Hrvati po kapljicah, Grki pozneje, a popolni

Tekmeca slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu se pripravljata s povsem različnima scenarijema.

Objavljeno
28. julij 2015 00.25
Slovenia Basketball Eurobasket
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Obdobje pripravljalnih tekem pred septembrskim eurobasketom bo imelo jutri zanimivo uverturo v Slavonskem Brodu. Pomerili se bosta domača reprezentanca Hrvaške, prva tekmica Slovenije na EP, in Nova Zelandija, ki se bo že v četrtek postavila po robu izbrancem Jureta Zdovca v Kidričevem. Vsaka s svojimi načrti.

Novozelandci se denimo ogrevajo, da bi prvič po letu 2009 osvojili naslov prvaka Oceanije, ki ga brani Avstralija, gostja slovenskih košarkarjev že 3. in 4. avgusta v Laškem in Stožicah. Hrvaška pa letos kajpada želi unovčiti vlogo ene od štirih gostiteljic EP. Izbranci selektorja Velimirja Perasovića nadaljujejo tradicijo selekcij iz nekdanje Jugoslavije, zato so se začeli pripravljati zelo zgodaj, že 10. t. m., torej pet dni pred Srbi in osem dni pred Slovenci. Vprašanje pa je, koliko bodo s tem pridobili, saj bodo številni glavni aduti moštva začeli vaditi z zamudo. Roko Leni Ukić, Dario Šarić, Krunoslav Simon in Luka Žorić, ki se je dogovoril za selitev iz Fenerbahčeja k Cedeviti, so se moštvu pridružili včeraj. Trojica iz lige NBA – Bojan Bogdanović (Brooklyn), Damjan Rudež (Indiana ga je pred dnevi odstopila Minnesoti) in novopečeni član Orlanda Mario Hezonja –, center Barcelone Ante Tomić in naknadno vpoklicani Marko Tomas se bodo v treninge vključili 1. avgusta. Naturalizirani organizator igre Oliver Lafayette, ki je nedavno prestopil iz Olympiakosa k Milanu, pa s soprogo pričakuje rojstvo otroka s povsem odprtim koledarjem obveznosti. Za razliko od Slovencev vendarle vsi skupaj računajo, da bodo na prvenstvu igrali z bržkone najmočnejšo možno zasedbo.

Drugačno pot so ubrali Grki, s katerimi se bo slovenska izbrana vrsta pomerila v 4. kolu EP 9. septembra. Tudi oni bodo pripeljali v Zagreb izjemno močno moštvo, ki pa se bo zbralo šele v petek in od prvega dne vadilo s popolnim arzenalom orožja. »Tokrat bomo vsi dosledno spoštovali dogovor med FIBA in NBA, da se lahko igralci pripravljajo na prvenstvo največ pet tednov. Odločili smo se, da je bolje, da vse delo opravimo skupaj, kot da postopoma dopolnjujemo vrste ter s prihodom vsakega novega košarkarja izgubljamo ritem. To si lahko privoščimo zaradi dobrega odziva kandidatov in ker se zavedamo, kako pomembna je moštvena kemija za našo izkušeno reprezentanco,« pojasnjuje grški selektor Fotis Katsikaris.

Letos bo imel v glavnem sladke skrbi. Za razliko od lanskega SP bo lahko vnovič računal na Olympiakosovega zvezdnika Vasilisa Spanoulisa pa tudi na krilo Stratosa Perperoglouja, ki je iz Anadoluja Efesa prestopil k Barceloni, in Kosto Koufosa. Novi center Sacramenta je eden od štirih grških upov iz lige NBA, med katerimi so še njegov donedavni klubski soigralec Nick Calathes (Memphis), Kostas Papanikolaou (Houston) in Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), seznam predvidenih nosilcev igre pa dopolnjuje preverjeni kader z Nikosom Zisisom, Giannisom Bourousisom, Kostasom Kaimakogloujem, Giorgosom Printezisom in Kostasom Sloukasom. Njihove ambicije segajo precej višje kot na EP 2013, na katerem so zasedli 11. mesto, ali kot na lanskem mundialu, na katerem so dobili vseh pet predtekmovalnih dvobojev (tudi proti Hrvaški, Argentini in Portoriku), a nato izpadli že v osmini finala proti Srbiji. Za starejše reprezentante, med katerimi ni več Antonisa Fotsisa in Sofoklisa Schortsanitisa, so velika želja OI 2016.

»Naš osnovni cilj je uvrstitev do 6. mesta, ki prinaša nastop v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah. Toda kdor pozna Spanoulisa, ve, da vedno razmišlja le o podvigih, in da je tako dober, da lahko pomeni ključno razliko na prvenstvu. On je edini, ki se bo pripravljal po prilagojenem programu, saj ga je v minuli sezoni mučil niz poškodb, pa tudi na EP 2013 je igral s polovičnimi zmožnostmi zaradi načetega gležnja. Želimo igrati podobno kot na lanskem SP, učinkovito in privlačno, le nekoliko pametneje, ko bo šlo zares. Menim, da smo tega sposobni, saj je košarkarski IQ Grkov zelo visok. Časa pa ni veliko, saj nas že 9. avgusta v Belgiji čaka prva od devetih pripravljalnih tekem,« ocenjuje Katsikaris.