Kastrati in Morina lahko zaigrata za Kosovo

Košarkarska zveza Slovenije je ugodila želji krovne organizacije Kosova, da bosta igralca odslej nosila dres tamkajšnje vrste.

Objavljeno
21. junij 2017 17.53
J. P.
J. P.

Ljubljana - Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je ugodila želji krovne organizacije Kosova, da bosta Erjon Kastrati in Gezim Morina, ki sta v preteklosti nosila majico slovenske izbrane vrste, v prihodnje tekmovala pod zastavo Kosova. »Oba se po letih igranja za Slovenijo vračata v domovino. Ponudili smo jima pomoč, ko je bila njuna država še v nastajanju. Slovenski dres sta vselej nosila ponosno, zato se jima iskreno zahvaljujem in jima želim uspešno nadaljevanje kariere,« je poudaril generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Dvaindvajsetletni Kastrati je v Slovenijo prišel leta 2011 in zaigral za Union Olimpijo, nato si je kot posojen igralec izkušnje nabiral v Škofji Loki, od tam pa odšel v Novo mesto. S Krko je dvakrat postal državni prvak in trikrat pokalni zmagovalec. Ta 198 centimetrov visoki košarkar je državljanstvo prejel leta 2013, nato pa v izbrani vrsti do 20 let sodeloval na evropskih prvenstvih leta 2013 in 2014. Že malo pred tem se je s člansko zasedbo pripravljal za nastop na eurobasketu 2013.

Dve leti starejši Morina je slovenski državljan od leta 2011, z reprezentanco do 20 let se je na domačem evropskem prvenstvu leto pozneje veselil sedmega mesta, predlani nastopil v članski izbrani vrsti B, lani pa si je s člansko reprezentanco, v kateri je doslej zbral tri nastope, priigral nastop na letošnjem eurobasketu. Med letoma 2010 in 2012 je bil član Uniona Olimpije, bil vmes posojen v LTHcast Mercator in Hopse, nato pa se je 203 centimetre visoki košarkar dve sezoni kalil pri Heliosu, preden se je preselil v Maribor. Predlani ga je pot iz Domžal vodila v domovino, kjer je igral v Prištini, pred prihodom v Sixt Primorsko pa je še enkrat nosil majico škofjeloškega prvoligaša.