Helios visoka ovira za Zlatorog

Liga Telemach: za mesto v elitni šesterici DP v igri tudi Grosuplje.

Objavljeno
04. marec 2014 23.56
uho*KOSARKA Lasko - Helios
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Le še eno kolo in ena uganka čakata košarkarje v uvodnem delu lige Telemach. Drevišnji tekmi v Grosupljem in Domžalah bosta odločili, kdo bo šesti udeleženec lige za razvrstitev pred končnico: Zlatorog ali Grosuplje? Helios, Rogaška in Hopsi Polzela so si napredovanje zagotovili pred tedni, Krka in Union Olimpija že pred začetkom sezone.

Usodo imajo v svojih rokah igralci Zlatoroga, saj bi jim zaradi boljšega izkupička v tekmah z Grosupeljčani (v domači dvorani so zmagali z 88:79, v gosteh klonili s 70:76) drevi zadostovala zmaga nad Heliosom. Toda upoštevati kaže, da so Domžalčani doslej okusili le dva poraza (proti Hopsom doma in v Rogaški Slatini) in da so tokratnega tekmeca prekosili že v Laškem s 77:65. Zmago Sagadin od svojih košarkarjev zahteva profesionalen odnos in osmo zaporedno zmago v DP, ki bi ponudila priložnost Grosuplju. Toda le, če bo dve uri poprej kos Slovanu.

Trener Zlatoroga Predrag Milović napoveduje: »Pred nami je najtežja in najpomembnejša tekma sezone. Žal nas bo na drugi strani igrišča čakala najboljša ekipa uvodnega dela DP. Helios je doslej dosegel 15 zmag in je tudi tokrat absolutni favorit. Tudi mi smo v dobri formi, da bi lahko ugnali Domžalčane, pa bi morala večina naših košarkarjev preseči meje svojih trenutnih sposobnosti. Morali bomo napraviti čim manj napak, biti enakovredni pri skokih in zaustaviti Heliosove nasprotne napade. Če bomo uspešni vsaj pri dveh postavkah, lahko upamo na presenečenje. Potrebovali bomo tudi nekaj sreče, menim pa, da smo si jo z delom in vedenjem zaslužili.«

Za razliko od Laščanov, ki so v sezoni 1999/2000 igrali celo v evroligi, so Grosupeljčani ustanovili svoj klub šele leta 1997 in se lani prvič uvrstili v ligo Telemach. Njihov trener Dejan Mihevc se zato zaveda pomena priložnosti: »Zmaga nad Slovanom nam teoretično daje upanje, da nam že pred koncem sezone uspe zgodovinski uspeh. Kljub vsemu se ne obremenjujemo z možnimi razpleti in se pripravljamo kot na vsako drugo tekmo. Želja celotnega štaba in igralcev je, da z našimi zvestimi navijači družno pripravimo pravo vzdušje in da se na koncu skupaj veselimo nove zmage.«

Merjenje moči šestih najboljših moštev DP se je v minulih letih imenovalo liga za prvaka, saj so se tekmeci potegovali za štiri mesta v končnici. Letos se bodo vanjo uvrstili prav vsi člani lige za razvrstitev, v četrtfinalu pa se jim bosta pridružili še najboljši zasedbi lige za obstanek. V njej bo prav tako sodelovalo šest ekip, ki bodo s seboj nesle rezultate uvodnega dela sezone. Zadnji po desetih kolih bo izpadel, četrti in peti pa bosta poskusila ohraniti prvoligaški status v mini ligi, v kateri bosta igrala še drugi in tretji klub 2. SKL.

Pari 18. kola lige Telemach, danes: Grosuplje – Slovan (18), Rogaška – Tajfun (19), Helios – Zlatorog (20), Portorož – Hopsi Polzela (20), Elektra – Maribor Nova KBM (20); vrstni red: Helios 15:2, Rogaška 13:4, Hopsi Polzela 11:6, Zlatorog in Grosuplje po 9:8, Portorož 7:10, Maribor Nova KBM in Slovan po 6:11, Tajfun 6:11, Elektra 4:13.