Maccabi zapušča ligo ABA

Aktualni prvak regionalne košarkarke lige ABA, izraelski Maccabi, v naslednji sezoni ne bo branil priborjene lovorike.

Objavljeno
26. maj 2012 13.30
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Lastnik Maccabija David Federman je sporočil, da klub izstopa iz lige ABA, pa čeprav ima z vodstvom tekmovanja še vedno sklenjeno pogodbo.

Izraelski košarkarji, ki so v rednem delu vknjižili 24 zmag in le dva poraza, nato pa v finalu premagali Cedevito, so se za potezo odločili zato, ker bodo v prihodnji sezoni v evroligi morali odigrati večje število tekem, poleg tega pa ne želijo zapostaviti domačega prvenstva. Kot je potrdil predsednik lige ABA Radovan Lorbek, je bila odločitev Maccabija pričakovana.

»Takšno odločitev smo kar nekako pričakovali, zlasti zaradi prenatrpanega urnika niso več mogli igrati v treh ligah hkrati in so se odločili, da ne bodo več sodelovali v ligi ABA. Maccabi je lani z ligo podpisal triletno pogodbo, vendar so bili v njej členi, da lahko ligo zapusti že po prvem letu, če se bo število tekem v evroligi povečalo in bo ritem za igralce postal preveč naporen. Tako so se v klubu kljub temu, da so osvojili ligo in bili zadovoljni z nastopanjem v njej, odločili, da jo zapustijo, o čemer so nas obvestili minuli teden. Za povabilo Maccabiju smo se odločili, ker gre za zelo atraktivno in kakovostno moštvo in dviguje raven lige, mislili smo, da bo dalj časa v naši družbi, a se žal ni tako izšlo,« je pojasnil Lorbek.

Vodstvo Lige ABA se mora zdaj odločiti, koga bo namesto Maccabija povabilo v ligo. »Kar nekaj kandidatov je, ki bi se radi vključili in zapolnili izpraznjeno 14 mesto v ligi. V kratkem bomo imeli zasedanje skupščine lige in se odločili, kdo bo dobil naše povabilo oziroma t. i. wild card,« je še pojasnil Lorbek. Med klubi, ki bi lahko zasedli izpraznjeno mesto, so srbska Vojvodina, madžarski Szolnok in slovenski Helios.