Eurobasketa leta 2019 ne bo

Košarkarska evropska prvenstva bodo odslej na sporedu na vsaka štiri leta in nič več na dve kot doslej.

Objavljeno
12. avgust 2015 09.51
lvi*Slo Lit
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) je dokončno potrdila nov sistem največjih tekmovanj, ki se je kuhal že lep čas, spreminja pa predvsem format evropskih prvenstev, ki jih reprezentance ne bodo več igrale na dve, temveč - po nogometnem zgledu - zgolj na štiri leta in to, enako kot doslej, v neparnih letih. FIBA je spremenila tudi razpored svetovnih prvenstev, ki bodo odslej prav tako na sporedu v neparnih letih, doslej so bila namreč v parnih.

Prvo tovrstno svetovno prvenstvo bo leta 2019 - torej pet let po lanskem v Španiji - gostila Kitajska, ki je nedavno s kandidaturo odpravila Filipine. Po letošnjem eurobasketu, ki ga skupaj pripravljajo Hrvaška, Francija, Nemčija in Latvija, bo prihodnji na vrsti še po starem formatu leta 2017, nato pa šele 2021., ko bo, mimogrede, prvi slovenski as Goran Dragić dopolnil že 35 let.

Evropske reprezentance si bodo morale mesto na svetovnem prvenstvu izbojevati skozi dveletni kvalifikacijski cikel, dvoboji bodo na sporedu novembra, februarja, junija in septembra. Na prvenstvu bo po novem nastopalo 32 zasedb, od tega dvanajst s stare celine.