Krka odlično začela in bolje končala

Slovenski košarkarski derbi 12. kola lige ABA je po podaljšku pripadel Novomeščanom.

Objavljeno
15. december 2013 03.21
 Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Novo mesto – Tekmovalna krivulja zadnjih tednov je pred sinočnjim derbijem med Krko in Unionom Olimpijo v ligi ABA obetala več ljubljanskim košarkarjem, ki so po lastnem prepričanju imeli zmago tudi v rokah. Toda po vodstvu z 52:43 le štiri minute pred koncem so izgubili glavo in tudi dvoboj po dodatnih petih minutah igre.

Derbi se je začel po željah novomeškega občinstva. Edo Murić je v prvi četrtini dosegel 15 točk z enim samim zgrešenim metom in povsem umiril Deividasa Gailiusa, in ker so drugi domači košarkarji pristavili še sedem točk ter podobno dobro obrambo, je imelo njihovo moštvo zelo obetavno prednost enajstih točk. Toda tudi pred tednom je Krka v Kragujevcu dobila prvi del z 28:14 in nato naglo popustila. Ko Murić ni mogel nadaljevati peklenskega ritma, dolgo ni bilo pogumneža, ki bi nadomestil njegov strelski učinek. Pomagala ni niti uigrana naveza Bečirovič-Hukić, ki je vstopila v igro pri rezultatu 18:10. Gostitelji celih šest minut niso zmogli niti točke, po nizu 1:19 pa so v 18. minuti že zaostajali s 23:30. In ob glavnem premoru so bili lahko zadovoljni, ker so imeli po porazni četrtini, ki so jo izgubili s kar 5:21, le pet točk primanjkljaja.

V uvodnih minutah nadaljevanja je Krki kazalo še slabše, saj je pri Unionu Olimpiji začel zadevati Sasu Salin in z enajstimi hitropoteznimi točkami povišal naskok njegovega moštva na 44:33. Najhujše je preprečil Zvonko Buljan, toda v 36. minuti so gostje še vedno imeli v rokah lepo prednost devetih točk in tudi razpoloženega Alexa Stephesona, ki je zbral 13 točk, 11 skokov in 6 blokad, s katerimi je pregnal domače košarkarje daleč od obroča. Toda finiš rednega dela tekme je po zaslugi Jasmina Hukića in Jake Klobučarja ter Olimpijinih izgubljenih žog pripadel Krki z delnim rezultatom 14:5. Novomeščanom se je nasmihala celo zmaga v rednem delu tekme, toda po vodstvu s 57:54 le 23 sekund pred iztekom igralnega časa se niso odločili za taktično osebno napako, kar je Jakov Vladović kaznoval v hitro trojko, Murić pa je na drugi strani igrišča zgrešil ugoden met za tri točke. Toda gostitelji so vse nadomestili v podaljšku, v katerem so nemudoma prevzeli pobudo.

Krkin trener Aleksandar Džikić je po tekmi vztrajal pri pohvalah za Union Olimpijo: »Njeni rezultati v evropskem pokalu so odlični in ogromno pomenijo za slovensko košarko. Tudi tokrat so Ljubljančani igrali dobro in bi premagali tudi boljšega tekmeca od Krke, mi pa bi bili verjetno kos še močnejšemu od Olimpije. Ob takšni zavzetosti igralcev se seveda zgodijo tudi neumnosti, na koncu pa smo premogli več energije in pameti.« Olimpijin strateg Aleš Pipan se je pridušal: »Obe moštvi sta si želeli zmagati v tekmi, prepolni napak. Slabo smo začeli, dobro nadaljevali, toda zaradi pomanjkanja zbranosti nismo znali pripeljati tekme do konca.«