Izzivalcem LeBrona Jamesa se obetajo le drobtinice

Pred začetkom 68. prvenstva NBA Miamiju še večja podpora strokovnjakov kot pred lanskim uspešnim šampionskim pohodom.

Objavljeno
28. oktober 2013 15.30
NBA/ Miami Heat's James goes to the basket past Spurs' Green and Leonard during Game 6 of the NBA Finals in Miami
B. E., šport
B. E., šport
Potem ko so se košarkarji Miamija v minulih treh sezonah lige NBA vselej uvrstili v veliki finale in v zadnjih dveh poskusih osvojili šampionske prstane, ni težko izbrati favorita novega prvenstva, ki se bo začelo jutri ponoči. Še posebej, ker osemmesečni maraton pričakujejo dodatno okrepljeni in z LeBronom Jamesom na vrhuncu moči.

Že 68. prvenstvo najboljših košarkarjev na svetu bo poslovilno za komisarja NBA Davida Sterna, ki se bo 1. februarja umaknil po 30 letih uspešnega vodenja tekmovanja in krmilo prepustil svojemu namestniku Adamu Silverju. Manj dramatične spremembe se očitno obetajo na igrišču, čeprav si je 13 klubov omislilo nove trenerje, delodajalce pa zamenjala skoraj polovica igralcev. Vrtinec sprememb sta občutila tudi slovenska ambasadorja pod ameriškimi obroči. Med »prestopniki« najdemo Bena Udriha, ki se je iz vrst najskromnejše zasedbe prejšnjega prvenstva Orlanda preselil k drugouvrščenemu v vzhodni konferenci New Yorku, resda za šestkrat nižjo plačo (1,272 milijona dolarjev). Goran Dragić je ostal pri zadnjemu med zahodnimi moštvi Phoenixu, vendar se po slovesu desetih soigralcev (zadnji je odšel Marcin Gortat k Washingtonu) in prihodu novega trenerja Jeffa Hornacka bržkone prav tako počuti, kot bi zamenjal klub. Ostal mu je le občutek, da ga čaka še ena tranzicijska sezona brez realnih možnosti za uvrstitev v končnico prvenstva.

Nasploh prevladuje občutek, da bo sezona 2013/14 za številna moštva le prehodno obdobje v pričakovanju naslednjega poletja, ko se bodo na košarkarskem tržišču znašli številni prosti asi, med drugimi LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh (vsi Miami), Kobe Bryant, Pau Gasol (oba LA Lakers), Carmelo Anthony (New York), Dirk Nowitzki (Dallas) ... Do tedaj pa se, kot kaže, ne bo veliko spremenilo. V tradicionalni anketi so namreč glavni menedžerji vseh 30 klubov namenili veliko prednost Miamiju. Kar 76 odstotkov jih je glasovalo, da bo ubranil naslov prvaka, torej še več kot lani, ko mu je pripadla 70-odstotna podpora. Indiani, ki je v zadnjem finalu vzhodne konference izgubila z Vročico s 3:4 v zmagah, in San Antoniu, z enakim rezultatom poraženim v odločilni bitki za lovoriko Larryja O'Briena, je pripadlo po sedem odstotkov možnosti, nekaj drobtinic pa je ostalo Chicagu, ki lahko po enoletni odsotnosti vnovič računa na svojega velezvezdnika Derricka Rosa, LA Clippers in Oklahoma Cityju.

Brooklyn kopija Bostona

Številke so sumljivo podobne podpori še ne 29-letnemu LeBronu Jamesu. Najboljšemu košarkarju zadnjih sezon so anketirani strokovnjaki namenili 67-odstotne možnosti za nov naslov MVP, za 87 % menedžerjev je najboljše krilo na svetu, zaradi svoje raznovrstnosti pa je hkrati tretji najboljši krilni center lige NBA. Še manj dvoma je bilo ob vprašanju, koga bi izbrali, če bi ustanovili nov klub in bi imeli proste roke pri izbiri košarkarja, okoli katerega bi začeli graditi uspešno moštvo. Kar 90 odstotkov bi jih izbralo Jamesa.

Prihodnje leto bomo videli, če bodo res prešli od besed k dejanjem in posegli po rekordnih ponudbah, dejavni pa so bili že letos. Prvo ime poletnih prestopov je bil vnovič Dwight Howard, ki se je po enoletni avanturi pri LA Lakers in mesecih na bojni nogi s Kobejem Bryantom preselil v Houston. Brooklyn Nets pa so s premoženjem ruskega milijarderja Mihaila Prohorova postali kopija bostonskih Keltov, saj so privabili Kevina Garnetta, Paula Piercea in Jason Terryja. Ker so vsi trije starejši od 35 let, je njihova strategija jasna: čim več hočejo doseči čim prej. Svoje ambicije je razkrila tudi Indiana, ki ob lanskem izpadu proti Miamiju ni mogla prikriti, da ima »prekratko« klop. Po prihodu dosedanjega Dragićevega najljubšega soigralca Luisa Scole, Chrisa Copelanda iz New Yorka in C. J. Watsona iz Brooklyna nekdanji Indianin zvezdnik in zdajšnji cenjeni televizijski analitik Reggie Miller meni, da za njegove naslednike ni več ovir: »V prejšnji sezoni je fante teplo le pomanjkanje izkušenj. V težkih dvobojih končnice so si jih nabrali in zdaj so dobili še tri pomembne okrepitve. Nasploh je močnejša celotna vzhodna konferenca. V Chicago se je vrnil MVP leta 2011, Brooklyn zbral druščino bodočih članov hrama slavnih ...«

Okrepitev iz naftalina

Najmanj sprememb sta doživeli najuspešnejši zasedbi prejšnje zasedbe. San Antonio bo očitno vztrajal na svoji znani poti vse do upokojitve 37-letnega Tima Duncana in leto mlajšega Emanuela Ginobilija ter postopnega vstopa Tonyja Parkerja v jesen kariere. V Miamiju pa očitno ne želijo ničesar prepustiti naključju. Ostali so sicer brez Mika Millerja, toda prišel je Michael Beasley, ki bo med prvaki bržkone bolje nadzoroval svoje muhe kot v Phoenixu, odločili pa so se tudi za presenetljivo potezo. Iz naftalina so potegnili Grega Odena, prvega izbranca nabora NBA 2007, ki je zaradi niza poškodb kolen zadnjič oblekel Portlandov dres 5. decembra 2009. Računica je jasna: 213 cm visoki center pri 25 letih morda še ni povsem za odpis, in če bo prikazal vsaj delček talenta iz najstniških dni, bi bil lahko v izdatno pomoč. Vročica pač nima čvrstega orjaka, zato je imela v prejšnji sezoni veliko težav proti Duncanu, Howardu, Royu Hibbertu iz Indiane, Brooku Lopezu iz Brooklyna, Joakimu Noahu iz Chicaga ali Marcu Gasola iz Memphisa.

Steve Kerr, ki je osvojil štiri šampionske prstane kot član Chicaga in San Antonia in se je tako kot Miller preselil na televizijo, meni, da bo za košarkarje Miamija največja ovira pričakovanje četrte zaporedne uvrstitve v veliki finale, kar je nazadnje uspelo Bostonu leta 1987: »To je edini zaplet, ki ga lahko predvidim. Moštva se že tri leta trudijo, da bi ugotovili, kako ustaviti Vročico, in pritisk je vsako sezono večji. Če ji bo uspelo doseči šampionski 'hat-trick', bo to neverjeten podvig, s katerim bo presegla vse svoje dosedanje dosežke.«