvalifikacijah?

Seveda bo tudi Goran vedno igral, vendar mu v Miamiju niso dovolili nastopati takrat, ko je podpisal novo pogodbo. Če bo zdrav, bo vedno hotel igrati za Slovenijo.

Iz NBA ste prišli k Himkiju. Kakšna je liga VTB in kako v Rusiji?

Liga je dobra. Ni sicer takšna kakor španska, v kateri sem igral pred tem, vendar ima dobra moštva, denimo CSKA, Lokomotiv Kuban, Zenit, Nižnij Novgorod, Himki ... Veliko potujemo. Najbolj se borimo s CSKA, to je veliki mestni moskovski derbi. Tam so te tekme tako pomembne kakor clasico med Barcelono in Realom.

In kakšno je življenje v Rusiji?

Življenje je včasih težko, treba se je navaditi. Ni veliko sonca, zima je, ni ravno družinska država. Potovanja so dolga, vendar je vse to del službe.

Nekoč ste bili član Unicaje iz Malage. Pri Realu zdaj svojo prvo pravo sezono igra Luka Dončić, kako vi gledate nanj? Ste se pogovarjali z njim v Madridu?

Vrhunsko se razvija, je izjemno nadarjen igralec. Še zelo daleč bo prišel. Pogovarjala sva se, ko je bil na gostovanju pri nas v Moskvi, tukaj pa malo o družini in takšne stvari, ne ravno o košarki. Je zelo zadovoljen, kar je razumljivo, saj igra za Real.