Dragić krepko prehitel Bryanta

Liga NBA: Phoenixov košarkarski as Goran Dragić med 30 najboljšimi pred novo sezono.

Objavljeno
20. oktober 2014 16.06
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Ko je ameriška medijska mreža ESPN na svoji vsakoletni lestvici 500 najboljših košarkarjev lige NBA lani uvrstila Kobeja Bryanta na 25. mesto, je izzvala nemalo ogorčenja. Velezvezdnik LA Lakers je celo posmehljivo dejal, da bi morali vsi, ki mislijo, da res sodi tako nizko, na obvezno testiranje, če uživajo mamila. Letos je pristal na 40. mestu.

Razglasitev sicer še ni popolna, saj bo ESPN do 28. t. m., ko se bo začela 69. sezona lige NBA, razkrila še imena najbolj cenjene trideseterice. Do tedaj bo jasno, kako visoko je 210-članska žirija specializiranih novinarjev, ki vsakemu košarkarju nameni oceno od 0 do 10, uvrstila Gorana Dragića. Lani je zasedel 107. mesto, tokrat pa bo pristal v najožjem krogu elite. Drugi najbolje ocenjeni Phoenixov igralec Eric Bledsoe je denimo na 41. mestu, Zoran Dragić pa zaradi pozne selitve v ZDA ni prišel v poštev. Najboljši slovenski košarkar je zagotovo prehitel tudi polovico letošnjih reprezentantov ZDA, saj so se za njim že zvrstili DeMar DeRozan (35), Klay Thompson (38), Kenneth Faried (42), Rudy Gay (51) in Mason Plumlee (112). Tretji Slovenec Beno Udrih (Memphis) je medtem 291., v enem letu je izgubil 73 mest.

Vsi skupaj se bodo požvižgali na seznam, če bodo upoštevali besede Kobeja Bryanta, ki kljub sedemmilijonskemu znižanju plače ostaja največji zaslužkar v ligi NBA. V svoji 19. poklicni sezoni bo pospravil v žep 23,5 milijona dolarjev. »Že dolgo vem, da lestvico ESPN sestavlja druščina idiotov. Toda letošnje 40. mesto me ne bo izzvalo, niti mi ne bo nudilo dodatne motivacije. Na igrišču me spodbujajo resnične stvari. Če mi bo zdravje naklonjeno in bom z dobrimi predstavami mnogim dokazal, da so se zmotili, bom rekel, da so bili postranska škoda,« pravi 36-letni Bryant, ki se nedvomno bolj – a še vedno ne povsem – strinja z drugo lestvico ESPN. Na njej zaseda drugo mesto med najboljšimi branilci vseh časov za Michaelom Jordanom.

Petkratni prvak lige NBA (2000–02 in 2009–10), dvakratni MVP finala (2009–10), najboljši košarkar rednega dela sezone 2007/08, dvakratni najučinkovitejši strelec prvenstva (2006–07), štirikratni junak tekem All-Star in osvajalec dveh zlatih olimpijskih kolajn zagotovo ni več na vrhuncu moči in najboljšega zdravja. Kljub vsemu je novembra lani sklenil novo pogodbo z Jezerniki, ki mu bo v dveh letih navrgla 48,5 milijona dolarjev in mu ponuja možnost, da bi postal prvi košarkar v elitni ameriški ligi z dvajsetletno kariero v istem klubu. Toda od podpisa je odigral le šest prvenstvenih tekem zaradi poškodb kolena in ahilove tetive, sloviti LA Lakers pa so pristali na predzadnjem mestu v zahodni konferenci NBA s 27 zmagami v 82 nastopih; za njimi je bil le Utah.

Tudi pred začetkom nove sezone jim ne kaže veliko bolje. Časnik USA Today jih je uvrstil na 23. mesto med 30 moštvi, od prvih štirih pripravljalnih tekem pa so dobili le eno. Bryant je v njih dosegal v povprečju 15,3 točke in 4,3 asistence. Najbolj se je izkazal v zadnjem nastopu s 27 točkami, toda Jezerniki so izgubili kar s 33 točkami razlike proti skromnemu Utahu. Zato se ni mogel ogniti odgovoru enega od novinarjev ESPN. Ta se je strinjal, da si Kobe Bryant zasluži veliko spoštovanje zaradi vsega, kar je dosegel na igriščih, a dodal, da so ga že lani uvrstili previsoko na lestvici – zaradi spoštovanja.

»Če bi zanj uporabili enaka merila kot za druge košarkarje, ga nikakor ne bi našli na 25. mestu. Po učinku v prejšnji sezoni je bil bliže 425. mestu, zato ga lahko ovrednotimo kot 30-milijonski polom. Nastopil je le na šestih tekmah in takrat so LA Lakers igrali še slabše kot običajno. Takšen padec je povsem pričakovan. V zgodovini NBA najdemo le peščico branilcev s tolikšnim številom tekem v nogah, ki so bili še naprej koristni za svoja moštva ...« je zapisal Royce Webb. In očitno so ga tudi letos uvrstili na 40. mesto iz spoštovanja.