Dragić pognal motor, »roj kamikaz« bo še trši oreh

Slovenci po dve zmagi: Po uspešni uverturi se začenja naskok na vrh helsinške skupine proti »rabljema« Francozov in Islandcev.

Objavljeno
01. september 2017 22.53
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Helsinki – Prvi dan EP je v »slovenski« skupini prinesel poraz Francije proti Finski, v Tel Avivu, ki bo dal tekmeca našim košarkarjem v osmini finala, pa zmago Gruzije nad Litvo. Začetek je zanimiv, hkrati pa pomeni alarm pred dvojnim sporedom za četo Igorja Kokoškova: danes proti Fincem, jutri proti Grkom.

Proti Poljski je slovenska reprezentanca korektno opravila svoje delo. Vodila je 35 minut, dosegla več točk (90) kot na vseh pripravljalnih tekmah – 19 od teh z nasprotnimi napadi – in z učinkovitostjo znala premostiti znane slabosti. Obramba namreč še vedno prejema preveč točk, skok (41:43) je bil vnovič na strani tekmecev, resda predvsem zaradi izgube obeh centrov v zadnji četrtini.

Lahko se sicer sprašujemo, kako bi se odvijal dvoboj, če bi bil Goran Dragić manj razpoložen in »pozitivno agresiven«, toda naš zvezdnik kljub osebnemu strelskemu rekordu v izbrani vrsti vendarle ni prikazal neponovljivega šova za košarkarja, ki v ligi NBA dosega 20,3 točke na večer. Zato je bolje ugibati, koliko lažje bo Sloveniji, ko se bodo drugi člani moštva »odtajali« in približali predstavam, ki jih od njih pričakujemo. To velja tako za Luko Dončića in Anthonyja Randolpha, ki sta skupaj metala iz igre 5:21, kot za člane spremljevalne sekcije v orkestru.

Pred začetkom EP so slovenski košarkarji poudarjali, da bi jim zmaga nad Poljsko na stežaj odprla vrata v osmino finala. Težko je namreč pričakovati, da bi lahko Islandija kogarkoli presenetila, čeprav jo v dvorani Hartwall spodbuja vsaj tisoč navijačev. Prvi del načrta je torej domala pod streho, zdaj je na vrsti zahtevnejša polovica: naskok na eno od prvih dveh mest v skupini A, da bi se ognili najboljšim iz telavivske skupine, v kateri ne manjka neugodnih ovir. Zato bi morali konec tedna dobiti vsaj eno tekmo, še bolje pa bi bilo, če bi prekosili tako Fince kot Grke in po treh kolih sami kraljevali na vrhu šesterice iz Helsinkov.

Po zgodnjem dnevu premora bo tekmovalni ritem že precej hujši. Slovensko moštvo bo končalo današnji dvoboj z dinamičnimi gostitelji skupine A okoli 21. ure po slovenskem času, v nedeljo pa že ob 15.30 začelo šahovsko partijo na nož z grškimi gladiatorji. Čas za taktično pripravo bo torej neenakomerno razporejen, a selektorjevi pomočniki se trudijo po najboljših močeh. Rado Trifunović, ki je proučil igro Fincev, opozarja: »Glede na potek četrtkove tekme poraz Francozov ni presenečenje, saj so bili podrejeni. Finci so igrali v transu – kot roj kamikaz. Njihova obramba je videti zmedena, vsi so povsod, a že vedo, kaj delajo, zato so od Francozov izsilili 23 izgubljenih žog. Veliko mečejo za tri točke, tudi pri nasprotnih napadih, in vztrajajo pri številnih tranzicijskih akcijah, zaradi katerih so tudi zmagali. Zato bo zelo pomembno, da se bomo hitro vračali v obrambo, po zgrešenih metih pa bomo morali tudi zelo dobro zapirati prostor pod našim obročem.«

Če za Fince velja, da se na domačem parketu prelevijo v že kar južnjaške borce, kaj naj potem rečemo o Grkih, ki že od nekdaj igrajo s fanatično vnemo, čim si oblečejo reprezentančni dres? Jaka Lakovič je igral za Panathinakos v letih 2002-06 s Fragiskosom Alvertisom, Lazarosom Papadopoulosom, Antonisom Fotsisom, Dimitrisom Diamantidisom in Kostasom Tsartsarisom, a dobro pozna tudi mlajši rod »Helenov«. Izkušnje so mu prišle prav, saj ob njihovi uvodni zmagi na EP ni zasledil prav veliko koristnega.

»Nizki Islandci igrajo preveč netipično košarko, da bi lahko videli pravo grško reprezentanco. Vemo pa, da bo kot vedno trda v obrambi, močna v skoku in potrpežljiva v napadu, saj ima vrhunske ustvarjalce v Calathesu, Mantzarisu in Sloukasu. Pappas je učinkovit, Papanikolaou pa je eden od najbolj raznovrstnih košarkarjev v Evropi, podoben tip kot naš Zoran Dragić. Skupaj s centroma Bourousisom in Printezisom tvorijo kakovostno moštvo, a tudi mi imamo svoje adute,« ocenjuje nekdanji kapetan slovenske reprezentance.