Kerr je zadel, ko je »ukradel« Dragića

Slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić v ligi NBA pred odločilnimi tekmami sezone za Phoenix.

Objavljeno
18. marec 2014 00.50
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Zmaga v Torontu pri tretji ekipi vzhodne konference (121:113) in 19 točk, to je dosežek, ob katerem bi večina košarkarjev NBA navdušeno vriskala. Za Gorana Dragića pa je postal že rutina. Marca in februarja le v sedmih nastopih od 19 ni presegel meje 20 točk, devetkrat je bil prvi strelec Phoenixa in trikrat popravil svoj strelski rekord.

Ni slabo za fanta, ki ga je na naboru NBA 2008 San Antonio izbral kot 45. po vrsti in nemudoma poslal v Arizono v zameno za Malika Hairstona, ki zdaj igra za turški Galatasaray. Daljnovidnosti tedanjega glavnega menedžerja kluba Steva Kerra se lahko v Phoenixu zahvalijo, da so dobili dostojnega naslednika Steva Nasha. Da bi lahko še bolj ponosno vihtel taktirko, ki mu jo je prepustil eden od najboljših dirigentov zadnjih dveh desetletij, mora Goran Dragić le pretopiti individualno kakovost v moštvene podvige. Zato se s Sonci goreče želi uvrstiti v končnico prvenstva, kar mu je doslej uspelo le enkrat: v sezoni 2009/10, ko se je Phoenix prebil v finale zahodne konference in z 2:4 v zmagah klonil proti poznejšim prvakom LA Lakers.

Pred moštvom slovenskega reprezentanta, ki bo 6. maja praznoval 28. rojstni dan, je še 16 tekem rednega dela prvenstva, v katerem se mu očitno obeta ogorčen troboj z Dallasom in Memphisom za 7. in 8. mesto med zahodnjaki. Že doslej pa je zbralo kar 13 zmag več kot v celotni prejšnji sezoni, v kateri je pristalo na zadnjem mestu v konferenci. Navijači Sonc večino zaslug za takšen vzpon pripisujejo trenerju Jeffu Hornacku in Dragiću, zato mu med tekmami vse pogosteje vzklikajo: MVP, MVP ... Možnosti, da bi bil res izbran za najboljšega košarkarja rednega dela prvenstva, so resda le zelo simbolične, saj je jasno, da bo lovorika pripadla bodisi LeBronu Jamesu bodisi Kevinu Durantu. Toda novinarji, ki bodo glasovali za letošnje slavljence, morajo zapisati na svoje lističe po pet imen in na številnih se bo zagotovo znašel tudi Dragić.

Pohvale in simpatije so mu v minulih tednih izrekli številni veliki zvezdniki lige NBA, med drugimi Durant, in priznani televizijski analitiki. Nekdanji odlični igralec Jalen Rose mu je v oddaji ESPN namenil košarkarskega »oskarja« za njegove vsakodnevne »Ameriške prevare«, Doug Collins, ki je kot trener vodil Chicago, Detroit, Washington in Philadelphio, pa je poudaril: »Pred nami je res dirka med LeBronom in Kevinom. Toda takoj nato že imam v mislih Gorana. Prvovrsten užitek je gledati tega mladeniča. V preteklosti je imel lepe prebliske, tako kot pred štirimi leti, ko je San Antoniu natresel 23 točk v zadnji četrtini. Toda zdaj lahko igra v podobnem slogu sleherni večer, saj je izjemno tekmovalen in poln samozavesti.«

V tekmi za »bronasto odličje« Gorana Dragića čaka primerjava z Blakom Griffinon (LAC), Jamesom Hardenom (Hou), Paulom Georgeom (Ind), Stephenom Curryjem (GS), LeMarcusom Aldridgeom (Por) in še kom. Zato pa se mu morda nasmiha še pomembnejše priznanje: nagrada za košarkarja, ki je v tej sezoni prikazal največji napredek.