Liga ABA pred vrtincem sprememb

Predstavniki klubov so razpravljali o odločitvi FIBA Europe, da liga ABA ni skladna z njenimi pravili in je zato ne priznava.

Objavljeno
14. april 2015 13.44
vidic košarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Beograd - Ob robu današnjega začetka končnice regionalne košarkarske lige ABA so se že včeraj v Beogradu sestali predstavniki udeleženih klubov in razpravljali o odločitvi Evropske košarkarske zveze (FIBA Europe), da to tekmovanje ni skladno z njenimi pravili in zahtevami, zato ga formalno ne priznava.

»V želji po napredku lige, dvigu njene kakovosti in prilagajanju klubskih potreb in interesov je bila sprejeta odločitev, da se do 5. maja letos izdela predlog normativnih aktov za preobrazbo lastniške in vodstvene strukture lige ABA, o čemer bomo razpravljali na skupščini,« so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki klubov.

Na sestanku so bili zastopniki 12 kolektivov, tudi Uniona Olimpije in Krke, ki so se dogovorili, da bodo novo strukturo lige oblikovali po vzoru evrolige oziroma da bo lastniška in upravljalska struktura v rokah klubov. Dogovorili so se za nov koncept lige, od vodstva tekmovanja pa zahtevali, naj v najkrajšem možnem času pripravi načrt preobrazbe lastniške in vodstvene strukture, ki ga bodo predstavili najpozneje do 15. maja.

Skrajni rok za uveljavitev sprememb je 15. julij, ko je predviden žreb za prihodnjo sezono. Predstavniki klubov so se strinjali, da je liga ABA dala velik prispevek k uveljavitvi in dvigu kakovosti klubov in košarke na območju celotne regije. Dolga leta je bila edina pot za sodelovanje klubov iz regije v najpomembnejših evropskih tekmovanjih, kar ostaja prednostna naloga tudi za vnaprej. Razmišljajo tudi o skorajšnji uvedbi druge lige ABA.