Krka še nikoli slabša v Stožicah

Liga ABA: Olimpiji zlahka slovenski derbi s Krko, Tajfun klonil proti Budućnosti.

Objavljeno
12. oktober 2015 01.22
Union Olimpija proti Krka. Na sliki Sava Lesić(15). Dvorana Stožice. Ljubljana,11,10,2015[košarka,liga ABA]
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Pred sredinim začetkom evropskega pokala, ob katerem bo Stožice obiskal italijanski Trento, so košarkarji Uniona Olimpije dobili pravočasno injekcijo adrenalina. Gladko so namreč dobili slovenski derbi 5. kola lige ABA, ki na razočaranje gledalcev ni ponudil vrhunske igre. Za enostransko predstavo pa je kriva Krka.

Novomeščani so bili sinoči karikatura samih sebe. Igrali so tako razglašeno, da so se na trenutke zasmilili celo ljubljanskemu občinstvu, kar veliko pove. Je bila za njihovo zaspanost morda kriva pozna ura, ki je zredčila tudi obisk na tribunah? So jih morda tako prizadele zdravstvene težave Stefana Sinovca in odsotnega Dušana Katnića ali se na novo sestavljeno moštvo preprosto ni ujelo med seboj in s trenerjem Ivanom Velićem? Odgovor najbolje poznajo sami. Pustili pa so zelo klavrn vtis, in to pičla dva dneva po lepi zmagi nad evroligašem Cedevito.

Krka je tokrat vodila le z 2:0, nato pa se je njen primanjkljaj začel večati z vrtoglavo naglico. V uvodni četrtini, v kateri je že zaostala za 15 točk, sta se med strelce vpisala le Jure Lalić (7) in Sinovec (2), prednost Uniona Olimpije pa bi lahko bila še izdatnejša, če bi bili njeni košarkarji nekoliko bolj zbrani in žejni krvi. Po 14 minutah je prednost gostiteljev znašala že 33:15 in tudi v nadaljevanju jim je uspelo omejiti tekmeca pod ritmom točke na minuto. Do polčasa je Krka metala za dve točki 6:15, za tri 0:10 (skupaj 24-odstotno), Ljubljančani pa so medtem že kar tuhtali, kako bi si lahko sami otežili pot do obroča. Proti Krkini obrambi je bila naloga prelahka.

V tretji četrtini so Novomeščani dosegli natanko toliko točk kot v prvih dveh delih tekme skupaj, toda razlika se je kljub vsemu še naprej večala. In podobno je bilo tudi v zadnjih desetih minutah, zato so pri 75:50 komajda dočakali konec. »Nismo bili na tekmi. Najprej moramo ugotoviti, zakaj naše moštvo igra tako različno doma in v gosteh. Prišli smo brez energije in brez psihične priprave, kar dokazujejo številni zgrešeni 'zicerji' in napake,« se je po porazu pridušal Velić, Olimpijin trener Gašper Potočnik pa je dejal: »Naši fantje so od prve minute opravili veliko delo v obrambi in skoku, zato so prišli do igre, kakršno si želimo. Zavedamo pa se, da rezultat ni realen odraz moči obeh moštev.«

Navijači Tajfuna so srčno upali, da bi lahko njihovi ljubljenci po polomu s Crveno zvezdo pripravili presenečenje v dvoboju z Budućnostjo, ki je realno tretja najmočnejša zasedba lige ABA, na pravšnji dan pa lahko zlahka prekosi tudi Cedevito. Toda njihova želja je po 18 minutah izenačene igre začela naglo plahneti, ko je stvari vzel v roke Omar Cook. Izkušeni organizator igre gostov, ki je v prvih štirih kolih v seštevku dosegel le osem točk, je že do glavnega premora zadel pet trojk in vešče pošiljal v ogenj soigralce.

Šentjurčani so po zadnjem izenačenju na 33:33 močno popustili in po nizu 3:21 zaostali s 36:54 sredi tretje četrtine. Cook je v drugem polčasu resda metal zelo poredkoma in dosegel le še dve točki, zato pa je na koncu zbral 11 asistenc in 5 dobljenih žog. V sodelovanju s centroma Aleksom Marićem in Tadijo Dragićevićem je v 37. minuti prinesel črnogorskemu prvaku celo 25 točk naskoka (72:42), saj Tajfun z izjemo Tomaža Bolčine ni imel učinkovitega moža. Dragiša Drobnjak se ni niti vpisal med strelce, Sandi Čebular je metal iz igre 2:13, domače moštvo pa je razvrednotilo dobljeni skok (38:32) z 18 izgubljenimi žogami.

»Do izraza je prišla kakovost košarkarjev Budućnosti. Ko so si priigrali prvo večjo serijo, so videli priložnost, da nas lahko zlomijo. Nismo znali odgovoriti. Večina naših igralcev še ni bila v takšnem položaju, ko imaš težave v napadu in še marsikje, kljub temu pa moraš ostati močan. To je velika šola za naše moštvo, iz katere moramo potegniti čim več pozitivnega,« je ocenil Dragiša Drobnjak.