Klobučar junak prvega dejanja

Košarkarji Krke storili korak k novi lovoriki v državnem prvenstvu, a šele po podaljšku.

Objavljeno
23. maj 2014 02.01
Košarka Krka Olimpija 22.5.2014 Novo Mesto Slovenija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Novo mesto – Po vsem izrečenem pred finalom lige Telemach je razmerje moči med najboljšima slovenskima moštvoma potrdila kar igra. Krka je izžarevala kanček več energije in v ključnih trenutkih tudi pameti, kar ji je zadostovalo za zmago po podaljšku v trdi in borbeni predstavi. Druga tekma v seriji do treh zmag bo že jutri ob 18.30, izjemoma v Tivoliju.

Prvaki zadnjih štirih sezon, ki so bili uspešnejši tudi v obeh medsebojnih tekmah lige Telemach za prvaka, niso blesteli, toda hkrati niso pustili veliko zadovoljstva Unionu Olimpiji; izjema sta bila uvertura in finiš tekme.

Med »podaljšanim ogrevanjem« so Novomeščani zaostali s 4:11, saj so gostje neovirano prihajali do ugodnih metov, odbite žoge pa so bile domena Dina Murića, ki je že v prvih sedmih minutah tekme zbral kar devet skokov. In ko so se gledalci na tribunah začeli spraševati, kolikšen bo primanjkljaj njihovih ljubljencev, preden bo domači trener Aleksandar Džikić poslal na parket svojih »dinamičnih pet« z Edom Murićem, Jako Klobučarjem in Luko Lapornikom v glavnih vlogah, so se domači košarkarji le zdrznili. Jasmin Hukić in Sani Bečirovič sta poskrbela za zasuk in še preden sta moštvi dopolnili val menjav, si je Krka z nizom 14:0 priigrala lepo prednost sedmih točk. V 11. minuti pa je njen naskok znašal 23:15.

Težave Uniona Olimpije so se nadaljevale tudi po znižanju zaostanka na 24:25. V 18. minuti je njen primanjkljaj znašal že 24:37, poleg nizkega točkovnega iztržka pa je lahko stožiškega trenerja Aleša Pipana skrbel podatek, da so Krkini košarkarji onemogočali goste domala brez osebnih napak.

Do 16. minute so si prislužili le tri, več jim ni bilo treba, saj so bili gostje preveč osredotočeni na mete z zunanjih položajev ali pa so se »taktično« izogibali kontaktom. Ob glavnem premoru je bil nenavaden tudi podatek, da je bil najboljši Olimpijin strelec Sasu Salin, ki je zaradi poškodbe izgubil mesec dni vadbe.

Ko je Krkina prednost po odlični igri Jake Klobučarja (za dve 7:8, prosti meti 12:14 in 5 dobljenih žog) in Sanija Bečiroviča (12 točk in 8 asistenc) v 25. minuti narasla na 52:37 in 61:46 v 29. minuti, je njenim navijačem vidno odleglo. Vendar je bilo prezgodaj za slavje. S tretjo Salinovo trojko so se Ljubljančani v pičlih štirih minutah približali na 62:66, Dinu Muriću (na koncu kar 20 skokov, od tega osem v napadu) pa je začel pod obročema izdatneje pomagati Alen Omić, ki je dolgo predvsem iritiral z mehko igro.

Do izenačenja le 2,1 sekunde pred iztekom 40 minut

Po nizu napak na obeh straneh in dveh zgrešenih prostih metih Eda Murića pa je na sceno še enkrat stopil njegov brat Dino in s svojim edinim poskusom za tri točke na tekmi izenačil rezultat na 72:72 le 2,1 sekunde pred iztekom 40 minut igre. Hukić je v časovni stiski prišel do meta z levega krila, vendar v pretežkih okoliščinah, da bi lahko zadel.

V dodatnih petih minutah igre sta v novomeškem napadu izstopala Klobučar in Chris Booker, mladi Paolo Marinelli pa je ohranil stik z dvema trojkama. Edo Murić je 30 sekund pred iztekom podaljška povišal Krkin naskok na 83:80, Nebojša Joksimović s svojo edino točko znižal, toda odbita žoga po drugem prostem metu je pripadla Unionu Olimpiji. Marinelli se je vendarle iz potencialnega junaka prelevil v tragičnega, saj je domača obramba prestregla njegovo podajo za Dina Murića. Klobučar je z dvema prostima metoma le potrdil zmagovalca.

Krkin trener Aleksandar Džikić je po tesno zmagi dejal: »Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. Resda smo v tretji četrtini imeli visoko prednost, a na koncu je povsem vseeno, s kolikšno razliko zmagaš na takšni tekmi. V prihodnje pa bo bržkone še težje, saj Olimpija dopolnjuje moštvo. Salin je igral na svežino in prikazal odlično igro, prepričan pa sem, da bo kmalu igral še Jakov Vladović. Marsikaj nam je uspelo nadzorovati, le na ostrejšo igro gostov v zadnjih minutah bi se morali odzvati nekoliko drugače. A vse se je dobro končalo.«

Čeprav je Union Olimpija zaostajala domala vso tekmo, je Aleš Pipan ocenil, da so njegovi košarkarji na koncu celo podarili zmago Krki. Ko so jo ujeli, so ji namreč z napačnimi potezami omogočili, da se je vnovič odlepila.