Le lažje ogrevanje za jezne Slovakinje

Ženska košarka: v kvalifikacijah za EP sprehod Slovenk mimo Luksemburga.

Objavljeno
15. junij 2014 23.17
Košarka
T. V., šport
T. V., šport

Kranjska Gora - Po dveh »ničlah« v kvalifikacijah za EP 2015 so se slovenske košarkarice prvič znašle v vlogi popolnih favoritinj. Dvoboj z Luksemburgom, v katerem njihov uspeh zaradi velike razlike v kakovosti ni bil sporen, so predvsem izkoristile za uigravanje in krepitev samozavesti, ki je po porazih s Slovaško in Poljsko nekoliko opešala.

Popolna prevlada Slovenk, ki so Luksemburgu prizadejale najvišji poraz v letošnjih kvalifikacijah, se je kazala skozi vse elemente igre, prepričljivo so dobile skok (39:23) in zbrale občutno več asistenc od tekmic (23:10), selektor Tomo Orešnik pa je prvič lahko na parketu zvrtel vseh 12 igralk. Nekaj težav so imele domače le v uvodnih minutah, saj so Luksemburžanke do 7. minute še držale izenačen rezultat (11:11), potem pa se je gostiteljicam odprlo in s serijo 16:0 so si do 13. minute ustvarile zajetno zalogo prednosti (25:11). Vse odtlej je bilo le še vprašanje, koliko bo razlika znašala ob koncu, po takšnem sinočnjem treningu pa gostiteljice že v sredo čaka trd oreh.

Slovakinje namreč v Kranjsko Goro prihajajo po bolečem porazu s Poljsko in si novega spodrsljaja ne morejo privoščiti, kot tudi ne Slovenke, če želijo ohraniti upe o uvrstitvi na EP. »Na začetku smo igrali v krču, potem pa prišli do zaslužene zmage. Ta je nila za nas nujna, naslednje tekme pa bodo še bolj pomembne,« je poudaril selektor Orešnik, pritrdila pa mu je tudi Maja Erkić, ki počasi lovi igralni ritem po poškodbi in enoletni odsotnosti. »Po dveh porazih je bila zmaga nujno potrebna, saj smo si dvignile samozavest. Upam, da bomo nadaljevale v istem ritmu. Mi smo se že po prvi tekmi s Slovaško lotili odpravljanja napak s tiste tekme in upam, da bomo do srede, ko nas čaka nov dvoboj z njimi, povsem nared in boljše v vsem, kar je bilo na gostovanju naša hiba.«

Kvalifikacije za EP:

Slovenija : Luksemburg 75:35 (60:25, 40:15, 20:11)

Dvorana Vitranc, gledalcev 100, sodniki Vukanović (Srb), Cavara (BiH) in Tomić (Hrv).

Slovenija: Zdolšek 5, Oblak 8, Abramovič 11 (2:2), Erkić 10, Barič 10, Rupnik 3, Lisec 6 (2:2), Osterman 2, Piršič 7 (1:1), Komplet 6, Jakovina 6, Kotnik 1 (1:2); Luksemburg: Mossong 8, Hetting 2, Schmit 8, Schreiner 6 (2:2), Jablonowski 3, Orban 8.

Drug rezultat skupine A - Poljska : Slovaška 75:70; vrstni red: Poljska 3:0, Slovaška 2:1, Slovenija 1:2, Luksemburg 0:3.