Koprčani najprej vrhunsko, nato že skoraj neresno

Na prvi tekmi polfinala DP je Sixt Primorska vodila tudi s 27 točkami naskoka, jutri še tekma v Stožicah.
Fotografija: Tadej Ferme je bil precej bolj zadovoljen kot Dominik Mavra (levo). FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli
Odpri galerijo
Tadej Ferme je bil precej bolj zadovoljen kot Dominik Mavra (levo). FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli

Uvodno dejanje polfinala lige Nova KBM je bilo sila podobno dotedanjim soočenjem med košarkarji Sixta Primorske in Krke v tej sezoni. Koprčani so si na široko odprli vrata do zmage že pred polčasom, v tretji četrtini vodili celo z 27 točkami razlike in kljub slabemu finišu prišli do vodstva z 1:0 v dvoboju do dveh zmag. Jutri ob 17. uri bosta v Stožicah stopila na sceno še Petrol Olimpija in Helios.

Sixt Primorska je v prepričljivem slogu povišala skupno vodstvo v tekmah z Novomeščani na 6:1 in se po 30 minutah igre približala najvišji zmagi; v četrtfinalu pokala Spar je ugnali dobre znance z 28 točkami naskoka. Krka namreč po svojem zadnjem vodstvu s 23:21 ni mogla prikriti številnih slabosti ter odsotnosti poškodovanih Domna Bratoža, Dina Cinca in Tima Osolnika ter nepripravljenosti Marka Jošila. V drugi četrtini ni našla obrambe za sila natančnega Tadeja Fermeta (na koncu za dve 2:3, za tri 3:4) in ta del tekme izgubila s 14:28, v tretji četrtini pa si je priigrala dodatnih 11 točk primanjkljaja.

Gostiteljem se je upočasnil korak šele, ko so si priigrali prednost 76:49. Zaigrali so že pretirano sproščeno in celo neresno, kar so Novomeščani izkoristili in se slabe štiri minute pred koncem približali na 80:72. A po njihovem nizu 23:4 se je domače moštvo znalo odzvati, čeprav je pri metih iz igre zaostajalo s 43:44 v odstotkih in izgubilo skok s 34:36. Zato pa si je prislužilo kar 20 prostih metov več.

Trener Sixta Primorske, Jurica Golemac, je imel po zmagi mešane občutke: »Uvodnih 30 minut smo odigrali dobro in mislili, da smo s tem končali tekmo. Krka je dala vse od sebe in se nam nevarno približala. Na parket smo zato vrnili nosilce igre in tekmo dokončali tako, kot je potrebno.« Novomeški strateg Simon Petrov je razumljivo videl stvari drugače: »Pohvaliti moram naše fante za borbeno igro povsem do konca. Zahvalil bi se tudi navijačem, ki so nas spodbujali v Kopru. Ne bomo jih razočarali niti v Novem mestu. Prvo tekmo je odločil nerazumen kriterij sodnikov v korist Sixta Primorske. Če pogledamo število prostih metov in osebnih napak, je vse jasno. Potrudili se bomo, da bomo v ponedeljek kos tudi temu.«

Pozornost se zdaj seli na gostovanje Heliosa v Stožicah. FOTO: Petrol Olimpija
Pozornost se zdaj seli na gostovanje Heliosa v Stožicah. FOTO: Petrol Olimpija

 

Olimpija : Helios 2:2


Petrol Olimpija in Helios sta v tej sezoni odigrala štiri tekme in si razdelila izkupiček – v uvodnem delu DP so bili dvakrat uspešnejši Domžalčani, v ligi za prvaka dvakrat Ljubljančani s skupno razliko 14 točk –, zato se prvakom zadnjih dveh sezon obetajo podobne težave kot v četrtfinalnem dvoboju s Šenčurjem GGD.

»Po svoje je dobro, da igramo slabo, a se kljub vsemu uvrščamo naprej. Naše moštvo je omejeno pod košema, imamo pa tudi samo enega organizatorja igre. Toda naše težave ne zanimajo nikogar, Olimpija je Olimpija. Tekmec je sproščen in igra netipično košarko, proti kateri smo imeli preglavice tudi v ligi za prvaka. Še vedno se trudimo najti homogenost v igri in moštveni duh, kar nam včasih uspeva, na trenutke pa spet ne. Seveda se želimo uvrstiti v finale, toda Olimpija je imela že močne zasedbe, ki so ostale praznih rok,« meni trener Ljubljančanov Jure Zdovc.

Heliosov strateg Dejan Jakara je pri 33 letih mlajši kot njegova varovanca Jure Močnik in Miha Fon, a mu ne primanjkuje ambicij: »Za nami so vzponi in padci, v ligi za prvaka smo dobili le eno od desetih tekem, a smo najbolje igrali, ko je bilo najbolj potrebno, tako kot v četrtfinalu proti Hopsom. Polfinale je druga zgodba, Olimpija je favorit. Veliko bolje se bomo morali odrezati v obrambi. Na žalost bomo igrali brez našega kapetana Jureta Močnika, ki je zaradi strgane križne vezi v kolenu končal sezono. Ne slepimo se, Olimpija je favorit, mi pa bomo uživali in poskusili presenetiti.«
 

Preberite še:

Komentarji: