DP, finale: Union Olimpija v Stožicah izsilila odločilno peto tekmo

Košarkarji Union Olimpije so na četrti tekmi finala državnega prvenstva premagali Krko s 70:67.

Objavljeno
29. maj 2014 16.50
Posodobljeno
29. maj 2014 19.00
košarka
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Košarkarji Union Olimpije so na četrti tekmi finala državnega prvenstva premagali Krko s 70:67 in izsilili odločilno peto tekmo, ki bo v soboto v Novem mestu (17.30).

Olimpija je po torkovem visokem porazu lahko računala na svojega kapetana Dina Murića, ki je danes znova dokazal svojo pomembno vlogo v ljubljanskem moštvu in bil z 21 točkami prvi strelec tekme.

Krka je bila sicer večji del dvoboja v boljšem položaju in je prvi polčas sklenila z delnim izidom 14:2 ter vodstvom za osem (40:32). Varovanci Aleksandra Džikića so v 28. minuti še vodili z desetimi točkami razlike (59:49), vendar se je Olimpija ob koncu vrnila med žive, zadnjo četrtino dobila z 12:6 in navkljub slabemu izvajanju prostih metov (20/34) preprečila slavje gostujočega moštva.

Pri Olimpiji je bil najboljši igralec Dino Murić z 21 točkami in 7 skoki, pri gostih pa je največ točk prispeval Zvonko Buljan (15).

Edo Murić s trojko sklenil izenačeno četrtino

Pri Union Olimpiji so tekmo v prvi postavi začeli Nebojša Joksimović, Jaka Brodnik, Jakov Vladović, Alen Omić in kapetan Dino Murić, ki so ga pravočasno pripravili po torkovem pripetljaju. Za Novomeščane so začeli Matej Rojc, Sani Bečirović, Smiljan Pavić, Jasmin Hukić in Zvonko Buljan.

Četrta finalna tekma se je začela z izenačeno igro. Olimpija je s košema Jakova Vladovića in Dina Murića povedla s 4:2, Krka pa je odgovorila s trojko Zvonka Buljana za vodstvo s 5:4.

V nadaljevanju so imeli pobudo branilci naslova iz Novega mesta in v sedmi minuti povedli za štiri (11:7), minuto kasneje je na semaforju pisalo 15:11, ko je Dino Murić zadel enega izmed dveh prostih metov, nato pa je Luka Rupnik zadel trojko za izenačenje (15:15).

Krka je pred zadnjo minuto in 17 sekundami prednost 19:17, ko je Olimpija poskrbela za preobrat in s petimi zaporednimi točkami povedla z 22:19. Zadnje dejanje uvodne četrtine je pripadlo Novomeščanom, pri katerih je Edo Murić ob zvoku sirene zadel trojko (22:22).

Krkin preobrat z delnim izidom 12:0

Druga četrtina se je začela z dvema zaporednima košema Krke (26:26), ki pa ni dolgo obdržala vodstva, saj sta Olimpijina najboljša strelca Dino Murić (10 točk) in Luka Rupnik (9) v 14. minuti poskrbela za izenačenje (26:26).

Ljubljančani so iz minute v minuto igrali bolje in si v 15. minuti priigrali štiri točke naskoka (30:26), medtem ko so imeli Novomeščani težave z osebnimi napakami svojih centrov Smiljana Pavića in Tomaža Bolčine (oba po 3).

Olimpijini košarkarji so po vodstvu s 30:26 zapadli v manjšo krizo in zapravili tri zaporedne napake, trener Aleš Pipan pa je po košu Sanija Beričovića (30:28) zahteval minuto odmora. Ta ni ustavila naleta Krke, pri kateri je Chris Booker najprej zabil za izenačenje, nato pa sta Jaka Klobučar in Jasmin Hukić zadela po eno trojko (36:30) in Pipan je zahteval nov posvet s svojimi igralci.

»Zmaji« so še naprej igrali sila neprepričljivo, kar je Krka izkoristila s košem Smilijana Pavića za vodstvo z 38:30, s čimer je dosegla 12 zaporednih točk. Izid polčasa je bil 40:32 v korist Novomeščanov.

Novomeščani odbijali domače napade

Ljubljančani so dobro krenili v tretjo četrtino in se s petimi zaporednimi točkami Luke Rupnika približali na pet (37:42), na drugi strani pa je Hukić zadel za Krko (37:44).

Sledil je nov niz točk domačega moštva, pri katerem je Dino Murić dosegel tri, Alen Omić pa dve točki (42:44), vendar je imela Krka tudi tokrat pripravljen odgovor in se je s košema Buljana in Pavića v 24. minuti ponovno oddaljila (49:42).

Buljan se je odkupil za tehnično napako

Gostujoči košarkar Zvonko Buljan je v 27. minuti izgubil žogo v napadu in si zaradi burne reakcije prislužil tehnično napako. Olimpija je to kaznovala s prostima metoma Sasuija Salina (49:53), Dino Murić pa je zgrešil met za dve točki v naslednjem napadu.

To se je Ljubljančanom maščevalo, saj je Buljan na drugi strani igrišča zadel met za tri točke in se odkupil za svojo potezo, zatem pa je Sani Bečirović dosegel tri zaporedne točke in Krki priboril prvo dvomestno prednost (59:49). Novomeščani so ob koncu četrtine nekoliko popustili, tako da se je Olimpija z delnim izidom 9:2 znova vrnila v igro in pred zadnjimi desetimi minutami zaostajala zgolj za tri (58:61).

Olimpija v 33. minuti prevzela vodstvo in izsilila peto tekmo

Košarkarji Krke so v prvih treh minutah zadnje četrtine zapravili svojo prednost. Najprej so bili neuspešni v prvih treh napadih, kar je s košem izkoristil Joksimović (60:61). Novomeščani so nato zapravili nove tri napade - enkrat je zgrešil Edo Murić, dvakrat pa Luka Lapornik - in Olimpija je s točkama Vladovića po dolgem času obrnila rezultat v svojo korist (62:61).

Domačini so v 37. minuti vodili s 65:63 in Alex Stepheson je imel priložnost, da s prostima metoma oplemeniti to prednost. Američan je zgrešil oba meta in Krka je to kaznovala z veliko mero sreče, saj je Edo Murić iz težkega položaja zadel trojko v zadnji sekundi napada (66:65).

Ljubljančani so izenačili s prostim metom Jake Brodnika in ustavili napad Krke, nato pa je Dino Murić v napadu izsilil nešportno osebno napako Zvonka Buljana. Domači kapetan je bil uspešen enkrat, za nameček pa so imeli domači 11,2 sekunde pred koncem na voljo še napad.

Krka je hitro naredila prekršek nad Nebojšo Joksimovićem, ta pa je ohranil mirne živce in izkoristil oba meta (69:66). Gostje so zahtevali minuto odmora, po kateri je Dino Murić storil osebno napako nad Bečirovićem, ta pa je od dveh prostih metov zadel le enkrat.

Novomeščanom ni preostalo drugega, kot da hitro naredijo prekršek nad Murićem, ki je bil s črte prostih metov uspešen le enkrat, v zadnjem napadu na tekmi pa je Bečirović zgrešil met za tri točke in Olimpija je izsilila peto tekmo.

 

Finale državnega prvenstva

Union Olimpija - Krka 70:67 (22:22, 10:18, 26:21, 12:6) /2:2/

 

* Moštvi igrata na tri dobljene dvoboje