Filipovski: Igrati moramo pametno in čvrstvo

Union Olimpija bo v petek igrala tretjo tekmo evrolige, v Stožice prihaja grški Panathinaikos.

Objavljeno
23. oktober 2012 15.25
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Košarkarji Uniona Olimpije bodo v petek nadaljevali s strnjenim urnikom tekem, tokrat bodo v okviru evrolige gostili grškega velikana Panathinaikosa (20.30).

Pred petkovim dvobojem je izhodišče obeh ekip podobno, saj imata po eno zmago in poraz. Ljubljančani so slavili proti Cantuju in izgubili s Turki, Atenčani pa imajo na računu tesno zmago proti Cantuju (78:76) ter poraz z Realom (78:85). Domači trener Sašo Filipovski je na današnji novinarski konferenci podal podroben opis grškega moštva.

»Panathinaikos je zamenjal kar nekaj igralcev in tudi trenerja v letošnji sezoni. Ključni igralec ostaja Diamantidis, ki je motor ekipe že dolgo let. Napad se začenja in končuje z njim. Velik del igre igrata v paru skupaj z Ukićem. Igrajo veliko pick 'n rolla. Oba sta prodorna in znata zaključiti ali kreirati za soigralce. Imajo tudi Schortsanitisa, robustnega centra, ki dela vsem ekipam v Evropi veliko preglavic s svojo težo in višino. Je igralec, ki ga je potrebno držati ekipno. Kar se tiče njihove igre.. igrajo obrambo z veliko pomaganja. Napadajo potrpežljivo preko globine, tudi njihovi branilci, kot tudi centri. Igrati bomo morali pametno in čvrsto. Njihova značilnost je, da ne glede na to ali vodijo ali zaostajajo, igrajo v istem ritmu. Igrajo v namensko počasnem tempu, saj želijo uspavati nasprotnika. Gre za izkušeno ekipo, ki ima širino. Zopet potrebujemo veliko koncentracije. Verjamem, da smo se na zadnjih dveh tekmah veliko naučili, predvsem, kako odigrati v zadnjih minutah tekme. Vsako njihovo napako moramo izkoristiti in zbrano odigrati v obrambi. Ne smemo jim dovoliti, da izkoristijo naše napake. Igrati bomo morali predvsem dobro obrambo na njihovem pick 'n rollu,« ki se zaveda, da bo imel v petek pomembno vlogo tudi visoki Avstralec Aron Baynes.

»Igra na telo, to je njegova igra in to pridno izkorišča. Težava je, da ga kriterij razjezi, ne prenese krivice. Če naredi dve dvomljivi osebni napaki, je povsem iz sebe. Je 'emotivec', a se bo moral to naučiti nadzirati,« je o Baynesovem vedenju povedal Filipovski.

O Panathinaikosu je na kratko spregovoril tudi Dino Murić. »Pripravljamo se enako, kot na vsako tekmo. Panathinaikos je izkušenejša ekipa, kot mi, a pokazali smo, da lahko igramo z vsakim in, da jim v Stožicah ne bo lahko. S pametno obrambo in kontrolo skoka lahko igramo z njimi,« je povedal Murić, ki bo s soigralci moral hitro pozabiti včerajšnji poraz proti Cedeviti in se pripraviti na močne goste iz Grčije.

Med temi velja izpostaviti robustnega Sofoklisa Schortsanitisa, ki ima po prvih dveh tekmah povprečje 21 točk in 2,5 skoka na tekmo, prvi skakalec moštva je Kostas Tsartaris (6). Pri Ljubljančanih je na prvih obračunih največ pokazal Aron Baynes, ki ima povprečje 15 točk in 12 skokov.

Skupina A, pari tretjega kola

Četrtek:

Fenerbahče - Real Madrid (19)

Petek:

Mapooro Cantu - Khimki (20.15)

Union Olimpija - Panathinaikos (20.30)

 

Lestvica

1. Fenerbahče 2 2 0 173:155

2. Union Olimpija 2 1 1 159:152

3. Real Madrid 2 1 1 170:164

4. Panathinaikos 2 1 1 156:161

5. BC Khimki 2 1 1 166:177

6. Mapooro Cantu 2 0 2 147:162