Jagodnik največji Olimpijin upnik

V košarkarskih Stožicah si bodo oddahnili, ko bodo junija plačali zadnji obrok kredita.

Objavljeno
01. december 2014 20.37
jer*Olimpija:Krka
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Po desetih kolih lige ABA lahko navijači Krke in Uniona Olimpije obžalujejo, da imajo njihovi ljubljenci toliko smole s poškodbami, saj bi zagotovo zbrali kakšno zmago več. Toda v primerjavi s prejšnjo sezono so vendarle zelo uspešni, saj sta moštvi zbrali pet zmag več kot lani v istem času: Ljubljančani kar štiri več in Novomeščani eno.

Ob drugem mestu na nacionalni lestvici regionalnega prvenstva za Srbijo bi v normalnih časih začeli razmišljati o možnosti, da bi Slovenija pridobila pravico do tretjega moštva, za kar bi po novih predpisih tekmovanja morala osvojiti prvo mesto. Toda še sveže izkušnje iz prejšnje sezone, ko je zadostoval zgolj boljši količnik zmag od zastopnikov BiH, ne dopuščajo takšnega razkošja, saj je Heliosov primer zgovorno dokazal, da nimamo kluba, ki bi si lahko privoščil plačilo »wild carda« in dodatne stroške, ki jih prinaša skok na višjo raven. Zato pa se novo okno odpira pri uvrstitvi v evropska tekmovanja, in to povsem dosegljivo.

Iz lige ABA se bosta po novem resda uvrstila v evroligo le finalista končnice, saj se tretjeuvrščenemu ne ponuja več možnost nastopa v kvalifikacijah za preboj med elito stare celine, ki naj bi jih celo ukinili. Zato pa bo prispevala štiri moštva v evropski pokal, torej eno več kot letos, ko v njem poleg Uniona Olimpije nastopata še Partizan in Budućnost. Na podlagi trenutnih uvrstitev se lahko torej oba slovenska kluba potegujeta za preboj na širšo mednarodno sceno brez lobiranja in prosjačenja. Seveda, če bosta ob splošni ekonomski negotovosti v državi in načrtovani privatizaciji večjih podjetij imeli zadostno gmotno podporo okolja. Ljubljančani se ob tem še spopadajo s starimi okostnjaki.

Olimpijin direktor Matevž Zupančič se strinja, da je uvrstitev na evropsko sceno brez tuje pomoči prednostna naloga kluba, in dodaja: »Na srečo smo bili v letih 2012 in 2013 zelo uspešni pri plačilu dolgov. Junija 2015 nam bodo potekle pogodbe z večjimi pokrovitelji kluba, z dobrimi rezultati pa se bomo lažje pogajali za podaljšanje. Istočasno bomo poplačali zadnji obrok večjega kredita za kopico starih 'grehov', ob tem pa rešujemo še nekaj odprtih zadev. Z Goranom Jagodnikom se denimo pospešeno dogovarjamo se poravnavo dolga iz sezone 2011/12, od lani pa smo na primer ostali dolžni Nebojši Joksimoviću, Dragiši Drobnjaku in Jakovu Vladoviću, saj smo morali na hitro nakazati večjo vsoto Sašu Filipovskemu, ki nas je tožil po prekinitvi sodelovanja aprila 2013. Za tekočo sezono so glavne stvari pokrite, nekaterim zaostankom pa se nismo mogli ogniti, toda naši košarkarji in trenerji kažejo razumevanje. Seveda ni prav, da imamo neporavnane račune, toda stvari so obvladljive in ne pričakujemo poslabšanja razpoloženja v moštvu, kaj šele novih tožb prek arbitražnega sodišča FIBA.«

Minuli konec tedna se je slabo končal za Eda Murića. Ne le, da je njegov Partizan v mestnem derbiju s Crveno zvezdo zaostajal že za 22 točk in na koncu izgubil s 67:76, iz igre je moral že v 13. minuti. Pri obrambni akciji se je z roko zapletel z Jako Blažičem, prvi zdravniški pregledi pa so potrdili, da ima izpahnjeno levo ramo in da bo potreboval tri tedne počitka. »Točne posledice bodo jasne po izvidih magnetne resonance, toda na srečo so vezi in mišice očitno ostale cele,« si je vendarle oddahnil trener črno-belih Duško Vujošević, toliko bolj, ker se je v moštvo vrnil Aleksandar Pavlović, ki ima v nogah deset let igranja v ligi NBA, v prejšnji sezoni pa je s Partizanom osvojil naslov srbskega prvaka. Blažič medtem obžaluje nezgodo reprezentančnega soigralca: »Nesrečnega trenutka se niti ne spomnim. Vsekakor pa je šlo zgolj za splet okoliščin brez sleherne zle namere. Edu želim hitro okrevanje.«