Eurobasket: nerazpoložene Slovence domov poslali že Latvijci

Zgodba slovenskih košarkarjev na EP se je končala v osmini finala v Lillu, ko so jih s 73:66 odpravili Latvijci.

Objavljeno
12. september 2015 09.10
Posodobljeno
12. september 2015 11.00
France Basketball Europeans
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lille - Slovenska košarkarska reprezentanca je letošnje evropsko prvenstvo končala takoj po selitvi iz Zagreba v Lille oziroma po prehodu iz skupinskega dela v izločilne boje. V osmini finala je namreč pokazala svojo najslabšo predstavo na eurobasketu in morala premoč priznati sicer premagljivim Latvijcem, ki z igro ravno tako še zdaleč niso blesteli, a jim je vseeno zadostovala za zmago s 73:66. V zasedbi selektorja Jureta Zdovca z izjemo Zorana Dragića, ki je prispeval 17 točk, ni bilo razpoloženih mož, da so se fantje dvoboja lotili premalo agresivno, pa dokazuje tudi domala neverjeten podatek, da so prvi prosti met izvajali šele v 23. minuti!

Zgolj 39-odstotni izkoristek meta za dve točki je botroval temu, da so naši fantje domala ves dvoboj lovili tekmeca, ki je bil v napadu razpoložen le na trenutke, pa vendarle dovolj, da je vpisal tretjo zmago v osmem medsebojnem obračunu. Zanimivo, Latvijci so Slovence prvič premagali ravno tako na eurobasketu leta 2001 v Ankari, drugič pa na pripravljalni tekmi pred mesecem dni v Rigi, ko je bil izid domala identičen kot danes (72:66). Najučinkovitejši mož v zmagovalni zasedbi je bil tokrat Janis Strelnieks s 17 točkami. Zdovčevi izbranci so tako ostali brez možnosti preboja v olimpijske kvalifikacije, prvenstvo pa končali s po tremi zmagami in porazi.

Slovenska izbrana vrsta tako ni uresničila zadanega cilja izpred prvenstva. Želela se je namreč prebiti med najboljših sedem zasedb stare celine, ki se bodo prihodnje leto potegovale za preboj na olimpijski turnir v Riu. Za nameček je izpad v osmini finala najslabši dosežek naših fantov (ki so resda nastopili s precej prevetreno ekipo, tudi brez prvega zvezdnika Gorana Dragića) na zadnjih šestih evropskih prvenstvih, med letoma 2005 in 2013 so se namreč vselej prebili med osem najboljših evropskih moštev. Preostali dvoboji osmine finala bodo danes in jutri.

Balažič: Reprezentančne kariere res nisem želel končati na tak način!

»Po takšnem dvoboju lahko le čestitam tekmecu, ki je bil tokrat boljši v vseh pogledih. Bil je čvrstejši, hitrejši, v nekem trenutku sem dobil občutek, da si je tudi bolj želel zmage. Enostavno zanj nismo našli protiorožja, nismo se znašli in tudi v trenutkih, ko bi potek dvoboja lahko zasukali, nismo zadeli niti lahkih metov. Na drugi strani je Latvija v odločilnih trenutkih zadevala iz težkih položajev in naposled zasluženo zmagala,« je športno ptiznal poraz Jure Zdovc.

Kapetan Jure Balažič pa ga je dopolnil: »Po takšni tekmi je težko povedati kaj pametnega. Zelo smo razočarani, saj nismo pokazali pravega obraza. Odpovedali smo v ključnih trenutkih in nismo izpolnili cilja, ki smo si ga postavili pred prvenstvom. Latvija je zasluženo zmagala, saj je bila boljša zasedba na parketu. Verjemite, da nam je res hudo, meni še toliko bolj, ker je bila to verjetno moja zadnja tekma v dresu z državnim grbom. Reprezentančne kariere res nisem želel končati na tak način.«

PRVA ČETRTINA

Slovenski selektor Jure Zdovc je uvodoma na parket poslal Jako Blažiča, Zorana Dragića, Alena Omića, Jako Klobučarja in Uroša Slokarja, latvijski selektor Ainars Bagatskis pa Rolandsa Freimanisa, Dairisa Bertansa, Kristapsa Janičenoksa, Janisa Strelnieksa in Kasparsa Berzinša. Naše fante je takoj po prvi sodnikovi žogi čakala hladna prha, saj je poskus za tri točke Bertansa končal v košu, kar pa tekmecev ni zmedlo, led je prebil Slokar, nato pa s trojko izenačil Dragić.

Na drugi strani se je razigral Freimanis, iz treh prodorov je bil trikrat uspešen, s čimer je izsilil latvijsko vodstvo z 11:9. Ko je svoje dodal še Berzinš, je baltska zasedba z delnim izidom 6:0 pobegnila na štiri točke naskoka. Naš prvi zvezdnik Dragić se s takšnim razpletom kajpak ni strinjal, Slovence je vrnil v igro z že svojo drugo trojko. Zdovc je poskusil s Klemnom Prepeličem in Miho Zupanom, tudi latvijski strateg je prevetril svojo zasedbo, ki je s pick'n'rollom povzročala nasprotniku precej težav.

Nobena od zasedb se ni mogla izdatneje odlepiti, po treh točkah prednosti so Latvijci zgrešili nekaj metov zapored, kar sta kaznovala Dragić s čudovitima slalomoma mimo tekmečeve obrambe in Blažič. Ko je že dišalo po tem, da bodo šli Zdovčevi fantje na prvi odmor s tremi točkami naskoka, je v zadnji sekundi z razdalje sprožil Strelnieks in izenačil na 20:20. Polovico vseh slovenskih točk v tem delu je prispeval Zoran Dragić z dvema trojkama in dvema mojstrskima prodoroma.

Foto: Emmanuel Dunand/AFP.

 

DRUGA ČETRTINA

Uvodni napad v drugi četrtini so imeli Slovenci, s trojko ga je skušal zaključiti Prepelič, a je sprožil v prazno. V igri sta bila tudi Nebojša Joksmović in Mitja Nikolić. Kar se pred tem ni posrečilo Klemnu, je popravil Zupan s trojko za vodstvo s +3. Na parket je stopil še starosta in kapetan Jure Balažič, v trenutkih, ko je bil Dragić na klopi, pa so si Latvijci dali duška in spet prešli v vodstvo (26:25). Ko se je Zoran vrnil v igro, je s svojo energijo spet potegnil tudi soigralce, ki so bili vnovič spredaj.

Latvijci, znani po odličnem izkoristku metov z razdalje, so unovčili svoje najmočnejše orožje in s trojko Janičenoksa vrnili milo za drago. Z delnim izidom 6:0 so Bagatskisovi izbranci ušli za štiri točke, kar je Zdovca prisililo, da je moral njihov nalet prekiniti z minuto odmora. Slovenci so preveč žog izgubili na prelahek način, kar je znal kaznovati Bertans s trojko, s katero je bila njegova zasedba že sedem točk spredaj. Šele to je naše fante spet nekoliko predramilo.

Vrnili so z dvema uspešnima poskusoma za tri točke, najprej je bil natančen Klobučar, nato še Prepelič, in v hipu sta bili zasedbi spet skoraj poravnani (35:36). Latvijski selektor se je ujezil in zahteval minuto odmora. Obrestovala se mu je, njegovi izbranci so vpisali štiri točke zapored in se spet nekoliko bolj odlepili, a je s trojko vrnil Balažič. Kapetan je škarje in platno prevzel v svoje roke, realiziral še en napad in poravnal izid na 40. točki, Bagatskis je spet posegel po odmoru.

Zadnji napad pred odhodom na glavni odmor so imeli v rokah Latvijci, dve sekundi pred koncem se je za met s polrazdalje odločil Janis Blums in s košem poskrbel, da je njegovo moštvo po polovici dvoboja vodilo z 42:40. Slovenci so bili nekoliko uspešnejši pri zadetih trojkah (6:4), zato pa nekoliko premalo agresivni tako v obrambi kot tudi v napadu. Kot zanimivost: v celotnem prvem polčasu niso izvajali niti enega prostega meta! Dragić je v dveh četrtinah zbral 12 točk, na drugi strani je Strelnieks v svojo statistiko vpisal devet točk, štiri asistence in tri skoke.

TRETJA ČETRTINA

Drugi polčas se ni začel po željah in načrtih slovenske izbrane vrste. Latvijci so izkoristili dva napada zapored, ušli na +6 in tekmecu še ukradli žogo, do še dodatnega povišanja izida pa vendarle ni prišlo. Prvi slovenski točki po glavnem odmoru je prispeval Jaka Blažič z lahkim košem po protinapadu. Prva prosta mesta v Zdovčevi četi je šele v 23. minuti izsilil - in izkoristil - Dragić, ki je bil tedaj že pri 14 točkah in edini zares razpoloženi mož v moštvu, ki je bilo tedaj v zaostanku.

Slovenci so imeli ogromno preglavic pri organizaciji igre, na to igralno mesto se je vrnil Prepelič, naši fantje so ostali na -6 tudi po zaslugi zelo nerazpoloženih tekmecev, ki so štiri zaporedne napade zmetali v prazno. Zupan si je dvakrat privoščil osnovnošolsko napako, ko je zgrešil izpod koša, Zdovc ga je zato potegnil na klop, da si je nekoliko ohladil glavo. Nekaj minut na obeh straneh košev iz igre ni bilo, padali so le iz prostih metov. Na parket je namesto Balažiča skočil Slokar.

Ne glede na popolno neučinkovitost Latvijcev, ki so v tretji četrtini iz igre vpisali zgolj pet točk (oziroma manj kot iz prostih metov), Slovenci nikakor niso mogli ujeti tekmecev, kaj šele, da bi končno spet prešli v vodstvo. Nikolić si je manj kot dve sekundi pred koncem tega dela privoščil nepotrebno osebno napako in tekmec je z izkoriščenima dvema prostima mestoma na odmor odšli s tremi točkami zaloge. Zdovčeve fante je torej čakal peklenski zadnji del.

Foto: Philippe Huguen/AFP.

 

ČETRTA ČETRTINA

Zadnjih deset minut se je vnovič začelo podobno neuspešno za slovensko reprezentanco kot že tudi prejšnjih. Latvijci so zadeli za 57:52, naši fantje so zapravili tri napade, število napak na obeh straneh je le še naraščalo. Izgledalo je, kot da bi obe moštvi kar tekmovali v tem, katero bo manj učinkovito. Po treh minutah je slovenski strelski post vendarle prekinil Jaka Klobučar, ki je s trojko zaostanek ublažil na -2. Zdelo se je, da bo njegov koš vendarle nekoliko navdahnil soigralce.

Pa jih ni, ravno obratno, v najbolj neugodnem trenutku je na drugi strani z velike razdalje mrežico prestrelil Janičenoks, nato je zadel še Berzinš, razlika je v hipu narasla na sedem točk, kolikor prej na tekmi še ni znašala, reagirati je moral selektor Zdovc z minutnim odmorom. Ni se obneslo, Berzinš je vpisal novo trojko in povišal na +10. Naš rešitelj je bil, kdo pa drug, Zoran Dragić z natančnim metom za tri točke. Razgrete živce na parketu je bilo treba ohladiti z novim odmorom.

Slovenskih možnosti za zasuk je bilo vse manj, v zadnji dve minuti dvoboja so Latvijci odšli z udobno prednostjo osmih točk (61:69). Naši fantje so s štirimi zadetimi prostimi meti zaostanek razpolovili, nato pa ob vstopu v zadnjo minuto obračuna dovolili tekmečevemu prvemu strelcu Strelnieksu, da je zadel iz težkega položaja. Zdovcu ni preostalo drugega, kot poseči po minutnem odmoru. Misija nemogoče se njegovim izbrancem ni posrečila, Latvijci so mirno zadržali prednost in se prebili v četrtfinale.

SLOVENIJA : LATVIJA 66:73 (52:55, 40:42, 20:20)

Slovenija: Joksimović, Prepelič 7 (2:2), Blažič 8, M. Nikolić 3 (1:2), Z. Dragić 17 (2:2), Zupan 5, Balažič 9 (2:2), Omić 7 (3:4), J. Klobučar 6, Slokar 4; Rupnik in S. Zagorac nista igrala.

Latvija: Mejeris 8 (2:3), Freimanis 8, Blums 4, Bertans 8 (2:4), Timma 4 (2:2), Janičenoks 8 (2:2), Strelnieks 17 (4:4), Bezinš 13 (2:2), Meiers 3 (1:2); Vecvagars, Karlis in Peiners niso igrali.