Eva Lisec za rojstni dan prelisičila Turkinje

Slovenske reprezentantke za uvod EP z gladko zmago proti Turčiji.
Fotografija: Veselje slovenskih košarkaric po gladki zmagi proti Turčiji. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Veselje slovenskih košarkaric po gladki zmagi proti Turčiji. FOTO: FIBA

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je uspešno začela evropsko prvenstvo v Strasbourgu. Z zmago proti Turčiji s petindvajsetimi točkami razlike je potrdila visoke ambicije oziroma napovedi strokovnjakov, ki našo ekipo uvrščajo celo v krog favoritov za kolajne.

Podatek, da je Slovenija proti sedmi reprezentanci s svetovne lestvice vodila praktično vso tekmo z izjemo nekaj uvodnih minut, zgovorno priča o odlični predstavi varovank selektorja Damirja Grgića. Prvič so se dvomestni prednosti približale že v prvi četrtini (17:8), razliko so suvereno držale v drugi in jo proti koncu po trojki Nike Barič povišale na 32:21. Tudi v nadaljevanju so bile Slovenke tiste, ki so narekovale ritem igre in nadzorovale potek dogodkov.

S trdno obrambo so kljubovale vsem poskusom Turkinj v drugem polčasu, kakor tudi hudi vročini v dvorani, kjer zaradi epidemioloških ukrepov ni dovoljena uporaba klimatskih naprav. Turčija bližje kot na sedem točk zaostanka ni prišla. Tekma je bila odločena sredi zadnje četrtine, ko so Eva Lisec (17 točk, 8 skokov, indeks 23), Teja Oblak (14 točk, met 7:12, 6 podaj, indeks 19), Zala Friškovec (12 točk, trojke 2:5, 6 skokov, indeks 17) in druge slovenske rakete z delnim izidom 13:2 prišle do prednosti 65:46.

Eva Lisec je bila na osebni praznik najboljša slovenska strelka. FOTO: FIBA
Eva Lisec je bila na osebni praznik najboljša slovenska strelka. FOTO: FIBA

 

Začetek zgodbe


Slovenija je tekmice nadigrala v vseh pogledih. Skok je dobila z 39:31, met iz igre je imela prek 46 % (Turčija 35 %), zadela je šest trojk, zbrala 18 podaj, predvsem pa je bila tako prepričljiva, da je lahko selektor priložnost ponudil vsem dvanajstim igralkam. »Tu se šele začenja naša zgodba. Že dolgo časa se zavedamo svoje kakovosti, zato me visoka in prepričljiva zmaga sploh ne preseneča. Gremo korak po korak in pustimo se presenetiti,« je dejala Eva Lisec, ki je danes dopolnila 26 let.



Slovenija bo v petek ob 15. uri igrala z Belgijo, prvim favoritom v skupini C, ki je prvenstvo začela z nepričakovanim porazom proti BiH (55:70). Prvouvrščena ekipa se bo neposredno uvrstila v četrtfinale, drugo- in tretjo- čakajo dodatne kvalifikacije.

Komentarji: