Dragiću prva »kanadska« zmaga pred spopadom z Dončićem

Goran Dragić je s Torontom v ligi NBA slavil svojo prvo zmago po selitvi iz Miamija. Raptors so na gostovanju visoko ugnali Boston (115:83).
Fotografija: Payton Pritchard lovi Gorana Dragića v TD Gardnu. FOTO: Maddie Meyer/AFP
Odpri galerijo
Payton Pritchard lovi Gorana Dragića v TD Gardnu. FOTO: Maddie Meyer/AFP

Po tem, ko je vso NBA-kariero preživel v Združenih državah Amerike, je Goran Dragić v petek zvečer slavil še svojo prvo zmago kot član edine kanadske ekipe v ligi Toronto Raptors. Na svoji drugi tekmi v vrstah prvakov iz leta 2019 je Dragić sicer igral le 12 minut in dosegel pet točk, z novimi soigralci pa je proslavljal suvereno zmago na gostovanju pri Boston Celtics s 115:83.

Izkazal se je Torontov novinec Scottie Barnes z dvojnim dvojčkom, 25 točkami in 13 skoki, s katerimi je Toronto v drugi polovici tretje četrtine prelomil obračun. Igralec, ki so ga kot četrtega izbrali na letošnjem naboru, je ob uvodnem porazu z Washingtonom v domači dvorani zbral kar pet izgubljenih žog in štiri osebne napake v svojih prvih 20 minutah v NBA, tokrat pa je zablestel v polnem sijaju.

»Res sem nekajkrat govoril z njim med tekmama. Rekel sem le: 'Dobro ti je šlo, človek! Samo počni to, kar počneš.'« se je spominjal kanadski strateg Nick Nurse. »Videti je bilo, kot da ima danes veliko boljši tempo. Igral je z več zbranosti med prodiranjem po igrišču. Čakal je na svoj trenutek in šel na obroč, ali pa je, če so igrali nanj, metal iz skoka. Morda je danes igral pri svoji hitrosti.«

Žvižgi po dolgem času polne dvorane

Junak večera je povedal: »Jaz le igram na polno, ekipa mi daje samozavest in to me je poganjalo. To, da igram na polno skozi tekmo, mi pomaga zbrati misli in svobodneje igrati.«

Gary Trent mlajši je v ključni tretji četrtini dosegel 12 od svojih skupno 20 točk. Precious Achiuwa je dosegel 15 točk in jim dodal še 15 skokovFred VanVleet pa 11 točk in 9 podaj. Razlika je v tretji četrtini z dveh točk tako narasla, da se kelti pod taktirko novega trenerja Imeja Udoke, ki je vodil svojo prvo tekmo pred domačimi navijači, niso več uspeli pobrati. Zahtevni domači privrženci so ekipi, ki se je v minuli sezoni poslovila v prvem kolu končnice, a je v zadnjih letih kar trikrat nastopila v konferenčnem finalu, celo namenili žvižge ob polčasu in tudi skozi ves drugi polčas.

»Ena stvar je, ki je kot trener ne preneseš, in to je, da te zafrknejo. Tako je tudi bilo, zafrknili so nas, nadigrali,« se je z navijači kar strinjal Udoka. »Ljudje v Bostonu se spoznajo na košarko. Bili so iskreni,« se z navijači ni želel prerekati niti Josh Richardson. Dvorana TD Garden je bila polna prvič po 8. marcu 2020 ali 593 dneh.

Jayson Tatum je dosegel 18 točk, Al Horford pa se je po vrnitvi v klub izkazal z dvojnim dvojčkom (11 točk, 11 skokov). Jaylen Brown tokrat ni bil razpoložen, potem ko je v sredo postavil osebni rekord na otvoritvi sezone ob porazu z New York Knicks, tokrat pa je z metom 3:13 dosegel devet točk. Toronto že 24 ur po začetku tekme v Bostonu čaka domača preizkušnja – spopad z Luko Dončićem in Dallas Mavericks.

Zmagali so tudi Denver Nuggets Vlatka Čančarja, ki ga vnovič ni bilo v kadru za tekmo proti San Antonio Spurs, ki so jo Koloradčani pred domačimi navijači dobili s 102:96. Spet je blestel srbski center Nikola Jokić, ki je dosegel 32 točk in 16 skokov.

Durantov trojni dvojček za zmago v Philadelphiji, Phoenix še poglobil krizo jezernikov

Papirnata obračuna težke kategorije sta bila v petek zvečer na sporedu v Philadelphiji in Los Angelesu, kjer sta zmagi slavili ekipi Brooklyn Nets in Phoenix Suns. Kevin Durant je za mrežice prispeval 29 točk, 15 skokov in 12 podaj, James Harden pa je dosegel 20 točk. Dvoboj ekip, pri katerih pozornost nase v zadnjih tednih močno preusmerjata Ben Simmons in Kyrie Irving, ki seveda nista igrala, je odločil niz 16:1, s katerim je Brooklyn dosegel prvo zmago v sezoni s 114:109.

»Moja vloga nocoj, mislim, je bila, da sem prihajal v raketo in zaključeval akcije. Moramo graditi na tem in bomo videli, do kam lahko pridemo,« je dejal Durant, najkoristnejši igralec olimpijskega turnirja v Tokiu in tretjič zapored prvak z ekipo Združenih držav Amerike. Domači as Joel Embiid je kljub 19 točkam po tekmi dejal, da bi bilo verjetno bolje, če z načetim kolenom ne bi igral. Tobias Harris in Seth Curry sta oba prispevala 23 točk. Simmons, ki je pred sezono napovedal, da želi zlepa ali zgrda zapustiti klub, za katerega ne namerava več igrati, se je nazadnje posul s pepelom in pridružil treningom, a tudi tokrat ni igral. 25-letni Avstralec se je znašel na udaru navijačev ekipe Sixers, ki so mu namenili več porogljivih transparentov in majic, denimo »Mister Softee«, »Klovn« in klasični izdelki z motivom »Išče se«.

Chris Paul je še posolil rane Los Angeles Lakers, potem ko je z 20.000 točko v karieri (na tekmi 23 in 14 podaj) pomagal Phoenix Suns do zmage s 115:105. Povsem prenovljeno, a še bolj zvezdniško moštvo LeBrona Jamesa, ki je pred sezono v svoje vrste zvabilo še Russlla Westbrooka in Carmela Anthonyja, je v pripravljalnem obdobju nizalo poraze, nič bolje pa ni ob začetku rednega dela sezone. Paul je postal prvi igralec v NBA-zgodovini z 20.000 točkami in 10.000 podajami. Aktualni prvaki zahodne konference so ponižali svoje tekmece, proti katerim so v tretji četrtini vodili že za 32 točk. James je dosegel 25 točk, Westbrook pa je 22. Razen solidnih predstav v prvi in zadnji četrtini je bila to nova tekma za pozabo za legendarno ekipo iz Kalifornije, prišlo je celo do glasnega prerekanja med Dwightom Howardom in Anthonyjem Davisom (22 točk in 14 skokov), Rajon Rondo pa se je sprl z navijačem.

Trener Frank Vogel je skušal pozneje napetosti v ekipi opravičiti, češ, da je prepir nastal zaradi napačne komunikacije na igrišču. »Dwightu in AD-ju se je pripetila napaka pri pokrivanju in sta o tem tudi spregovorila. Ko jih dobiš 'po riti', včasih postanejo ti pogovori vroči,« je po poročanju STA dejal Vogel: »Ta fanta se imata rada in sta morala priti zadevi do dna. In to se bo občasno zgodilo, raje vidim, da je našim fantom mar, kot da jim ni mar.«

Howard je kasneje povedal, da je zgladil vsa nesoglasja z Davisom. »Oba si želiva zmagati in nisva želela izgubiti te tekme. Sva odrasla moža in sva že tam vse uredila. Med mano in njim ni nobenih težav – to je moj brat, moj soigralec.« Westbrooka je od prvega trojnega dvojčka v majici jezernikov z 11 skoki in 15 točkami ločila le ena podaja (9).

Trojni dvojček, njegov prvi v dresu novega kluba, pa je uspel tudi Lonzu Ballu ob zmagi Chicago Bulls nad New Orleans Pelicans (128:112). 

Petkovi izidi:

Boston Celtics : Toronto Raptors 83:115
(Goran Dragić 5 točk, 1 skok, 1 podaja in 1 ukradena žoga v 12 minutah za Toronto.)

Denver Nuggets : San Antonio Spurs 102:96
(Vlatka Čančarja ni bilo v ekipi.)

Cleveland Cavaliers : Charlotte Hornets 112:123
Orlando Magic : New York Knicks 96:121
Washington Wizards : Indiana Pacers 135:134 (podaljšek)
Philadelphia 76ers : Brooklyn Nets 109:114
Chicago Bulls : New Orleans Pelicans 128:112
Houston Rockets : Oklahoma City Thunder 124:91
Los Angeles Lakers : Phoenix Suns 105:115
Sacramento Kings – Utah Jazz 101:110

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: