Lov za Krko bodo nadaljevali z Begićem

Union Olimpija bo v uvodni tekmi 8. kola lige ABA že drevi gostila Igokeo.

Objavljeno
13. november 2014 18.47
Mirza Begić na tekmi med Union Olimpijo in Zenitom iz St. Petersburga. Ljubljana 4. november 2014.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Dobra vest za navijače Uniona Olimpije je na žalost slaba za Mirzo Begića. Reprezentančni center tudi v minulih dneh, med katerimi je izpustil gostovanje v Rigi, ni našel novega delodajalca in naj bi drevi – pogojnik je še vedno nujen – nastopil v uvodni tekmi 8. kola lige ABA proti Igokei.

Javna skrivnost je, da se Begićev zastopnik Enes Trnovčević resno pogaja z vodstvom Anadoluja Efesa, ki je pred dvema tednoma ostal brez Nenada Krstića. Center srbske reprezentance bo zaradi zloma podlakti počival vsaj dva meseca in v tem času bi trener Dušan Ivković nujno potreboval nadomestno rešitev. Toda do dogovora z začasnim Olimpijinim kapetanom še ni prišlo. Očitno so podjetni Turki pričakovali, da bo košarkar, ki v Ljubljani igra brezplačno, pripravljen zamenjati okolje za zelo nizko ceno. Hkrati pa so se že začeli zanimati za okrepitve na drugih igralnih mestih in vrgli trnek proti branilcu Nemanji Nedoviću, ki ga je Golden State odpustil po pičlem letu sodelovanja.

Košarkarji in trenerji Uniona Olimpije seveda privoščijo Begiću čim prejšnji prestop h kateremu od evroligaških velikanov, v prehodnem obdobju pa bodo poskusili čim bolje izkoristiti njegovo pomoč. Ker so si v evropskem pokalu domala že zagotovili napredovanje v drugi krog, jim bo prišla prav predvsem v ligi ABA, ki v tej sezoni omogoča razmišljanje o visoki uvrstitvi. Zaradi nedeljskega koncerta OneRepublic v Stožicah bodo že danes gostili prvaka BiH Igokeo, ki jo trenutno najdemo šele na desetem mestu na lestvici, saj je v sedmih tekmah ugnala le Krko in Partizan, klonila pa na vseh štirih gostovanjih v Zadru, Szolnoku, Valjevu in pri Cedeviti. Izhodišče Ljubljančanov je torej ugodno, čeprav bodo vnovič morali nastopiti brez Sasuja Salina, Jake Brodnika in Dina Murića, ki naj bi ponedeljek končno začel vaditi s soigralci s polno obremenitvijo.

V prejšnji sezoni je Igokea dvakrat premagala Union Olimpijo. V Stožicah (62:66) je z 29 točkami zablestel Nemanja Gordić, ki pa – kakšno olajšanje – zdaj organizira igro Cedevite. Najnevarnejša strelca moštva iz Laktašev sta krilni center Branko Jorović in dirigent Johnathon Jones, zato bosta glavni tarči stožiške obrambe. S peto zmago bi slovenski podprvaki vsaj za nekaj dni dohiteli Krko, ki bo v nedeljo gostovala pri neporaženi Crveni zvezdi, toda regionalna sezona je dolga in dopušča vrtoglave zasuke. Lani je Olimpija denimo šele v 7. kolu dosegla prvo zmago, leto poprej je bil njen začetni iztržek 3:4, v sezoni 2011/12 pa celo 7:0, a je na koncu komaj prebila mejo polovične uspešnosti. Ob prijetnih vtisih po nizu zmag nad Zenitom, Zadrom in VEF Rigo se moramo vendarle spomniti, da je Pipanova četa v zadnjem domačem regionalnem nastopu močno razočarala proti Metalcu. Ponuja se ji torej še ena priložnost za katarzo.

Pari 8. kola lige ABA, danes: Union Olimpija – Igokea (20.30); sobota: Levski – Partizan (18), Zadar – Budućnost (19); nedelja: Crvena zvezda – Krka (19), Mega Vizura – Szolnok (17); ponedeljek: Cibona – Cedevita (18), MZT – Metalac (20.30).