S prepričljivo zmago nad Gruzijo je Slovenija pokazala pravi obraz

Slovenska košarkarska reprezentanca je na drugi tekmi tega SP v drugem polčasu strla odpor Gruzije, prikazala je zelo dobro predstavo v obrambi.
Fotografija: Slovenija je v napadu proti Venezueli igrala dobro, prednjačil je Luka Dončić s 37 točkami. Proti Gruziji pa bo treba močno popraviti igro v obrambi.Foto Issei Kato Reuters
Odpri galerijo
Slovenija je v napadu proti Venezueli igrala dobro, prednjačil je Luka Dončić s 37 točkami. Proti Gruziji pa bo treba močno popraviti igro v obrambi.Foto Issei Kato Reuters

Po zmagi na prvi tekmi proti Venezueli, ko niso prikazali najbolj prepričljive igre, so Slovenci proti precej boljši Gruziji pokazali veliko boljši obraz. V prvem polčasu so bili Gruzijci še enakovredni, v drugem delu pa so jih Slovenci zlomili za zmago z 88:67. Spet je bil neustavljiv Luka Dončić, ki je dosegel 34 točk. 

Slovenija je v tekmo vstopila z agresivno obrambo in pod košem onemogočila sicer višje in močnejše gruzijske igralce. Po nekaj ukradenih žogah in hitrih protinapadih je v prvi četrtini Slovenija povedla z 12:2, nato pa so Gruzijci ujeli stik z igralci selektorja Aleksandra Sekulića in nekajkrat tudi povedli. Vseeno so še pred polčasom Slovenci stvari predvsem na krilih Dončića postavili na svoje mesto in povedli s 45:33.

V drugem delu so še nekoliko pritisnili na plin, odprlo se je pri metu za tri točke in prvi slovenski zvezdnik je lahko dobil nekaj več odmora, saj v zadnji četrtini zmaga nikoli ni bila pod vprašajem. V zadnji minuti je svoj debi na SP dočakal še Gregor Glas in z zabijanjem dosegel tudi prvi točki, s katerima je postavil končni izid 88:67. 

Poškodba Jake Blažiča je pokvarila lepo zmago proti Gruziji. Foto Issei Kato/Reuters
Poškodba Jake Blažiča je pokvarila lepo zmago proti Gruziji. Foto Issei Kato/Reuters

Prvo ime srečanja je bil seveda Dončić, ki je 34 točkam dodal še 10 skokov za dvojnega dvojčka in pa šest asistenc. Pri Gruziji je zatajil kapetan Toko Šengelija (9 točk), najbolj razpoložen je bil član San Antonia Sandro Mamukelašvili z 21 točkami. Dober vtis Slovenije je pokvarila le poškodba Jake Blažiča, po eni od akcij je Šeneglija grdo pristal na hrbtu Blažiča, ki je v bolečinah predčasno odšel v garderobo. Za kako resno poškodbo gre, še ni znano. 

Slovenija je po dveh zmagah že uvrščena v naslednji krog tekmovanja, v sredo jo za finiš prvega dela čakajo še Zelenortski otoki, ki so danes premagali Venezuelo z 81:67.

1. ČETRTINA

Slovenija je na parket prišla zelo motivirana, predvsem pa borbeno razpoložena v obrambi. V tej prvini, ki je šepala na prvem obračunu, so bili tokrat odlični, dobro so zgostili prostor pod svojim obročem in tudi ko je visoki Šermadini prišel do žoge, mu včasih tudi trije igralci ob njem niso pustili dihati.

Posledica so bile ukradene žoge in nekaj lepih, hitrih prenosov v napad, v prvi vrsti je bil dejaven Luka Dončić, ki je dosegel prvih osem točk za Slovenijo. Po štirih minutah igre je prvo priložnost na prvenstvu dobil Žiga Samar in jo izkoristil z zelo dobro, agresivno obrambo. Po polovici četrtine, pri vodstvu z 12:2, so Gruzijci odšli na odmor, da bi prekinili slovenski nalet.

Minuta odmora je bila uspešna, po njej je Gruzija našla pravi ritem v napadu, Thaddus McFadden je v napadu izkoriščal izkušnje, Slovenija pa se je preveč zanašala na mete za tri točke, ki niso želeli skozi obroč. Ob koncu četrtine se je v slovensko ekipo naselilo nekaj nervoze, prvi del so po delnem izidu 12:2 Gruzijci dobili s 17:16. 

2. ČETRTINA

V drugem delu sta bili ekipi v prvih minutah poravnani, Dončić je na igrišču vztrajal do 15. minute, nato pa mu je selektor Sekulić namenil nekaj počitka. Takrat je Slovenija z nekaj obrambnimi akcijami spet zaprla pot do svojega obroča, v napadu pa je Klemen Prepelić dosegel šest zaporednih točk in štiri minute pred koncem polčasa so Slovenci povedli s 40:32. Ko se je slabe tri minute pred koncem polčasa Dončić vrnil na parket, so Slovenci še pritisnili na plin in do polčasa so si priigrali vodstvo s 45:33. Dončić je v prvih 20 minutah dosegel že 19 točk in je prvi strelec tekme. 

3. ČETRTINA

Po odmoru se je videno na parketu nadaljevalo, le da so pobudo prevzeli košarkarji Gruzije. Pod košem so nekajkrat uspeli unovčiti svojo višino, kar je bilo na papirju njihovo glavno orožje, a so jih Slovenci v prvem polčasu dobro ustavili. V napadu se je Slovencem malo ustavilo, prednost pa je okrog 10 točk ohranjal predvsem Dončić z individualnimi akcijami. Sredi tretje četrtine je prišlo do nesreče pod košem, ko je Šengelija grdo pristal na hrbtu Jake Blažiča, ki je po obrambni akciji sedel na tleh. Blažič je bil v hudih bolečinah, sicer je sam vstal, a je s fizioterapevti odšel v garderobo. Slovenija je četrtino dobro končala, v zadnji akciji je ob zvoku sirene Gregor Hrovat neoviran iz kota zadel trojko in postavil izid 63:50 po 30 minutah igre. 

4. ČETRTINA

Gruzija je na začetku zadnjega dela še enkrat poizkusila ujeti priključek s Slovenci, a se tokrat niso dali. Še več, Hrovat je s še eno trojko povišal prednost, z agresivnostjo je dal ton igri v zadnjem delu, tudi v obrambi je dobro izsiljeval napake tekmecev. V napadu je trojke še naprej zadeval tudi Dončić, sedem minut pred koncem tekme je prednost Slovenije narasla na 22 točk. Nato je svojo peto osebno napako dobil še prvi zvezdnik Gruzije Šenegelija (9 točk), slabih šest minut do konca pa se je ob varnih +19 Dončić usedel na klop. 

Preberite še:

Komentarji: