Dragića čaka ameriška zaseda: Rose, Curry in Irving

Drevi v Las Palmasu zadnji test Slovenije pred SP proti reprezentanci ZDA, ki od leta 2006 ni izgubila na velikem tekmovanju.

Objavljeno
26. avgust 2014 00.23
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Zadnja ogrevalna tekma pred sobotnim začetkom SP bo za slovenske košarkarje najtežja in najlažja hkrati. Reprezentanca ZDA je pač tako kakovostna, da bo drevi ob 20. uri v Las Palmasu povsem razbremenila izbrance Jureta Zdovca. Imeli bodo lahkotno priložnost za predstavitev svojih odlik, paziti se bodo morali le morebitnih poškodb.

Slovenski selektor je pred odhodom na Kanarske otoke vneto ponavljal, da o Američanih ne razmišlja. Zanima ga le, kako odpraviti zadnje slabosti pred sobotnim merjenjem moči z Avstralijo in kako uigrati taktične različice, ki so jih prihranili za mundial in jih niso razkazovali na pripravljalnih tekmah. Košarkarji so v uradnih izjavah sledili njegovemu zgledu, med vrsticami pa niso mogli prikriti, da jih primerjava s slovitimi tekmeci vendarle zelo mika, čeprav med njimi ne bo prve garniture zvezdnikov iz lige NBA. Poudarili so, da bi košarkarje ZDA kazalo resneje »potipati«, saj se utegne zgoditi, da se bodo z njimi srečali v izločilnih dvobojih SP. Moštva iz »slovenske« skupine D se bodo namreč od osmine finala do polfinala križala z »ameriško« skupino C, v kateri bodo igrale še Dominikanska republika, Finska, Nova Zelandija, Turčija in Ukrajina. Goran Dragić ima nekoliko drugačen pogled na drevišnji spektakel v novi Areni Gran Canaria z nekaj manj kot 10.000 sedeži, ki bo prizorišče prvih petih nastopov Slovenije na prvenstvu. Čeprav je soočenj z najboljšimi košarkarji na svetu že vajen, pa bi ga utegnil motivirati poseben izziv: v močno pomlajeni reprezentanci ZDA je šest košarkarjev z izkušnjami iz tekem All-Star NBA, ki njemu še ni bila usojena. Med njimi so vsi njegovi neposredni tekmeci, organizatorji igre Derrick Rose, Stephen Curry in Kyrie Irving, na letošnjem spektaklu vseh zvezd pa so nastopili tudi James Harden, DeMar DeRozan in Anthony Davis. Rose (leta 2008), Irving (2011) in Davis (2012) so bili za nameček prvi izbranci nabora NBA.

»Vemo, da so Američani favoriti, ne le na naši pripravljalni tekmi, ampak tudi na prvenstvu. Po imenih niso na ravni nekdanjih sanjskih moštev, vendar so še vedno zelo dobri, kar potrjuje podatek, da se v končno dvanajsterico ni uvrstil Damian Lillard iz Portlanda, 16. strelec minule sezone in eden najboljših dirigentov v ligi NBA. Nedvomno se nam obeta dobra tekma. Našim mlajšim fantom se ponuja priložnost, da se prikažejo v lepi luči, zlasti tistim, ki bi se radi nekoč odpravili na ono stran Atlantika. Jaz pa bom moral proti ZDA in še bolj na SP nekoliko paziti na svojo javno podobo,« je – malo za šalo in malo zares – poudaril Dragić in priznal, da moštveni duh v slovenski reprezentanci ni takšen, kot bi si želel. A tega poglavja smo se že lotili.

Američani so letos odigrali le tri prave pripravljalne dvoboje pred mundialom – premagali so Brazilijo s 95:78, Dominikansko republiko s 105:62 in Portoriko s 112:86 –, saj so uvodno medsebojno preizkušnjo kandidatov za pot v Španijo predčasno prekinili zaradi grozovite poškodbe Paula Georgea. Selektor Mike Krzyzewski pravi, da ima letos nadpovprečno mlado in visoko zasedbo, kar je posledica številnih odpovedi, vendar tudi nuje za primer novega finalnega soočenja s Španijo. Krmilo reprezentance ZDA je prevzel leta 2005 ter doslej okusil le en poraz, v polfinalu SP 2006 z Grčijo, in dosegel 62 zmag na uradnih tekmovanjih. Njegovi izbranci so bili uspešni v zadnjih 53 nastopih, sam pa uživa velik ugled med ameriški profesionalci, čeprav ni nikoli vodil moštva v ligi NBA. Od leta 1980 trenira univerzo Duke, s katero je štirikrat (1991,1992, 2001 in 2010) zmagal v prvenstvu NCAA in pri kateri je leta 2011 zaslužil 9,7 milijona dolarjev, lani pa 7,2 milijona $.

Reprezentanti ZDA – branilci: Stephen Curry, Klay Thompson (oba GS), Derrick Rose (Chi), Kyrie Irving (Cle) in James Harden (Hou); krila: Rudy Gay (Sac), Kenneth Faried (Den) in DeMar DeRozan (Tor); centri: Mason Plumlee (Bro), DeMarcus Cousins (Sac), Andre Drummond (Det) in Anthony Davis (NO).