»Martin Krpan« bo napadel skupaj s Turki

Košarka: Gašper Vidmar bo drevi v Stožicah vodil Banvit proti Petrolu Olimpiji, ki želi doseči tretjo zaporedno zmago v LP. 

Objavljeno
19. december 2017 13.00
Posodobljeno
19. december 2017 13.00

Najnevarnejša Thomas in Vidmar

Banvit je v prejšnji sezoni osvojil turški pokal (v finalu je premagal Anadolu Efes) in se uvrstil v finale Fibine lige prvakov, zato so se v Bandirmi močno povečale ambicije. Toda jesen je pokazala, da so bile nekoliko prevelike. Moštvo trenutno zaseda 9. mesto v turškem DP z negativnim izkupičkom 5:6, čeprav je v soboto ugnalo močno Darušafako z 68:64. V LP je Banvit doživel tri poraze, vse tri gosteh: v Benetkah, Radomu in Strasbourgu. Na evropski sceni izstopajo krilo Adonis Thomas (povp. 15 točk), Gašper Vidmar (13,5 točke in 7 skokov), krilni center Angelo Caloiaro (11,9), dirigent Tony Taylor (11,8) in krilni center Damian Kulig (10,6).

Ljubljana – Gašper Vidmar je pred poldrugim mesecem razveselil slovenske ljubitelje košarke z odločitvijo, da bo zamrznil odločitev o reprezentančni upokojitvi. Že na prvi tekmi kvalifikacij za SP 2019 z Belorusijo je potrdil svojo kakovost, drevi ob 18.30 pa bo vnovič igral v Stožicah v vlogi kapetana. Le da bo tokrat na čelu Banvita v 9. kolu lige prvakov.

Slovenski »Martin Krpan« pod turškimi obroči je bil eden od glavnih junakov zmagoslavja na EP, vendar do rojakov ni pretirano prizanesljiv, ko igra na klubski ravni. Lani je v LP grenil življenje Heliosu in čeravno je v sezoni 2009/10 nosil Olimpijin dres, je bil med najboljšimi tudi pred dvema mesecema, ko je Banvit v domači dvorani po podaljšku strl odpor Ljubljančanov s 87:83. Zaradi svoje srčnosti uživa popolno zaupanje trenerja Saša Filipovskega, ki je še trdneje povezan z drevišnjim gostiteljem. Kariero je namreč začel kot pomočnik Zmaga Sagadina v Tivoliju, v turbulentnih sezonah 2003-05 sam poprijel za krmilo in se s Sagadinom vrnil v sanacijskem letu 2006, po prvi »turneji« v tujini pa še enkrat sedel na Olimpijino klop v sezonah 2011-13, njenih poslovilnih od evrolige.

Na zadnje romantično obdobje je navezan tudi zdajšnji Olimpijin trener Gašper Okorn, saj ga je prav Filipovski leta 2003 našel v Škofji Loki in mu namenil vlogo pomočnika. Temu primerno spoštljivo govori o zasedbi svojega nekdanjega šefa: »Veliko pove, da je Banvit v zadnjih dveh nastopih premagal Umano Venezio kar z 90:62 v LP in Darušafako v DP. Na naši prvi tekmi v Bandirmi smo bili večidel podrejeni, slednjič pa je le malo manjkalo, da bi prišlo do presenečenja. Banvit je odlično vodena zasedba in ostaja glavni favorit naše skupine, zato lahko v Stožicah igramo povsem neobremenjeno in sproščeno. Svojo priložnost lahko iščemo podobno kot pred enim tednom, ko smo presenetili Strasbourg.«

Tekmovalna krivulja Petrola Olimpije v LP se je v zadnjih tednih izrazito dvignila po zaporednih zmagah nad Roso Radomom v Tivoliju in Strasbourgom v Stožicah, toda optimizem je manjši zaradi skromnih predstav in prepričljivih porazov v ligi ABA v Zadru in Laktaših. Tokratne okoliščine bi ji morale iti na roko: vnovič bo igrala na svojem parketu, Banvit pa se precej bolje znajde doma kot v gosteh. Gonilna sila Ljubljančanov Devin Oliver zato napoveduje: »Banvit je odlična ekipa, ampak dokazali smo že, da favoriti ne zmagujejo vedno. Na parketu bomo pokazali vse, kar znamo, potem pa bomo videli, če bo to dovolj za presenečenje.«

Vrstni red v skupini C: Umana Venezia, Banvit, Bayreuth in Strasbourg po 5:3, Estudiantes in AEK po 4:4, Petrol Olimpija 3:5, Rosa Radom 1:7.