Krki prva pokalna lovorika

Košarkarji Krke so v finalu pokala Spar premagali Union Olimpijo s 83:70.

Objavljeno
08. februar 2014 11.46
Posodobljeno
08. februar 2014 17.15
Košarka
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Novomeška Krka je v finalu pokala Spar v Mariboru premagala Union Olimpijo s 83:70 in prvič slavila v tem tekmovanju.

Košarkarji Krke so si prvo pokalno lovoriko priborili na prepričljiv način. Varovanci Aleksandra Džikića so po prvi četrtini vodili le za tri (24:21), nato pa so dvignil nivo svoje igre, si do polčasa priborili trinajst točk prednosti (48:25), v 25. minuti pa je bilo že +25 (65:38).

Pri Krki so bili najbolj razpoloženi Edo Murić (21 točk), Sani Bečirović (20) in Jaka Klobučar (15), pri Olimpiji pa sta dvomestno število točk vknjižila le Alex Stepheson (14) in Sasu Salin (10).

Za najkoristnejšega igralca finalnega turnirja je bil proglašen košarkar Krke Sani Bečirović.

Edo Murić nezgrešljiv v prvih desetih minutah

Finalno tekmo so bolje začeli Novomeščani, ki so v peti minuti povedli z 12:10, za kar je imel največ zaslug kapetan Edo Murić s sedmimi točkami. Olimpija je imela v prvi četrtini velike težave z ustavljanjem Murića, ki je zadel vseh šest metov (za dve 3:3, za tri 2:2, prosti meti 1:1) in je svojemu moštvu zagotovil prednost s 24:21, Ljubljančane pa je v stiku z nasprotnikom držal center Alen Omić (7 točk).

Novomeščani v drugi četrtini naredili razliko

Krka si je na začetku druge četrtine priborila pet točk prednosti (28:23) in takšno razliko zadržala do štirinajste minute, ko se je zgodil manjši incident. Olimpijin košarkar Dino Murič je izsilil osebno napako Erjona Kastratija, po kateri ga je grobo ustavil Tomaž Bolčina in si prislužil nešportno napako. Ljubljančani njegove poteze niso popolnoma izkoristili, saj je Dino Murić zadel oba prosta meta, a je nato naredil osebno napako v napadu.

Olimpija je nato zašla v manjšo krizo, saj je v naslednjih dveh minutah dosegla le dve točki, Krka pa se je oddaljila z delnim izidom 8:2 (39:30), v 18. minuti pa je vodila z dvomestno prednostjo (41:31).

Košarkarji Krke so imeli ob vodstvu 44:35 na voljo zadni napad v četrtini, ki ga je Edo Murić zapravil, vendar je bil Jaka Klobučar uspešen v skoku in je izsilil prekršek Deividasa Gailiusa, nato pa je Dino Murić reagiral preveč burno in si prislužil tehnično napako. To so Novomeščani sprejeli z odprtimi rokami in so s štirimi prostimi meti Klobučarja postavili izid polčasa (48:35).

Pri Krki je največ točk dosegel Edo Murić (13), pri Olimpiji pa Alen Omić (7).

Bečirović in Murić poglobila težave Olimpije

Novomeška Krka je tudi na začetku drugega polčasa prikazala izvrstno igro in v prvih treh minutah povečala svojo prednost z delnim izidom 8:2 - Sani Bečirović je v tem delu igre prispeval pet točk, Edo Murić pa preostale tri (56:38), oba košarkarja pa sta skupaj dosegla po 16 točk.

Branilcem naslova iz Ljubljane ni šlo nič po načrtu in so tudi zaradi občutno manjšega števila skokov (11:20) v 23. minuti zaostajali za dvajset točk (38:58), dve minuti kasneje pa že za 25 (38:65). Po treh četrtinah je bil rezultat povsem na strani Krke (72:49).

Druga postava Krke konkurenčna Ljubljančanom

Trener novomeške ekipe Aleksandar Džikić je ob visokem vodstvu lahko dodobra premešal svojo peterko, tako da so se Olimpiji zoperstavili Erjon Kastrati, Matej Rojc, Luka Lapornik, Tomaž Bolčina in Zvonko Buljan. Ljubljančani tudi ob, na papirju, močnejši postavi ni uspelo občutno zmanjšati zaostanka, pred zadnjimi petimi minutami je bil rezultat 77:56.

Potem ko v prvih petih minutah zadnje četrtine ni bilo videti, da se je Olimpija sposobna vrniti v igro, so varovanci Aleša Pipana dosegli devet zaporednih točk in se približali na štirinajst (63:77), vendar jim je za preobrat zmanjkalo časa.

Bečirović: Bili smo boljši od prve do zadnje minute

»Na finalni turnir Pokala Spar smo prišli maksimalno pripravljeni in brez kakršnegakoli pritiska, saj smo se zavedali svojih kakovosti in v finalu točno vedeli kako ustaviti košarkarje Uniona Olimpije, da bi bili boljši. Mislim, da smo res od prve do zadnje minute to tudi bili,« je povedal MVP finalnega turnirja Sani Bečirović.

 

Finale pokala Spar

Union Olimpija - Krka 70:83 (21:24, 14:24, 14:24, 21:11)