Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Dončiću naziv prvega strelca, utrujenim Slovencem boj za sedmo mesto

Slovenska košarkarska reprezentanca je izgubila prvi dvoboj za razvrstitev od 5. do 8. mesta na svetovnem prvenstvu.
Luka Dončić si je izboril naziv prvega strelca tekme z Litvo. FOTO: Jam Sta Rosa/AFP
Luka Dončić si je izboril naziv prvega strelca tekme z Litvo. FOTO: Jam Sta Rosa/AFP
Š. R.
7. 9. 2023 | 16:20
7. 9. 2023 | 18:36
6:47

Košarkarji Slovenije so na svetovnem prvenstvu v Manili doživeli tretji zaporedni poraz. V prvi tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta jih je premagala Litva s 100:84 (33:21, 53:43, 75:63). Slovenija bo v soboto dopoldan še zadnjič nastopila na 19. svetovnem prvenstvu. Njen tekmec v boju za sedmo mesto, kar je njena doslej najvišja uvrstitev na mundialih, bo reprezentanca Italije, ki je danes izgubila z Latvijo 82:87.

Največ točk sta prispevala Dončić in Valančiunas

Najboljša strelca Slovenije, ki je morala na parket dvorane Mall of Asia manj kot 24 ur po bolečem porazu v četrtfinalu s Kanado, sta bila Luka Dončić (29 točk) in Aleksej Nikolić (14). Vsi strelci za Slovenijo: Dončić 29, Nikolić 14, Tobey 13, Dragić 12, Hrovat 6, Glas 3, B. Prepelič 3, Dimec 2, K. Prepelič 2. Pri Litvi se je s 24 točkami in 12 skoki izkazal Jonas Valančiunas.

Za Slovenijo, ki je svetovno prvenstvo na Okinavi začela s štirimi zmagami, je poraz z Litvo tretji v nizu po Nemčiji v zadnjem krogu predtekmovanja in Kanadi v četrtfinalu. Na drugi strani Litva ostaja pri zgolj enem porazu. V predtekmovanju je dobila vseh pet dvobojev, vključno proti ZDA, Grčiji s 25 točkami razlike in Črni gori za 20 točk, edini poraz je doživela v četrtfinalu proti Srbiji.

Litva, ki je imela po četrtfinalu dan več počitka kot Slovenija, je bila za dvoboj bolj motivirana, saj se je želela Slovencem oddolžiti za poraza na domačem terenu v Kaunasu v kvalifikacijah za OI v Tokiu in lanskem eurobasketu. Čeprav se je bilo težko posloviti od sanj o medalji in v manj kot 24 urah spočiti telesa po telesni tekmi s Kanado, volje ni primanjkovalo niti Slovencem. Tekmo so začeli solidno, vendar je bila Litva še bolj natančna. Na začetku druge četrtine, ko je povedla za 15 točk (36:21), je imela skoraj 70-odstotni met iz igre.

Slovenija je že v zaključku prvega polčasa ujela priključek (47:43), na začetku drugega polčasa je prišla le na koš zaostanka (57:55), v ospredje pa se ji ni uspelo prebiti. Litva je na zadnji mali premor odšla s prednostjo 75:63 in to suvereno zadržala tudi v zadnjih desetih minutah. Najvišja razlika je bila 23 točk (92:69).

Slovenija je bila brez Jake Blažiča, zgolj sedem minut pa je igral Klemen Prepelič.

Tekme za razvrstitev oziroma obračuni poražencev četrtfinalnih dvobojev imajo zgolj prestižni značaj, saj je vseh osem potnikov s SP na olimpijske igre 2024 že znanih. Vse te reprezentance so že uvrščene tudi v kvalifikacije za OI, ki bodo dale zadnje štiri udeležence iger v Parizu. Barve Evrope v Franciji prihodnje leto bodo zastopali gostitelji, Srbija in Nemčija, Ameriki bodo zastopali Američani in Kanadčani, Azijo Japonska, Oceanijo Avstralija, Afriko pa Južni Sudan. V petek sta na sporedu polfinala: ob 10.45 Srbija - Kanada in ob 14.40 ZDA - Nemčija.

»Plačali smo davek pomanjkanja energije. Pozitivno pa me je presenetil Luka Dončić, ki mi je pred tekmo dejal, da hoče igrati in da hoče zmagati. Vseskozi je bodril soigralce, jih spodbujal med polčasoma in minutami odmora, a žal naša centrska linija ni nudila ustreznega odpora visokim igralcem Litve. Ni jih ustavila, niti ni delala prekrškov nad njimi. Upam, da bom lahko fante motiviral za naslednjo tekmo proti Italiji. Prepričan sem, da bodo dali svoj maksimum, želja Luke po zmagi pa verjamem, da bo tudi njih dvignila, da za konec prvenstva prikažemo eno lepo in učinkovito predstavo,« je povedal selektor Aleksander Sekulić.

»Težko je bilo zaspati po sinočnji naporni tekmi s Kanado. Noge nas niso ubogale, občutki so še vedno mešani in čeprav smo vedeli, da igramo na svetovnem prvenstvu med osmimi najboljšimi ekipami, nismo prikazali svojega pravega obraza. Preprosto igramo premehko. Nasprotne ekipe nas pretepajo že vse prvenstvo, igrajo zelo telesno proti nam, mi pa jih niti ne poskušamo udariti oziroma vrniti z enako mero agresivnosti. Upam, da bomo v soboto proti Italiji vendarle pokazali boljšo igro,« je menil Luka Dončić.

Gregor Hrovat pa je dodal: »Telesno in psihično nismo bili pravi, kar je znala napadalno usmerjena zasedba Litve učinkovito kaznovati. Igrali smo bledo v obrambi, hkrati pa se nam je poznala odsotnost Jake Blažiča in Klemna Prepeliča. Že tako nas je malo, brez dveh ključnih igralcev in brez energije pa nismo imeli pravih možnosti za zmago.«


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine