Dončić spet ostal brez nagrade MVP, v New Yorku znova navdušil Brunson

Po izboru ameriških novinarjev je bil najboljši košarkar rednega dela prvenstva v ligi NBA znova srbski center Nikola Jokić.
Fotografija: Luka Dončić je v glasovanju znova zaostal za Nikolo Jokićem (desno). FOTO: Kevin Jairaj/Usa Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić je v glasovanju znova zaostal za Nikolo Jokićem (desno). FOTO: Kevin Jairaj/Usa Today Sports

Nikola Jokić je postal najkoristnejši igralec lige NBA po izboru ameriških novinarjev. Za srbskega centra je to že tretja nagrada MVP. Slovenski as Luka Dončić, ki je bil v rednem delu prvenstva najboljši strelec, je pristal na tretjem mestu glasovanja.

Za 25-letnim Ljubljančanom je statistično izjemni redni del prvenstva, v katerem je bil s 33,9 točke v povprečju na tekmo prvi strelec lige. Osebno statistiko pa je skupaj s soigralci pri moštvu Dallas Mavericks po februarskih prestopih nadgradil še z ekipnim uspehom z uvrstitvijo v končnico.

Kljub kampanji pri ekipi Dallasa, da bi ga predstavili kot najkoristnejšega igralca rednega dela, je ta čast znova pripadla Jokiću. S tem so se potrdile tudi ugibanja v ameriških medijih, ki so 29-letnem Srbu dajale prednost pred Dončićem. Jokić je v povprečju dosegal po 26,4 točke, 12,4 skoka in devet podaj na tekmo. Ob tem je dosegel 25 trojnih dvojčkov (Dončić 21) in 68 dvojnih dvojčkov, v obeh statistikah pa je pristal na drugem mestu za litovskim centrom Domantisom Sabonisom. V glasovanju je Dončića preskočil tudi kanadski zvezdnik Shai Gilgeous-Alexander, ki je v glasovanju osvojil drugo mesto.

Jalna Brunsona niti poškodba ne ustavi. FOTO: Wendell Cruz/Usa Today Sports
Jalna Brunsona niti poškodba ne ustavi. FOTO: Wendell Cruz/Usa Today Sports

S tretjim izborom za MVP po letih 2021 in 2022 se je Jokić pridružil legendama Larryju Birdu in Magicu Johnsonu po številu teh prestižnih nagrad. Pred njimi so Kareem Abdul-Jabbar s šestimi, Michael Jordan in Bill Russell s petimi ter Wilt Chamberlain in LeBron James s štirimi.

»Nič od tega ne bi bilo možno brez mojih soigralcev. Brez njih ne bi bilo ničesar. Trenerji, igralci, celotna organizacija, zdravniki, to je en velik krog, brez katerega ne bi bil, kjer sem,« je izbor komentiral Jokić. Njegova zmaga ni bila tesna. Zbral je 79 prvouvrščenih glasov in skupno 926 točk. Gilgeous-Alexander je prejel 15 glasov za prvo mesto in 640 točk. Dončić je končal z zbranimi 566 točkami. Giannis Antetokounmpo iz Milwaukee Bucks je končal na četrtem mestu z 192 točkami, košarkar New York Knicks Jalen Brunson pa je bil v glasovanju peti s 142 točkami.

Preberite še:

Komentarji: