Helios brez oblike in barve

Tekma 4. kola košarkarske lige za prvaka prepričljivo Unionu Olimpiji, ki se je veselila zmage s 105:54.

Objavljeno
31. marec 2016 02.07
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Zadnje soočenje košarkarjev Uniona Olimpije in Heliosa pred sinočnjim dvobojem je prineslo Domžalčanom ogromno veselja zaradi uvrstitve v polfinale DP, Ljubljančanom pa grenko razočaranje in veliko hude krvi. Enajst mesecev pozneje se je uvodna tekma 4. kola lige Nova KBM za prvaka odvijala v že kar preveč mirnih okoliščinah.

Sami stari znanci, po malem vsi zaspanci, bi lahko sinoči zapel rokerski veteran Janez Bončina Benč v Stožicah. Prirejeno besedilo njegove več kot 30 let stare uspešnice bi dodobra ustrezalo razmeram na skromno zapolnjenih tribunah, na katerih so se gledalci kmalu prepustili monotonemu poteku tekme. Krivdo zanj pa nosijo domžalski košarkarji, saj so bili le bleda senca moštva, ki je prejšnji teden zapored premagalo Krko in Tajfun. V prvih osmih minutah in pol igre se je med strelce njihove zasedbe s šestimi točkami vpisal le Đorđe Lelić, vsi drugi so ostali pri ničli, dokler ni bil dvoboj domala že odločen.

Tudi Union Olimpija je igrala bistveno drugače kot v prvih treh kolih lige za prvaka, na zadovoljstvo njenih vse bolj obupanih privržencev. Potegnil je predvsem Sava Lešić, ki je pri vodstvu gostiteljev z 22:6 dosegel polovico točk, sedem pa jih je dodal Dawan Robinson. V 11. minuti je semafor kazal rezultat 30:9, pred polčasom pa že 48:23, kar Heliosovim košarkarjem ni obetalo mirnega posveta med glavnim premorom. Do tedaj so namreč dovolili domačemu moštvu kar 72,4-odstotni met iz igre, Ljubljančani pa so dobili tudi skok z 21:8 in prevladovali pri asistencah z 11:1.

Karkoli se je že dogajalo v domžalski slačilnici, ni zaleglo. Helios je bil še naprej brez oblike, okusa in barve, njegovi aduti niso kazali niti večje želje, da bi karkoli spremenili. To je bila seveda voda na mlin gostiteljev, ki so dobili tretjo četrtino z 21:6 in si priigrali že 40 točk naskoka. Končni rezultat pa lahko zanje pomeni tudi nevarnost, če ga bodo vzeli preresno. Naleteli so pač na tekmeca, ki naslednjič zagotovo ne bo igral tako slabo, nenazadnje pa tudi tako izdatna zmaga prinese le dve točki na lestvici, prav toliko kot tesen uspeh.

»Pokazali smo, s kakšnim odnosom bi morali igrati na sleherni tekmi. Po slabem začetku DP smo imeli predavanje o poklicnem športu, fantje so se pogovorili med seboj, v svoje delo pa smo vključili tudi psihologa Mateja Tušaka,« je razkril Olimpijin trener Gašper Potočnik, njegov domžalski kolega Jakša Vulić pa je, potem ko so njegovi košarkarji metali za tri točke 2:26 (Olimpija 12:22) in zbrali 21 skokov manj, potožil: »Nismo se pojavili na igrišču, predali smo se že v prvi četrtini. Olimpija je boljša od nas, a mi preprosto nismo delovali kot moštvo, in omogočili smo ji, da se je razigrala.«

Gneča na lestvici je po sinočnjem razpletu še večja, zato lahko do 8. maja, ko se bo liga za prvaka končala, pričakujemo obilo vznemirjenja. Ne pozabimo, prvo mesto v rednem delu DP že zagotavlja vstopnico za ligo ABA, druga pa bo pripadla zmagovalcu končnice. In če bo obakrat prevladalo isto moštvo, bo v regionalno prvenstvo napredovala še druga najbolje uvrščena zasedba drugega dela DP. Podoben prednostni red naj bi veljal tudi pri uvrščanju v Fibina evropska tekmovanja, vendar naši klubi doslej niso izrazili zanimanja zanje, pa tudi mednarodna zveza ni pokazala želje, da bi Slovence privabila v novoustanovljeno ligo prvakov.

Druga para 4. kola, sobota: Zlatorog – Tajfun (19), Rogaška – Krka (19); vrstni red: Rogaška, Zlatorog in Krka po 2:1, Union Olimpija in Helios Suns po 2:2, Tajfun 0:3.