Helios nad utrujenost z improvizacijo

Košarka: Drevi prve tekme četrtfinala pokala Spar, branilka naslova Krka jutri.

Objavljeno
13. februar 2017 21.14
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Pokalna tekmovanja so od nekdaj preizkušnje psihične moči, čustev in presenečenj. Letošnji boji slovenskih moštev za lovoriko Spara so v precejšnji meri izjema, saj so se v četrtfinale uvrstili vodilna sedmerica lige Nova KBM in drugoligaš Konjice, ki je izločil le nižje uvrščene zasedbe. Tekme za preboj na finalni turnir v Domžalah bodo zato že nekakšna hitropotezna generalka končnice DP.

Če bi sodili po stanju na prvenstveni lestvici, se bosta v derbiju pokalnega četrtfinala pomerila drugouvrščeni Zlatorog in 5. Rogaška, ki sta tudi prehodila najtežjo pot prek prvoligaških ovir. Slatinčani so na pragu najboljše osmerice prekosili Šenčur GGD, Laščani pa so v četrtem krogu izločili Tajfun in v petem Portorož ter imajo ob tem tudi manjšo prednost, saj so Rogaško v tej sezoni že premagali s 73:69 – na njenem parketu. Toda od ligaškega spopada je minil že poltretji mesec in v tem času se je marsikaj spremenilo.

Trener Slatinčanov Damjan Novaković vendarle priznava: »Zlatorog prikazuje odlično košarko in je upravičeno tik pod vrhom v DP. Kljub temu v našem četrtfinalnem paru ni favorita, saj gre za specifično tekmovanje, v katerem odloča dnevna forma v dveh tekmah. Prvi obračun v naši dvorani zagotovo ne bo odločil zmagovalca, na koncu se bo veselilo moštvo, ki bo tudi v sredo pokazalo več želje in energije.« Strateg Laščanov Aleš Pipan se strinja: »Pokal Spar je za naš klub enako pomembno tekmovanje kot državno prvenstvo, zato se želimo uvrstiti na finalni turnir. Zavedamo se, da pot do Domžal ne bo lahka, saj ima Rogaška kakovostno zasedbo in enake želje kot mi. Za napredovanje bosta potrebni dve dobri predstavi.«

Union Olimpija in Helios pričakujeta novo medsebojno bitko s posebnimi motivi. Lani sta oba končala pokalno avanturo v četrtfinalu, v katerem sta po dvakrat klonila proti Zlatorogu in Krki, tako da je finalni turnir v Tivoliju minil brez domačega moštva. Letos grozi podobna nevarnost, saj Domžalčani v zadnjih tednih ne blestijo. V DP so doživeli tri poraze zapored, proti Ljubljančanom pa v tej sezoni zaostajajo z 0:2 v zmagah. »Danes in jutri nas čakata šesta in sedma tekma v 14 dneh, zato se poskušamo pripraviti s pomočjo improvizacije. Ne glede na razmere odhajamo v Stožice z željo, da bi proti Unionu Olimpiji prikazali boljšo igro kot pred tednom in iztržili dobro izhodišče za povratno tekmo,« napoveduje Heliosov trener Dejan Čikić.

Košarkarji Krke, vodilni v DP in branilci pokalnega naslova, bodo dvoboj s Sixtom Primorsko začeli jutri. Zagotovo pa niso pozabili, da so jih Koprčani presenetili v ligaškem soočenju v Novem mestu in zmagali z 80:78, in da so tudi v revanši imeli uspeh v rokah, saj so 38 sekund pred koncem vodili s šestimi točkami naskoka. Dolenjci so se rešili v razburljivem finišu s podaljškom, zdaj pa jim bo šlo v prid, da so se Primorci pred dnevi razšli s svojeglavim branilcem Troyem Franklinom, ki jim je pred štirimi tedni nasul 26 točk.

Pari prvih tekem četrtfinala pokala Spar, danes: Konjice – Hopsi Polzela (18.30), Union Olimpija – Helios Suns (19), Rogaška – Zlatorog (19); jutri: Sixt Primorska – Krka (20.15). Povratne tekme bodo dan pozneje, finalni turnir pa bo v soboto in nedeljo v Domžalah.