LeBron ne meče ljudi skozi okno in ne pljuva na otroke

Zvezdnik Clevelanda je zašel v prepir z jezičnim Charlesom Barkleyjem, Dwyane Wade se na daleč izogiba vroči kaši.

Objavljeno
02. februar 2017 22.50
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Najbolj vroče moštvo ameriške košarke je Miami, ki je včeraj s 116:93 prekosil peto zasedbo vzhodne konference lige NBA Atlanto in dosegel že deveto zaporedno zmago. Toda zgodba o grdem račku uvodnih mesecev sezone ni dovolj za radovedno javnost, ki že nestrpno čaka tekmo All-Star, 19. t. m., in nadaljevanje prvenstva v resnejšem ritmu. Zato so dobrodošli tudi prepiri zvezdnikov.

V središču dogajanja sta se znašla asa dveh različnih rodov, najboljši košarkar zadnjega desetletja LeBron James in Charles Barkley, ki je blestel v letih 1984-2000 pri Philadelphii, Phoenixu in Houstonu, od konca kariere pa si krajša čas kot televizijski analitik. Brez dlake na jeziku, kajpada, saj mu je vedno tekel kot namazan. V eni od zadnjih oddaj si je privoščil kar »Kralja Jamesa»« in mu očital, da se neupravičeno cmeri, ko zahteva, naj Clevelandovi šefi kupijo še enega organizatorja igre. Kyrie Irving po njegovem mnenju pač ni dovolj za obrambo šampionskega naslova, kar naj bi dokazovalo 15 porazov moštva v prvih 48 tekmah sezone.

»Njegovo tarnanje je neokusno, saj je v Clevelandu dobil vse, kar je želel. Konjeniki imajo najdražje moštvo v zgodovini lige NBA. Želel je, da bi zadržali J. R. Smitha, in so mu ugodili, prav tako pri Imanu Shumpertu. Pripeljali so mu Kyla Korverja in ne smemo pozabiti, da je LeBron najboljši košarkar na svetu. Ali želi imeti ob sebi prav vse najboljše in noče tekmovati z drugimi moštvi?« se je spraševal »Sir Charles« v oddaji televizije TNT.

James mu ni ostal dolžan, čim se mu je ponudila priložnost, in je Barkleyja označil za zagrenjenca: »Ali je verodostojen zgolj zato, ker nastopa na televiziji? Nisem kot nekdo, ki je vrgel človeka skozi okno. Nikoli nisem pljunil na otroka. Nimam neporavnanih dolgov v Las Vegasu. Nikoli nisem rekel: 'Jaz nisem vzor drugim'. Prav tako nisem zamudil na vikend All-Star, ker sem se predolgo zabaval v igralnici.« Vendar besednemu tekmecu ni zlezel pod kožo.

»LeBron želi ustreliti kurirja in pozablja na moje sporočilo, ki nima zveze z njegovimi besedami. Na smeh mi gre, saj je očitno, da se je lotil Googla in našel nekaj stvari o meni. Razumem, saj je bil v mojih igralskih dneh še rosno mlad. Nekaj njegovih očitkov je upravičenih, kar pa še ne pomeni, da se zdaj motim. Marsikdo se ga boji, mene pa ni niti malo strah,« je vrnil žogico Barkley.

Očitno zdolgočaseni ameriški mediji so poskušali začiniti tudi rivalstvo med LeBronom Jamesom in Dwaynom Wadom, nekdanjima soigralcema pri Miamiju. Kot da ne bi bila dovolj žajfnica med Russellom Westbrookom in Kevinom Durantom, odkar je slednji prestopil iz vrst Oklahoma Ciytja h Golden Statu. Toda Wade, ki od poletja brani barve Chicaga, odločno zavrača že zametke rumene zgodbe in vztraja, da gre za povsem drugačne okoliščine.

»Z LeBronom sva bila najprej ogorčena tekmeca celih sedem sezon. Tedaj si nisem mislil, da bova nekoč igrala skupaj, vendar sva dobila priložnost, da sva štiri sezone uživala skupaj, se vselej uvrstila v veliki finale in osvojila dva naslova prvakov. Ko se je odločil, da se bo vrnil domov v Cleveland, je bilo najino prijateljstvo tako močno, da je presegalo košarkarske okvirje. Zadovoljen sem bil, ker bil moj prijatelj srečen. Ničesar ne vem o odnosu med Durantom in Westbrookom, vendar sem prepričan, da je bila najina pot povsem drugačna,« vztraja Dwyane Wade in ocenjuje, da bila afera povsem odveč. 

»Dejstvo, da se je Kevin preselil v Oakland, ne more razvrednotiti vsega, kar sta z Russellom storila v Oklahomi. Košarkarji pač niso obsojeni eden na drugega do neskončnosti. Michael Jordan in Scottie Pippen nista igrala ves čas skupaj. Prav tako Shaquille O'Neal in Kobe Bryant. Vendar nihče ne bo rekel, da niso skupaj preživeli nepozabnih let, mar ne?« je odločen Wade. Zdaj štafetno palico v Miamiju nosi Goran Dragić in se ima po kom zgledovati. Meti, podaje in vodenje so le del košarke.