Kleni veterani pogumno v boj s favoriti

Roman Horvat bo pri 43 letih v pokalnem četrtfinalu vnovič igral proti Olimpiji.

Objavljeno
17. januar 2014 19.44
SLOVENIJA LJUBLJANA 09.02.2013 GEZIM MORINA IN JURE LALIC FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – V televizijskem slogu bi lahko zapisali: 23. sezona, 1. nadaljevanje – Bo Krki končno uspelo? Novomeški košarkarji, prvaki zadnjih štirih sezon lige Telemach in skupno šestkrat na vrhu DP, pač še nikoli niso osvojili slovenskega pokala. Včerajšnji žreb je razkril, da se letos z Unionom Olimpijo ne morejo srečati vse do finala.

Na finalni turnir tekmovanja, ki že 13. leto nosi ime pokrovitelja Spara in ga bo letos med 5. in 8. februarjem gostila mariborska dvorana Tabor, sta se slovenska ambasadorja v ligi ABA vnovič uvrstila neposredno. Preostalih šest moštev se je med elito prebilo na igrišču in njihov seznam je reprezentančen. Med njimi najdemo doslej najuspešnejšo četverico lige Telemach (po vrsti Helios, Rogaško, polzelske Hopse in Grosuplje) ter moštvi z vrha 2. SKL: vodilni LTH Castings iz Škofje Loke in Šenčur GGD. Fortuna je določila, da se bosta drugoligaša v uvodnih nastopih srečala z lanskima finalistoma Unionom Olimpijo in Heliosom, Krka se bo pomerila z Rogaško, Hopsi pa z Grosupljem.

Mag. Igor Mervič, generalni direktor Spara Slovenije, kot znan zaljubljenec v košarko ni niti letos zamudil priložnosti, da bi pred žrebanjem zaželel srečo nastopajočim in KZS: »Letos smo podpisali že 14. enoletno pogodbo o sodelovanju. Ni nam vseeno, kako deluje košarkarska zveza, zato redno spremljamo njene dosežke. Zasluži si vse čestitke za odlično organizacijo EP, ki ji je na koncu prinesla dobiček. Takšni podatki so pomembni, saj je naše gospodarstvo v krču, sredstva za sponzorstva pa se krčijo. Še eno leto ostajamo ob strani reprezentanci, prijetne občutke pa imam tudi pred finalnim pokalnim turnirjem. Upam, da bo čim bolj nepredvidljiv in da bo prinesel tudi kakšen podaljšek.«

Podobnih misli je bil tudi v minulih sezonah. Lani se mu želja ni uresničila, saj v celjski dvorani Golovec ni bilo podaljškov. Toda v sedmih tekmah ni manjkalo dramatičnih trenutkov. Union Olimpija se je denimo na poti do 18. pokalne lovorike v četrtfinalu zelo mučila s svojimi vnovičnimi rivali iz Šenčurja (89:84), potem ko ji je njen nekdanji as Roman Horvat pri 42 letih natresel 23 točk. Tedaj so ga spremljale glasne govorice o upokojitvi, vendar leto pozneje še vedno vztraja na parketu. Nekaj klenih veteranov najdemo tudi v drugih moštvih: pri LTH Castingsu Aleša Kunca, ki bo letos dopolnil 41 let, pri Hopsih le leto mlajšega Gorana Jagodnika, Jure Eržen iz Šenčurja je pred 39. rojstnim dnevom. Zlobni jeziki so se domislili pokrovitelja za pokalno tekmovanje za primer, če bi se Spar umaknil iz košarke. To bi lahko morda postal kar ZPIZ (Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje), saj košarkarji dajejo zgled, kako morajo državljani ostati čim dlje delovno aktivni.

Krkinemu direktorju Miru Župevcu so medtem misli uhajale k zapravljenim priložnostim iz minulih let, tudi k lanskemu turnirju, v katerem je njegovo moštvo klonilo v polfinalu proti Heliosu: »Že dolga leta poskušamo osvojiti pokal Spar, a nam preprosto ne uspe. To je posebno tekmovanje, v katerem odloča ena tekma in to nam očitno ne ustreza. Zdaj je že čas, da ga osvojimo, kar je naš cilj.«