Lahko bi unovčili »pomoč« Reala

Bo Crvena zvezda na jutrišnjem dvoboju v Stožicah pod vtisom spektakla?

Objavljeno
03. januar 2015 00.17
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Nič drugega si niso mogli zaželeti košarkarji Krke in Uniona Olimpija, kot da bi novo leto začeli uspešnejše, kot so končali starega. Glede na klavrn decembrski učinek bodo torej veseli vsake zmage, vprašanje pa je, ali bo dosegljiva že v 16. kolu lige ABA. Ljubljančani bodo namreč pričakali vodilnega, Novomeščani pa gostovali v vročem Valjevu.

Olimpijini košarkarji niso imeli sreče v primeru Damirja Markote, ki je proti njim odigral predzadnjo tekmo v Ciboninem dresu, preden se je tako kot Aleksander Vujačič preselil k 14. moštvu turške lige Istanbulu BSB, za katerega igrata tudi Jure Balažič in Alex Stepheson. Koledar sezone pa jim bo nekoliko bolj naklonjen pred jutrišnjim soočenjem s Crveno zvezdo. Rdeče-beli so resda dobili 15 zaporednih regionalnih dvobojev in se bodo v Stožicah poskusili odlepiti od mestnega tekmeca Partizana, s katerim si delijo rekord tekmovanja, vendar bodo zagotovo še pod vtisom včerajšnjega evroligaškega spektakla z Realom. Njihova tekmovalna krivulja pa hkrati razkriva, da so v zadnjem času že kar izzivali srečo in si le z rutino v zadnjem hipu rešili kožo na nekaj tekmah, ki bi jih lahko izgubili: denimo z MZT, Igokeo in Metalcem.

Ljubljančani so se v Beogradu (73:65) dobro upirali zvezdašem v prvi in zadnji četrtini, ki so jo dobili kar s 27:12. Toda takrat so lahko računali na zelo razpoloženega Mirzo Begića (23 točk in 7 skokov), zdrava pa sta bila Luka Rupnik in od 8. novembra odsotni Sasu Salin, ki po zadnjih vesteh vadi po prilagojenem programu, a še »nekaj časa« ne bo igral zaradi načetega gležnja. Ali je lahko moštvo, ki je zadnjič okusilo regionalni uspeh 13. decembra, po porazih s Krko, Cibono in Cedevito kos Jaki Blažiču, Bobanu Marjanoviću in Marcusu Williamsu, ki so v prvem delu evrolige dobili šest tekem?

Olimpijin trener Aleš Pipan meni: »Crvena zvezda je nesporen favorit, a verjamemo, da smo ji lahko v nedeljo enakovredni. Med prazniki smo trdo vadili, saj lahko le z delom napredujemo, igrati pa moramo kolektivno, agresivno in brez strahu. Verjamem, da bomo dali vse od sebe in poskusili presenetiti tekmeca, ki ima številne kakovostne in izkušene košarkarje.«

Krka je v 3. kolu lige ABA ugnala Metalac kar z 89:59, šesta zasedba prejšnjega srbskega prvenstva pa je prvo zmago okusila šele tri kola pozneje v Stožicah. Toda upoštevati kaže, da je do tedaj vse tekme odigrala v gosteh zaradi preurejanja dvorane v Valjevu, kjer zdaj odmeva druga pesem. Od šestih domačih nastopov je Metalac izgubil le dva. Pričakovano, a tesno s Crveno zvezdo in nenadejano z Zadrom, med drugimi pa je prekosil tudi drugouvrščeno Budućnost, tako da ima enak izkupiček kot slovenski prvaki (6:9). Novomeščanom, za katere vnovič ne bo igral poškodovani center Tomaž Bolčina, se torej obeta vse prej kot lahka naloga. Največja nevarnost zanje pa bo bržkone Đorđe Majstorović, v prejšnji dveh sezonah center domžalskega Heliosa, ki je s povprečjem 11,3 točke 17. strelec lige ABA.

»Pozabiti moramo na prvo tekmo v Novem mestu, saj je Metalac v domači dvorani povsem drugačno moštvo. Premagal je Budućnost in bil enakovreden Crveni zvezdi, kar dokazuje, da bomo morali biti zelo previdni. Dobro bomo morali skakati in zaustaviti njihov hiter prehod v napad,« razmišlja Nebojša Joksimović.

Pari 16. kola lige ABA

Metalac – Krka (19)

Igokea – Szolnok (21)

Nedelja

Partizan – Cedevita (17)

Union Olimpija – Crvena zvezda (19)

MZT – Budućnost (21)

Ponedeljek

Cibona – Mega Leks (20.30)

Preloženo

Levski – Zadar

 

12. kolo lige Telemach

Hopsi Polzela – Zlatorog (16.30)

Helios Suns – Portorož (19)

Rogaška – Šenčur GGD (19)

Elektra – Tajfun (19)

Grosbasket – Maribor Nova KBM (19)