Jure Zdovc novi selektor slovenske reprezentance

Košarkarska zveza Slovenije je za novega selektorja moške reprezentance imenovala Jureta Zdovca.

Objavljeno
15. januar 2014 16.19
Posodobljeno
15. januar 2014 16.47
Selektor
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije (KZS) je potrdil izbor predsednika Romana Volčiča in za novega selektorja slovenske moške reprezentance imenoval Jureta Zdovca, ki je podpisal dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za leto dni.

Slovenski košarkarski strokovnjak je na tem mestu nasledil Srba Božidarja Maljkovića, ki je bil na čelu reprezentance od leta 2010 in z njo osvojil sedmo mesto na EP 2011 v Litvi ter peto mesto na domačem evropskem prvenstvu, po katerem je končal svoje sodelovanje s KZS.

Zdaj bo njegovo delo nadaljeval 47-letni Zdovc, ki je reprezentanco vodil že med letoma 2008 in 2009 ter jo je popeljal do najboljšega dosežka v zgodovini, četrtega mesta na evropskem prvenstvu leta 2009 na Poljskem.

»Ob prihodu na novinarsko konferenco so me prevzele emocije. Počaščen sem, da sem dobil novo priliko za vodenje reprezentance in zavedam se, da so pričakovanja velika. V teh štirih letih sta KZS in reprezentanca naredili velik korak naprej, slednja tudi po zaslugi Bože Maljkovića, ki je začel projekt pomladitve ter postavil smernice in v čast mi je, da lahko to nadaljujem. Mislim, da je ta generacija sposobna nadaljevati z dobrimi predstavami. V glavi sem že malo premlel kateri igralci so dovolj kakovostni, da bi prišli v poštev za reprezentanco in dober znak je, da jih je veliko,« je povedal novi selektor slovenske reprezentance, čigar prva naloga bo pripraviti reprezentanco za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki ga bo med 30. avgustom in 14. septembrom gostila Španija.

Volčič: Zdovc je bil naš prvi kandidat

Roman Volčič, predsednik Košarkarske zveze Slovenije, je na novinarski konferenci povedal, da je bil Zdovc prvi kandidat za prevzem članske reprezentance:

»Jure Zdovc je bil zaradi svojih trenerskih kakovosti, ki jih je dokazal na EP 2009 na Poljskem, pri Unionu Olimpiji in drugih klubih, ki jih je vodil, prav tako pa zaradi svojih človeških lastnosti, vztrajnosti in borbenosti, prvi kandidat Košarkarske zveze Slovenije za novega selektorja slovenske moške reprezentance. Z njim si želimo nadaljevati pred časom zastavljeno pot, ki jo je izpolnjeval tudi Božidar Maljković, to je stalno uvrščanje med najboljše reprezentance Evrope, hkrati pa razvoj mladih igralcev. Cilje na svetovnem prvenstvu v Španiji bomo določili, ko bo znano s kakšno ekipo se bomo tja podali, gre pa za dolgoročen projekt, saj smo z Zdovcem podpisali pogodbo 2+1, torej smo že zdaj usmerjeni na evropsko prvenstvo 2015 ter, jasno, tudi proti olimpijskim igram leta 2016.«

Avanzo: V februarju naj bi imeli končan natančen načrt priprav

»Kot je to že v navadi, smo na KZS tudi letos zelo zgodaj začeli organizacijo vseh podrobnosti za priprave moške članske reprezentance. Tokrat gre izpostaviti dve novi okoliščini, in sicer ustanovitev moške izbrane vrste B ter pozen datum žreba za SP 2014, zaradi katerega vse pripravljalne tekme še niso določene. Kljub temu ima B-reprezentanca že do potankosti izdelan načrt priprav ter plan devetih tekem na treh različnih turnirjih na Kitajskem, pri A-selekciji pa je že jasno, da se bomo doma pripravljali v Kranjski Gori, Zrečah, Podčetrtku in Rogaški Slatini, za zdaj pa sta za drugo polovico avgusta dogovorjena tudi že dva turnirja, eden v Litvi, drugi v Sloveniji. Resno razmišljamo o vabilu Košarkarske zveze Kitajske na dva turnirja v Aziji konec julija, za ostale podrobnosti pa smo se z novim selektorjem Juretom Zdovcem odločili počakati na žreb. Načrtujemo, da bi v februarju že imeli končan natančen načrt priprav, že zdaj pa so znane skorajda vse podrobnosti, povezane s štabi moške A- in B-reprezentance,« je povedal direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

Bogate igralske in trenerske izkušnje Jureta Zdovca

Jure Zdovc je priznani slovenski košarkarski strokovnjak, ki je v času svoje profesionalne kariere nastopal za jugoslovansko reprezentanco in z njo osvojil štiri kolajne - srebro na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu ter zlate na svetovnem prvenstvu leta 1990 v Argentini in na evropskih prvenstvih leta 1989 in 1991 -, kot tudi za slovensko reprezentanco, za katero je igral na štirih evropskih prvenstvih (1993, 1995, 1997 in 1999).

Zdovc je svojo trenersko kariero začel leta 2003 v Krki, od tedaj pa je deloval v Splitu, Geoplinu Slovanu, Iraklisu, Unionu Olimpiji, Bosni, Spartaku iz St. Peterburga, trenutno pa je glavni trener turškega Gaziantepa.