EP v košarki: Slovenci pozabili na uvodni poraz in nadigrali Gruzijo

Slovenci so bili po včerajšnjem porazu s Hrvaško danes za razred boljši od Gruzije.

Objavljeno
06. september 2015 13.47
Posodobljeno
06. september 2015 17.00
Košaarka Slovenija Hrvaška EP
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Zagreb - Slovenski košarkarji so manj kot 24 ur po uvodnem porazu s Hrvati na evropskem prvenstvu znali zbrati misli in prepričljivo ugnati tudi danes skromno reprezentanco Gruzije. Izbranci Jureta Zdovca so drugi preizkus v predtekmovanju evropskega prvenstva v Zagrebu položili z 79:68. Tudi tokrat ob podpori številnih (med tri in štiri tisoč) glasnih slovenskih navijačev.

Slovenski voz sta tokrat najmočneje vlekla Klemen Prepelič predvsem v prvem in Jaka Klobučar v drugem polčasu. Prvi se je zaustavil pri 21 točkah, drugi je prispeval zgolj eno manj. Slovenci so prikazali dobro moštveno predstavo, ki so jo s čvrsto obrambo. V napadu so zadeli kar 11 trojk (iz 21 poizkusov), prevladovali pa so tudi v skokih: zbrali so jih 31 proti 20 skokom Gruzincev.

»Za to tekmo smo imeli le en načrt in to je bila zmaga. Ni bilo lahko, saj so tudi Gruzijci imeli enak plan. A igrali smo dovolj fizično čvrsto, v prvem delu zadeli tudi nekaj težkih metov in zasluženo prišli do zmage. Izjemen je bil tokrat Prepelič, ki me je še posebej navdušil v drugem polčasu, saj kljub njegovi dobri igri v prvem delu, nato ni posiljeval metov. Škoda, da smo na koncu popustili, saj je lahko razlika v koših ob koncu tekmovanja zelo pomembna. Čaka nas dan odmora, nato pa nova zahtevna preizkušnja proti Nizozemski, ki jo prav tako moramo premagati. Še enkrat bi se rad zahvalil vsem navijačem. Njihova pomoč nam ogromno pomeni in nočemo jih razočarati,« je po zmagi dejal Jure Zdovc.

Njegove može po dnevu premora v Zagrebu čakajo še obračuni z Nizozemsko, Grčijo in Makedonijo.

Prva četrtina

Slovenski selektor Jure Zdovc je v primerjavi s sinočnjim obračunom s Hrvati nekoliko premešal svojo začetno petorko. Na centrski poziciji je začel Alen Omić, ob njem v raketi Uroš Slokar, krilni položaj je zasedel Zoran Dragić, zunanji poziciji pa sta pokrila Jaka Blažič in Nebojša Joksimović.

Po uvodnem košu Omića smo v naslednjih minutah videli kar nekaj napak in zgrešenih metov na obeh straneh. Po dobrih treh minutah igre je prvo slovensko trojko za Slovenijo zadel Jaka Blažič, na naslednje točke zeleno-belih pa smo morali čakati nadaljnje tri minute, ko je naslednjo slovensko trojko prispeval Klemen Prepelič. Ta je že v zgodnji fazi tekme zamenjal Dragića, ki si je hitro nabral dve osebni napaki.

Slovenci so se v nadaljevanju znali sprostiti, da so razpoloženi predvsem pri metu za tri točke je z naslednjo trojko potrdil Miha Zupan. Prvi del igre so tako končali v prednosti s štirimi točkami razlike (17:13).

Druga četrtina

Tudi začetek drugega dela igre je bil za Slovence obetaven, saj so Zdovčevi varovanci Gruzijcem nemudoma zadali novi dve trojki, tretjo v nizu pa je za prvo prednost z dvomestnim številom točk (26:15) dodal razpoloženi Prepelič. Slednji je Gruzincem tudi v nadaljevanju povzročal nemalo sivih las. Še pred polovico druge četrtine je zadel še dva meta za tri točke, po uspešno izvedenih prostih metih (kasneje) je bil že pri 19 točkah.

Ob koncu prvega polčasa se je z dvema košema razigral tudi Jaka Blažič, ki je do glavnega odmora zbral 9 točk. Ob tem je prvi gruzinski zvezdnik Zaza Pachulia že sedel na klop s četrto osebno napako. Rezervo Slovenije je uteleševal še Zoran Dragić, ki v tem delu igre ob razpoloženih Prepeliču in Blažiču sploh ni stopil na parket.

Tretja četrtina

Jure Zdovc je na današnji tekmi precej priložnosti ponudil Jaki Klobučarju, ki je v prvi polovici tretje četrtine lastnoročno držal zanesljivo prednost Slovenije. Po treh zaporednih koših je bil že pri desetih točkah, kar je sredi tretje četrtine pomenilo slovensko prednost z 52:35.

Po štirih gruzinskih točkah se je v igro vrnil Zoran Dragić in nemudoma odgovoril s trojko. Slovenska prednost je ostajala dvomestna, čeprav je malce skrbela gruzinska igra v raketi, iz katere so dosegali večino svojih točk. No, slovensko orožje so ostajale trojke, naslednjo je prispeval v drugem polčasu prerojeni Jaka Klobučar in minuto pred koncem je bilo znova +16.

V zadnji minuti tretje četrtine je po osebni in še tehnični napaki Manucharja Markoišvilija je Klobučar prispeval že svojo 18 točko in Slovenijo popeljal na 65:48, kakršen je bil tudi rezultat po 30 minutah igre.

Četrta četrtina

Slovenci se kljub visoki prednosti niso zaustavljali. Slokar je slabih devet minut pred koncem tekme zadel za prednost z 20+ točkami razlike, po zadetem dodatnem prostem metu je bil izid 70:48. Slovenski selektor je tudi v nadaljevanju od svojih varovancev zahteval enak pristop, a so možje v zelenem pred koncem tekme vseeno nekoliko popustili.

Dobri dve minuti pred koncem tekme je po gruzinskem delnem izidu 7:0 prednost padla na 76:64, kar je Zdovca prisililo v minuto odmora. Tudi po njej so s svojim jurišem nadaljevali belo-rdeči in še za štiri točke zmanjšali svoj zaostanek. Minuto pred koncem tekme je slab delni izid z zadetim prostim metom prekinil Jaka Blažič in izbrisal sledi skrbi z ust slovenskih navijačev.

Ti so ob vzklikanju znanega napeva »kdor ne skače ni Slovenec« na koncu pospremili slovensko zmago z 79:68.

 

Skupina C, drugo kolo

Skupina C

Nizozemska - Makedonija 71:78 (20:19, 11:24, 18:13, 22:22)
De Jong 19; Ilievski 14.

Slovenija - Gruzija 79:68 (17:13, 24:13, 24:22, 14:20)
Prepelič 21, Klobučar 20; Shengelia 21

Hrvaška - Grčija 72:70 (13:18, 15:15, 23:24, 21:13)
Spanulis 16, Printezis 13; Simon 18

Lestvica:

1. Grčija 2 2 0 157:135 4
2. Hrvaška 2 1 1 150:145 3
3. Slovenija 2 1 1 152:148 3
4. Nizozemska 2 1 1 144:150 3
5. Makedonija 2 1 1 143:156 3
6. Gruzija 2 0 2 140:152 2