Real Madrid je prvak evrolige, Dončić pa MVP F4! (VIDEO in FOTO)

V evroligaškem finalu je Real Madrid premagal Fenerbahče s 85:80 in se razveselil lovorike.
Fotografija: Luka Dončić je nagrado prejel iz rok legendarnega trenerja Dušana Ivkovića. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Luka Dončić je nagrado prejel iz rok legendarnega trenerja Dušana Ivkovića. FOTO: AFP

Evroligaška sezona je dobila epilog, Luka Dončića pa je svojo bržkone zadnjo tekmo v evroligi zaključil na najboljši možni način - s pokalom za zmagovalce evrolige v rokah. Real Madrid je celo tekmo vodil, a se Fenerbahče ni predal, v končnici so pretili vse do zadnjih sekund, na koncu pa je beli balet zmagal s 85:80. 

Dončić je igral dobro, manjkal je le v zaključku, saj je v zadnji minuti dobil peto osebno napako. Dosegel je 15 točk, tri skoke in štiri asistence v nekaj manj kot 29 minutah na parketu, dosegel je statistični indeks 17, bil je drugi najboljši strelec Reala. Pri Fenerbahčeju je bil najbolj razpoložen Niccolo Melli, dosegel je kar 28 točk, a je bilo to premalo brez razpoloženih soigralcev.



V Beogradu so imeli sicer košarkarji Fenerbahčeja veliko večjo podporo s tribun, na koncu pa je prevladala dnevna forma, ki je bila danes na strani Reala. Madridčani so tako zelo težko sezono, v kateri so jih zdelovale poškodbe, končali z evropskim naslovom. 

Slavje Luke Dončića. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Slavje Luke Dončića. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters


Dončić je za piko na i izjemne sezone postal še najbolj koristen igralec (MVP) zaključnega turnirja evrolige, v tej sezoni je Dončić osvojil vse glavne lovorike, ki bi jih v tej sezoni sploh lahko. Pri 19-ih letih je Dončić odigral sezono, ki bo ostala še dolgo v spominu. 

Luka Dončić je proslavljal z družino. FOTO: Andrej Isakovic/Afp
Luka Dončić je proslavljal z družino. FOTO: Andrej Isakovic/Afp

 

Napoved tekme


Evroligaška sezona je dočakala vrhunec - težko pričakovani finale med madridskim Realom in Fenerbahčejem. Oboji so v polfinalu brez večjih težav prišli do finalne vstopnice, pred začetkom zadnjega dejanja sezone pa so rahli favoriti Turki, ki jih vodi Željko Obradović.

Real v tej sezoni ni bil prepričljiv, a je imel veliko težav s poškodbami, zato so Madridčani šele v končnici spet zaigrali s takšno postavo, kot so pred sezono pričakovali. Fenerbahče je zelo močna ekipa, Real pa ima v Luki Dončiću najbolj koristnega igralca sezone evrolige in predvsem košarkarja, ki lahko sam odloči tekmo.

Dončić lani na zaključnem turnirju ni igral prav dobro, a se je iz svojih težav veliko naučil, v polfinalu proti CSKA pa je bil izjemen, ustavil se je pri 16 točkah. Dončića in Anthonyja Randolpha čaka zanimiva tekma, bržkone zadnja Dončićeva v evroligi.

Dončić na predstavitvi pred finalom evrolige. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Dončić na predstavitvi pred finalom evrolige. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
 
 

Prva četrtina


Luka Dončić je tekmo začel v prvi postavi in že v prvem napadu iz težkega položaja z metom za tri zgrešil cel obroč, a ga to ni zmedlo, že nekaj napadov kasneje je lepo zadel po prodoru in metu za dve točki. Dončić je dvakrat že grdo padel in nekaj časa šepal, v prvih petih minutah pa je dosegel vseh šest Realovih točk. Branilci Fenerbahčeja so se Dončića lotili grobo, čaka ga težka in trda tekma.

Po slabih osmih minutah igre Fenerbahče vodi s 15:11, Realovim strelcem se še ni odprlo, na drugi strani pa pod košem blesti Ahmet Duverioglu, ki je preveč spreten za Gustava Ayona. Realu se je v zaključku prve četrtine vendarle odprlo, Rudy Fernandez in Sergio Llull sta zadela težki trojki za vodstvo z 18:17 in utišala armado turških navijačev v dvorani. Za nameček je v zadnjih sekundah trojko zadel še Anthony Randolph in povišal prednost belega baleta na 21:17. 
 

Druga četrtina


Na začetku drugega dela je Real z delnim izidom 4:0 prišel do osmih točk naskoka, kar je bila njihova najvišja prednost na tekmi, čeprav na parketu ni bilo ne Llulla ne Dončića. Nato je Željko Obradović z minuto odmora poskrbel, da so se Turki spet zbrali, Dončić je naredil eno nespametno osebno napako v napadu, ki ga je razburila, pri Fenerbahčeju pa se je razigral Niccolo Melli in Turki zaostajajo le še z 29:28. 

Dončić se je v drugi tretjini osredotočil na razigravanje soigralcev, kar je najbolje izkoristil Jaycee Carroll z dvema trojkama, na drugi strani je z enako mero vrnil mož za velike tekme Kostas Sloukas. Ob polčasu vodi Fenerbahče s 40:38, Dončić je do polovice finala zbral šest točk, dva skoka in tri asistence.


Tretja četrtina


Fenerbahčeju se je na začetku drugega polčasa ustavilo pri metu z razdalje, razpoložen je le Melli, ki drži stik z Realom. Po dobrih treh minutah tretje četrtine Real vodi s 47:45, Luka Dončić pa še naprej dobro razigrava soigralce. V drugem polčasu je odličen Fabien Causeur, ki je s 13 točkami zdaj prvi strelec Reala. 

Fenerju igra v napadu nikakor ne steče, preveč je izgubljenih žog, dve minuti pred koncem tretjega dela igre pa zaostajajo z 59:53. Po tretji četrtini Real vodi z izenačeno najvišjo prednostjo osmih točk, pred zadnjimi desetimi minutami je rezultat 63:55. 
 

Četrta četrtina


Na začetku četrte četrtine si Fenerbahče zelo trudi znižati zaostanek, nekako jim je to tudi uspevalo, nato pa je Jan Vesely naredil dve neumnosti, na tem turnirju mu nič ne gre od rok. Najprej je zgrešil osnovnošolsko polaganje, nato pa je naredil še nešportno osebno napako nad Dončićem. Pri Realu je Jaycee Carroll zadel še eno lepo trojko in kraljevi klub spet vodi za deset - 71:61.

Obe ekipi imata težave v napadu, Fenerbahče rešuje izjemni Melli, Real pa ohranja vodstvo zaradi dobrega skoka v napadu, s katerim imajo v skoraj vsakem napadu priložnost za vsaj še en popravni met. Obradović je bil zelo jezen na igro Veselyja v obrambi, zato je vzel minuto odmora. Sergio Llull je dobil peto osebno napako in je že končal tekmo. S peto osebno napako je na klopi tudi že Luka Dončić, dobil jo je 40 sekund pred koncem tekme. Real bi tudi brez Dončića moral tekmo varno pripeljati do konca. 

Tekma je spet odprta do konca je nekaj manj kot 30 sekund, Fenerbahče pa zaostaja le še za tri točke, izjemno trojko je zadel Bobby Dixon. Pablo Laso je vzel minuto odmora, Real je imel napad in ga uspešno izvedel. Tekma se je končala s 85:80

Komentarji: