Dragić kljub poškodbi do novega rekorda

Goran Dragić v ligi NBA prvič dosegel mejo 40 točk. Navdušenje gledalcev in trenerja.

Objavljeno
02. marec 2014 00.13
Pelicans Suns Basketball
S. V., šport
S. V., šport
Phoenix – Goran Dragić je moral zaradi poškodbe gležnja izpustiti sredino tekme lige NBA, v kateri je Phoenix izgubil z Utahom, in ni veliko manjkalo, pa bi preskočil tudi dvoboj z New Orleansom. A je stisnil zobe in izplačalo se je, saj je Phoenix popeljal do zelo pomembne zmage (116:104) z osebnim in slovenskim rekordom. Dosegel je namreč 40 točk.

Dragić je prejšnji mesec vneto izboljševal svoje strelske rekorde, saj je v petek dosegel še tretjega. Potem ko je 8. februarja Golden Statu natresel 34 točk, pred tednom dni pa Houstonu še eno več, je slovenski organizator igre tokrat prvič prebil mejo 40 (za dve 11:14, trojke 3:7, prosti meti 9:11) in temu v 42 minutah igre dodal še pet podaj ter tri skoke. Pa vendar dopoldne še ni najbolje kazalo, da bo sploh stopil na igrišče, saj si je v torek v dvoboju z Minnesoto obnovil poškodbo gležnja. »Še zjutraj je zelo bolelo. Sicer gleženj ni otekel, a zvil sem si ga že tolikokrat, v tej sezoni štirikrat ali petkrat, da je položaj zame že zelo neprijeten. Vsak dan gre sicer na bolje, vendar ni stoodstoten. To me skrbi, saj moram biti povsem nared, da bi lahko igral tako, kot sem zadnje tekme,« je pojasnil Dragić, ki se je šele na ogrevanju pred tekmo odločil, da stopi na parket, na katerem pa je nato prikazal izjemno predstavo in bil najbolj zaslužen, da se je končal Phoenixov niz treh zaporednih porazov.

Že v prvi četrtini je tako dosegel 15 točk, 25 pa v drugem polčasu, pri čemer so se Sonca v tretji četrtini znašla v težavnem položaju, ko so zaostajala s 67:77, a z delnim rezultatom 14:4 so prednost New Orleansa izničila za izenačenje za 81:81. Ko je slovenski as 20 sekund pred koncem tekme izvajal prosta meta, s katerima je vpisal 39. in 40. točko, so gledalci navdušeno vpili: »MVP!« »Nikdar si nisem predstavljal, da mi bodo navijači vzklikali to. Občutek je odličen, še posebej ko so ob zadnjih prostih metih vsi vstali in me spodbujali. To je nekaj prav posebnega in tega ne bom nikoli pozabil,« se je koža naježila Dragiću, potem ko je še osmič v tej sezoni presegel 30 točk in potem ko je postal prvi igralec Phoenixa z vsaj 40 točkami po 19. marcu 2010, ko jih je toliko dosegel Amare Stoudemire. Zanimivo tudi, da je zadnje tri rekorde dosegel, ko ga je v dvorani spremljala družina: ob prvih dveh sin Mateo, tokrat sta iz Slovenije pripotovala starša.

»Vedeli smo, da je odličen igralec, a ta večer je bil res nekaj posebnega. Tudi ko sta ga pokrivala dva igralca, je našel način, da je preigraval in zadeval. Mislim, da je zdaj na takšni točki kariere, ko je videl že vse možne obrambe in se lahko prilagodi vsemu. Med tekmo ga niti enkrat samkrat nisem videl šepati ali kaj podobnega. Žal je moral igrati toliko časa, da smo zmagali, a bil je fantastičen,« ni skrival navdušenja Phoenixov trener Jeff Hornacek ter dodal (in ošvrknil izbor za All-Star): »Mislim, da zdaj vsi vedo, kdo je Goran Dragić. Oziroma bi morali. Takšni so igralci za All-Star.«