Miamijev dirkalnik ostal brez motorja

Liga NBA: najskromnejši štart po sezoni 2007/08 je potrdil, da ima Miami velike težave predvsem pri igri v napadu.

Objavljeno
14. november 2016 08.29
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Brez poškodovanega Gorana Dragića so se košarkarji Miamija znašli v škripcih že pred domačim dvobojem z Utahom in potek tekme je dokazal, da nimajo pravega nadomestnega organizatorja. Pokopala jih je slaba igra v tretji četrtini, po četrtem zaporednem porazu (91:102) pa je njihov skupni izkupiček le 2:6.

Najskromnejši štart po sezoni 2007/08 je potrdil, da ima Vročica velike težave predvsem pri igri v napadu. V povprečju dosega pičle 95,5 točke in po učinkovitosti med 30 člani lige NBA prekaša le Orlando (92,3), medtem ko se lahko Golden State, ki najbolj vneto polni obroče tekmecev, lahko pohvali s 114,6 točke na tekmo. Odsotnost kapetana slovenske reprezentance, ki si je zvil levi gleženj med petkovim dvobojem s Chicagom, pa je še dodatno poglobila zadrego Miamija, saj je začasno ostal brez svojega drugega najboljšega strelca za Hassanom Whitesidom in prvega podajalca.

Dragićev dosedanji učinek je 16,3 točke, 5,9 asistence in 3,9 skoka na tekmo, torej boljši kot v prejšnji sezoni, ko je dosegal 14,1 točke in 5,8 asistence. Upoštevati pa moramo, da ima po prestopu Dwyana Wada k Chicagu tudi precej bolj odgovorno branilsko vlogo. Proti Utahu, ki je nastopil brez dveh članov začetne peterke, dirigenta Georgea Hilla in krilnega centra Derricka Favorsa, ter izkušenega krila Borisa Diawa, je njegove naloge večji del dvoboja opravljal Josh Richardson in razlika je bila očitna. Trener Erik Spoelstra se je prepričal, da je Gogi motor njegovega moštva, zato je po porazu izrazil upanje, da bo čim prej okreval. Če ne do drevišnjega gostovanja v San Antoniu, pa do naslednjih tekem tega tedna proti Atlanti in Milwaukeeju na domačem parketu, na katerih se bo njegova zasedba poskusila povzpeti z 12. mesta v vzhodni konferenci.

Slabši iztržek Miamija je nedvomno vplival na Dragićevo uvrstitev na tradicionalni lestvici ameriške medijske mreže ESPN, na kateri so tudi letos izbrali najboljše košarkarje lige NBA in jih razvrstili na podlagi številnih dejavnikov. Namenili so mu 51. mesto, kar je precej skromnejša uvrstitev kot v prejšnjih sezonah. Lani je bil denimo 38., leto poprej, ko se je zelo resno potegoval za nastop na tekmi All-Star, pa 27. Iz množice Evropejcev v najmočnejšem prvenstvu na svetu ga je prehitela sedmerica: 19. je Grk Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), 33. Latvijec Kristaps Porzingis (New York), 35. Španec Marc Gasol (Memphis), 37. Francoz Rudy Gobert (Utah), 41. Nemec Dirk Nowitzki (Dallas ), 42. Srb Nikola Jokić (Denver) in 44. Francoz Nicolas Batum (Charlotte). Beno Udrih in Aleksander Vujačič se nista prebila med izbrano dvestoterico.

Vrh lestvice je še šesto leto zapored zasedel LeBron James (Cleveland), njegov najbližji zasledovalec pa je Stephen Curry (Golden State), ki se je s četrtega mesta povzpel na drugo. Za njima so se zvrstili 3. Kevin Durant (Golden State, lani 3.), 4. Kawhi Leonard (San Antonio, 8), 5. Russell Westbrook (Oklahoma, 7), 6. Anthony Davis (New Orleans, 2), 7. Chris Paul (LA Clippers, 6), 8. James Harden (Houston, 5), 9. Paul George (Indiana, 26) in 10. Damian Lillard (Portland, 15). Organizator igre prvakov iz Clevelanda Kyrie Irving je zasedel 15. mesto. »Očitno ljudje spoštujejo moj način igre in predstave brez prevelikih nihanj,« je svojo uvrstitev ocenil LeBron James.